Isänpäivän parhaat lahjat: Asusteet

Asusteet. Jo sanan merkitys hämmentää monia miehiä. Asusteet koetaan helposti turhiksi, lähinnä epämukavuutta lisääviksi tekijöiksi pukeutumisen lisänä. Oikein valituilla asusteilla voi kuitenkin tuoda vaatetukseensa mukaan luonteensa tai korostaa tilannetajuaan. Jopa äärimmäisen klassisilla valinnoilla saa pukeutumiseensa pirteyttä.

1AsustekuvaMyös käytännöllisiä asusteita on olemassa, vaikka mies muutoin vierastaisikin koristautumista. Kaulahuivi lämmittää paukkupakkasilla ja ascot pitää kaulan suojassa vetoisassa asunnossa.

Asusteet ovat myös upeita lahjoja. Helpoimmillaan voi hankkia kaikki elämässä tarvittavat solmiot ja taskuliinan kerralla, mutta myös yksitellen annetut lahjat lämmittävät mieltä. Näin asusteet ovat erinomainen valinta isänpäivän sankarille annettavaksi.

Solmiot

2NavyKeltaraitaKäytännössä jokainen aikuinen mies saa jossain elämänsä vaiheessa pukea kaulaansa solmion. Vaikkei solmiota työssään tarvitsisikaan, on eduksi, mikäli omistaa riittävästi klassisia solmioita. Valitettavasti moni mies kuitenkin käyttää tarpeettoman räikeitä tai jopa mauttomia kravatteja.

Isänpäivälahjaksi voikin antaa mieluummin käytännöllisiä ja kauniita perussolmioita kuin naistenlehtien liiankin usein suosittelemia värirevittelyjä. Kun vielä muistaa, että solmion tulee olla käytännössä aina paitaa tummempi ja ohjata katsetta kasvoja kohti, ollaan hankinnassa vahvalla pohjalla.

Neljä solmiota riittää

Jokainen mies periaatteessa pärjää neljällä solmiolla. Tummansininen, valkopilkkuinen solmio on näistä ehdottomasti monikäyttöisin. Se on edukseen lähes kaikkien pukuvärien seurana ja hillityllä kuvioinnillaan kuitenkin tarpeeksi kiinnostava.

Suosittelemme

Helmen- tai hopeanharmaa solmio on virallisin mahdollinen kaulakoriste. Elämän suuret juhlat vaativat joskus tumman puvun seuraksi tämän perinteisen asusteen. Mikäli tämä siis kaapista puuttuu, se on – ehkäpä yhdessä valkoisen, pellavaisen taskuliinan kera – loistava ostos isälle.

Suru on osa jokaisen elämää ja musta solmio, vaikkei yksinään lahjaksi oikein sovikaan, on välttämätöntä omistaa. Se päätyy kaulaan vain hautajaisissa ja suruaikana.

Tummansininen neulesolmio on solmioiden rento moniottelija. Mies voi laittaa sen kaulaansa jopa farkkujen kera, mutta aivan yhtälailla se soveltuu pidettäväksi bisnespuvun kanssa, ollen persoonallinen mutta ei kuitenkaan revittelevä valinta.

Mikäli kaikki aiemmin luetellut solmiot mieheltä jo löytyvät, voi lahjaan käyttää persoonallista silmää. Kannattaa muistaa, että miesten paidat ovat yleisimmin valko- ja vaaleansinisävyisiä, joten näihin (ja miehen pukuihin) soveltuvat sävyt ovat toimivia.

Solmion ollessa suurehko asuste kannattaa myös muistaa, että hillitty kuvio on yleensä räikeää parempi – ellei mies ole sitten räiskyvä persoonallisuus. Tällöinkin, tosin, luonne on asustetta tärkeämpi ja tulee parhaiten esiin kontrastin, ei korostuksen, kautta. Sininen solmio punaisilla tai keltaisilla pikkukuvioilla on riittävä revittely useimmille.

