Jäähyväiset tyylille – Mersu lopettaa S-luokan coupén ja avomallin valmistuksen

Tyylikkäimmistä autoista puhuttaessa isot kaksioviset coupét ja avomallit ovat olleet perinteisesti vahvoilla. Esimerkiksi Mercedeksen valikoimaan tällaisia autoja on kuulunut jo 1930-luvulta lähtien, mutta hienot perinteet uhkaavat nyt loppua.

1930-luvun isojen kompressorivaunujen jälkeen tähtimerkin 300-mallisarjan edustajat jatkoivat tätä traditiota talousihmeen aikaisessa 1950-luvun Saksassa, kunnes 1960-luvun alussa koitti uuden S-luokan kaksiovisen coupén ja avomallin vuoro. Ne säilyivät tuotannossa 1970-luvun alkuun asti, jolloin kaksipaikkaisesta SL:stä hieman väkisin venytetty SLC yritti täyttää S-luokan coupén suuret saappaat. SLC ei kuitenkaan koskaan täyttänyt sille asetettuja odotuksia, minkä vuoksi Mercedes palasi jälleen kaksioviseen Ässään vuonna 1981.

Siitä eteenpäin S-luokan kaksiovinen versio on kuulunut katkeamattomasti Mersun valikoimaan, vaikka auton nimi on vaihdellut SEC:stä CL:ään ja pelkkään S-luokkaan. Kauneimpiin nykyautoihin kuuluva tämänhetkinen malli tuotiin markkinoille syksyllä 2014, ja vuotta myöhemmin oli ensimmäisen S-luokan avon vuoro lähes 45 vuoteen. Isoilla kaksiovisilla tähtikeuloilla ei ole ollut juurikaan suoria kilpailijoita, koska suurin osa muiden premium-merkkien kaksiovisista malleista on tehty joko astetta pienemmälle tai urheilullisemmalle perusrakenteelle.

S-luokan coupé ja avoversio ovat käyneet suhteellisen mukavasti kaupaksi ainakin muihin vastaavan hintaluokan kaksiovisiin malleihin nähden, mutta toki ne ovat muodostaneet vain murto-osan useimmiten edustusautoksi päätyvän Ässän myynnistä. Nykyinen S-luokan sedan näki päivänvalon vuonna 2013, joten seuraaja on automaailman tavallisen uudistumistahdin mukaan jo aivan nurkan takana. Se nähdäänkin vielä tämän vuoden aikana, ja Ässän pitäisi jälleen kerran kurkottaa automaailman absoluuttiselle huipulle mm. eri avustinjärjestelmien, sähköistymisen ja autonomisen ajamisen osalta.

Tällä kertaa sukupolvenvaihdos tarkoittaa valitettavasti coupén ja avon tarun loppua. Mersun emokonserni Daimlerilla on parhaillaan harteillaan massiiviset säästöpaineet firman tuloksen heikennyttyä, ja henkilöstön lisäksi myös mallistoa täytyy karsia. Näin S-luokan vähemmän relevantit kaksioviset versiot joutuvat viikatemiehen uhriksi, ja mm. X-luokan pick-up kokee jo aiemmin saman kohtalon.

Suosittelemme

Tähtimerkin ikoneihin kuuluva SL saa sentään jatkoa, mutta sekin tehdään jatkossa yhteiselle perusrakenteelle Mercedes-AMG:n GT-mallien kanssa. Nähtäväksi jää, nousevatko lajinsa viimeiseksi jäävät nykyiset kaksioviset Ässät vielä klassikoiden joukkoon tulevaisuudessa.

LähdeAuto Bild

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Aitoja muskelijenkkejä tulee vielä kerran Eurooppaan – Dodge laivaa Atlantin tälle puolelle 55 Swinger-Challengeria ja -Chargeria

Dodgenkin tulevaisuus on sähköinen, mutta sitä odotellessa muskeliautoistaan tunnettu merkki on lanseerannut markkinoille koko liudan ”Last Call” -erikoisversioita viimeisistä V8-malleistaan. Niitä saadaan myös Eurooppaan pienenpienen erän verran.

Mersun sähköautot saavat “johtotähdet” myös päiväajovaloihin – mallina toimii äskettäin esitelty CLA-konsepti

Mercedes-Benzin EQ-brändättyjen sähköautojen muotoilu ei ole ollut kovin mieleenpainuvaa, koska hieman mitäänsanomattomilla pehmeänpyöreillä linjoilla on pyritty ennen kaikkea pieneen ilmanvastukseen. Jatkossa tiedossa on kuitenkin omaleimaisempaa designia.

Yhden perheen omistama huippuhieno 1967 Pontiac GTO on muskeliautojen aatelia

Jotkut voisivat kutsua tätä autoa jo ylientisöidyksi, mutta voiko 57-vuotiaalle perhekalleudelle antaa liikaa hellyyttä?

Uusi VW Tiguan tuotiin julkisuuteen – suosikki-SUV:ssa on nyt kurvikkaammat linjat ja pistokehybridissä parhaimmillaan 100 kilometrin sähköinen toimintasäde

Volkswagen Tiguan on noussut viime vuosina kaikessa hiljaisuudessa valmistajansa myydyimmäksi malliksi yleisen SUV-buumin vanavedessä. Jossakin vaiheessa myös Tiguan muuttuu täyssähköautoksi, mutta sitä ennen on vielä yhden polttomoottoripohjaisen sukupolven vuoro.

Tyyliniekan uusimmat