Ikonin juhlamallin kuvat vuosivat julkisuuteen – VW Golf GTI Edition 45 tekee kunniaa hot hatchin 45-vuotiselle taipaleelle

Vuonna 1976 esitelty VW Golf GTI syntyi alun perin Volkswagenin innokkaiden työntekijöiden salaisena projektina, jolle merkin johto ei meinannut näyttää vihreää valoa. Lopulta tuotantopäätös kuitenkin saatiin, ja oman autoluokkansa perustaneen GTI:n menestystarina on jatkunut näihin päiviin saakka.

GTI:n syntymäpäiviä on juhlistettu erilaisilla Edition-versioilla jo vuodesta 1996 lähtien, jolloin nähtiin kolmoskoppaisen GTI:n pohjalta tehty Edition 20. Tällä kaavalla on menty aina viiden vuoden välein, ja vuonna 2016 GTI:n 40-vuotista merkkipaalua juhlistettiin hauskimmaksi seiskakoriseksi Golfiksi kehutun Clubsportin myötä. Hieman myöhemmin VW esitteli vieläkin kompromissittoman Clubsport S:n, josta oli poistettu jopa takapenkki ratakäytön ehdoilla.Myös nykyisen kahdeksannen sukupolven Golfin mallivalikoimaan kuuluu GTI Clubsport. Se ei ole kuitenkaan mikään rata-auto tai rajoitetun erän erikoismalli, vaan normaalisti tarjolla oleva 300-hevosvoimainen vaihtoehto ”vain” 245-heppaiselle perus-GTI:lle. Nyt julkisuuteen vuosivat ensimmäiset kuvat GTI:n 45-vuotista taivalta juhlistavasta Edition 45:stä, joka on kaikesta päätellen tehty Clubsportin pohjalta. Tästä juoruaa mm. sama etupuskuri, kattospoileri ja takapuskurin alla komeileva diffuusori.

Juhlamallin omaa ilmettä on haettu mustilla monipuolaisilla vanteilla punaisine reunaraitoineen, etuhelman pienellä splitterillä, mustilla kylkiteipeillä ja mustilla pakoputkenpäillä. Kuppimaisten etuistuinten reunoissa näyttäisi kulkevan Clubsportia leveämmät punaiset raidat, ja verhoilukankaana saatetaan nähdä jo ensimmäisen sukupolven GTI:n tunnetuksi tekemää ruutukuosia. Lisäksi sisustastakin löytynee erikoismallin statuksesta muistuttavia 45-logoja tai -brodeerauksia.

Jos voimanlähteeseen ei kosketa, Edition 45:tä vauhdittaa Clubsportin tapaan 300 hevosvoiman huipputehon ja 400 newtonmetrin maksimiväännön tuottava kaksilitrainen turbonelonen. Vaihteistona palvelee seitsemänpykäläinen kaksoiskytkinlaatikko, joka ohjaa turbovoiman tuttuun GTI-tyyliin pelkästään etupyörille. Nollasta sataan pyrähdetään alle kuudessa sekunnissa, ja huippunopeus on rajoitettu 250 km/h:n lukemaan. Toki olemassa on myös mahdollisuus, että Volkswagen houkuttelee turbokoneesta hieman lisäpotkua kirsikaksi GTI:n 45-vuotissynttärikakun päälle.

Jos koronapandemiaa ei olisi, Edition 45 olisi hyvin todennäköisesti esitelty toukokuussa Itävallan Wörtherseen massiivisessa GTI-tapahtumassa. Sekin jää nyt koronan vuoksi väliin, joten juhlamalli lanseerataan netin kautta jossakin vaiheessa alkavaa kevättä.

LähdeCarscoops
Turo Leppänen
Turo Leppänen on ansioitunut autotoimittajamme, jonka pintaa syvemmälle meneviä kirjoituksia olemme saaneet lukea aiemmin Jokamies-verkkolehdessä ja muissa tunnetuissa alan julkaisuissa. Vapaa-ajalla Turo pitää huolta perheestään, yli tuhannen pienoisauton kokoelmastaan, sekä avokattoisesta saksalaisvalmisteisesta harrasteautostaan.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Uusimmat

Tilaa Tyyliniekan uutiskirjeLähetämme sinulle koosteen uusimmista julkaisuistamme maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Lähetämme sinulle koosteen uusimmista julkaisuistamme maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Tietojasi emme luovuta eteenpäin.