Solmukkeet ja ascotit

3AscotViime aikoina on ollut havaittavissa solmukkeiden – kansankielessä rusettien – ilahduttavaa lisääntymistä miesten kauloilla. Tähän eittämättä vaikuttavat esim. Boardwalk Empiren ja Mad Menin kaltaiset, pukeutumiseltaan klassiset televisiosarjat sekä aikakautta käsittelevät elokuvat.

Solmukkeet sallivat pienemmän kokonsa myötä rajummankin tyyli-ilmaisun kuin solmiot. Näinpä ruutukuosit ja voimakkaammat värit ovat usein kuin kotonaan ruseteissa. Kyse on myös hyvästä lahjasta – harvinaisempi asuste on oiva lisä monen miehen vaatekaappiin. Niin lahjanantajan kuin -saajankin tulee kuitenkin muistaa, että valmiiksi solmitut solmukkeet kuuluvat vain ja ainoastaan lastenjuhlien osallistujien kaulaan. Aikuinen mies sitoo solmukkeen siinä missä kengännauhansakin.

Hivenen erikoisempi, mutta etenkin taiteeseen ja rentoon elämään kallellaan oleville miehille mieluinen, lahja-ajatus on ascot. Tämä ylhäältä avoimen paidan alle puettava, kurkun ja rintakehän peittävä silkkinen liina tulvii rentoutunutta ja hallittua tyylitajua. Kannattaa kuitenkin varmistaa, että mies haluaa esiintyä ascot kaulassa. Vaarana on, että tulos on väärällä henkilöllä väsähtänyt ja mauton.

Taskuliinat

4TaskuliinaJoidenkin vuosien aikana on ollut havaittavissa vahva taipumus puvun rintataskun käyttöönottoon. Taskuliinat ovat palanneet näkyville. Verrattain pieni näkyvä osa antaa mahdollisuuden revitellä kunnolla – olihan jo Sinatrankin tapana asettaa mustan smokkinsa taskuun räjähtävän oranssi taskuliina.

Yksiväristen liinojen lisäksi kuoseja on rajaton valikoima. Jopa suurikuvaiset taskuliinat toimivat – niistä voi nostaa esiin haluamansa osan kuviota ja näin luoda useita erilaisia vaikutteita. Sääntönä onkin lähinnä se, että mies valitsee liinansa siten, ettei se kilpaile kaulakoristeen kanssa – tässä on valittava, kumman haluaa olevan räväkämpi – ja että se sointuu yhteen muiden värien sekä materiaalien kanssa.

Ainakin yksi taskuliina on jokaiselta kuitenkin löydyttävä. Valkoinen pellavaliina on sekä virallisin että monikäyttöisin taskun koriste. Se riittää käytännössä kaikkiin asuihin, mikäli mies ei koe luontevaksi revitellä väreillä. Ja jos kutsu on käynyt vaikka maan korkeimpiin juhliin, on huolella taitettu ja käsinommeltu pellavaliina sekä frakin että tumman puvun erottamaton osa. Jos valkoinen taskuliina siis puuttuu isän kaapista, on sen lahjoittaminen lähes lähipiirin velvollisuus.

Kaulahuivit

5KasmirKoristeellisuuden lisäksi asusteilla on tietenkin myös käytännöllisiä syitä olemassaololleen. Suomen sangen raaka syys- ja talvi-ilmasto käytännössä vaativat lämmikettä kaulan ympärille. Näinpä kaulahuivi on loistava lahja. Se voi kuvastaa sekä antajan että saajan luonnetta värikkyydellään, eikä varasta huomiota itse henkilöltä – poistetaanhan se sisälle tultaessa.

Kaulahuivin myötä voi antaa myös palasen luksusta. Vaikka mies pukeutuisi muuten rennosti, on kasvoja vasten painuva kasmir tai merinovilla nautinnollinen kokemus. Materiaali tuo tuulahduksen ylellisyydestä jopa armeijatakin sisälle, tietenkin lämmön myötä.

Kaulahuivien kuoseja ja malleja on tietenkin lähes loputtomasti. Lahjan ostaja onkin mainion päätöksen edessä – harva pehmeä paketti tuo yhtä paljon iloa kuin lämmin kaulahuivi.

Lue lisää