MAINOS: Hovisepät

EUREKA!

Hamilton-kellot
nyt Hovisepiltä.

Tutustu ja ihastu

Ikonisten Mercedes-mallien muotoilija on poissa

Bruno Sacco (12.11. 1933 – 19.9. 2024)

Bruno Sacco oli yksi kaikkien aikojen tunnetuimmista italialaisista autosuunnittelijoista, ja hänen nimensä liittyy erottamattomasti Mercedekseen. Sacco menehtyi hiljattain 90-vuotiaana, ja hän olisi täyttänyt 91-vuotta marraskuussa. Hän syntyi alun perin Italian Udinessa vuonna 1933, ja opiskeltuaan konetekniikkaa Torinon ammattikorkeakoulussa hän haki ensin töitä Ghian ja Pininfarinan koripajoista.

Kun nämä ponnistelut eivät tuottaneet tulosta, hän muutti Saksaan, ja pääsi vuonna 1958 Mercedes-Benzin muotoiluosastolle. Sacco työskenteli Stuttgartissa aina vuoteen 1999 asti, jolloin hän jäi eläkkeelle. Hän johti Mercedeksen suunnittelua vuodesta 1975, ja loihti joitain yhtiön ikonisimpia malleja.

Saccon varhaisista töistä tärkein lienee 1960-luvun alun Mercedes SL “Pagoda” W113, jota myöhemmin seurasi järkälemäinen Mercedes 600, joka oli saksalaisyrityksen tuolloinen lippulaivamalli. Nämä mallit syntyivät osana työryhmää saksalaisen autosuunnittelija Friedrich Geigerin komennuksessa.

Myös ajattoman tyylikäs C126 kuuluu Saccon mestariteoksiin. Kuva: Henrik Tuominen.

Saccon uran suuri käännekohta tapahtui vuonna 1975, kun hänet nimitettiin Mercedeksen muotoiluosaston johtajaksi. Kaikkien hänen 24-vuotisen johtajauransa aikana suunniteltujen mallien nimeäminen olisi melkoinen savotta, mutta tärkeimpien joukkoon kuuluu mm. Mercedes G-sarja. Tästä jo vuonna 1979 syntyneestä legendaarisesta maastoautosta käy kiittäminen Saccoa, jonka alaisuudessa syntynyt muotokieli on kestänyt hämmästyttävällä tavalla aikaa pitkälti muuttumattomana.

Suosittelemme


Mercedeksen W201 korimallia vuodelta 1982 valmistettiin kaikkiaan lähes 1,9 miljoonaa kappaletta, ja tällä autolla olikin Saccolla erityinen paikka sydämessään. “Teini-Mercedes” muuttui sittemmin Saccon johdolla C-sarjaksi vuosien varrella. Mainitsematta ei voi olla myöskään vuoden 1997 Mercedes A-sarjaa, joka oli yhtiön ensimmäinen etuvetomalli, ja joka muistetaan niin kaikessa hyvässä kuin pahassakin. Automalli oli kuitenkin menestystarina, sillä sitä myytiin yhteensä 1,1 miljoonaa kappaletta.

Uran loppupuolen Mercedes SLK ja CLK syntyivät myös Brunon lyijykynästä. Nämä urheilulliset autot pystyivät muuttamaan paitsi yrityksensä, myös koko autosegmentin tyyliä aivan kuten Mercedes E-sarja vuodelta 1996 (W210-sarja), joka sai myöhemmin rinnalleen myös farmariversion.

LähdeMotor 1


Lue lisää