Fordin uuden sähkö-SUV:n debyytti Euroopassa viivästyy puolella vuodella – Exploreria voidaan odotella myyntiin ensi kesänä

Volkswagenin MEB-perusrakennetta hyödyntävän täyssähköisen Ford Explorerin tuotannon piti startata tässä kuussa kesälomien jälkeen sähköautojen tuotantolaitokseksi muutetulla Saksan Kölnin tehtaalla. Myynnin oli puolestaan tarkoitus käynnistyä ensi vuoden alun mittaan, mutta nämä aikataulut viivästyvät noin puolella vuodella.

Asiasta tiesi ensimmäisenä kertoa paikallinen Kölnische Rundschau, ja nyt myös Ford vahvisti uutiset InsideEVs-sivuston saksankieliselle versiolle. Ovaalimerkki ilmoitti, että muuttuneiden suunnitelmien myötä Explorerin myynti Euroopan markkinoilla alkaa kesällä 2024. Viivästyminen johtuu sähköautojen turvallisuutta koskevasta uudesta eurooppalaisesta standardista, joka on kuulemma myös linjassa Fordin oman filosofian kanssa.

Kuva: Ford

Määräys liittyy ilmeisesti sähköautojen voimalinjoihin, ja Ford on jo tiedottanut viivästyksestä myös Kölnin tehtaansa työntekijöille. Uusittu tehdas avattiin vasta tämän vuoden kesäkuussa, joten polttomoottoriautojen valmistukseen vuosikymmeniä keskittyneessä Kölnissä ollaan monellakin tapaa uuden edessä.

Myös asiakkailta vaaditaan kärsivällisyyttä, koska Explorerista on otettu vastaan ei-sitovia ennakkotilauksia jo auton viime maaliskuussa tapahtuneesta esittelystä lähtien. Explorerin perusrakenteena palvelee Volkswagenilta ostettu MEB, sillä kokonaan Fordin omaa käsialaa olevat sähköautot ovat vasta tuotekehityksen alkumetreillä. Siitä ei ole kuitenkaan vielä tarkkaa tietoa, kuinka Explorer eroaa tekniikaltaan VW-konsernin MEB-pohjaisista malleista.

Kuva: Ford

Julkisuuteen on kerrottu vasta, että Exploreria saa sähkö-Volkkareiden tavoin sekä taka- että nelivetoisena versiona. Teholukemat lienevät joko hyvin lähellä tai jopa identtiset Volkswagenin ID-mallien kanssa, joista lähimmäksi Exploreria pääsee ID.4. Latauksen osalta Ford on jo suostunut kertomaan tarkempia tietoja. Explorerin akut täyttyvät kuulemma pikalaturilla parhaimmillaan 25 minuutissa 10 prosentin tasolta 80 prosenttiin kapasiteetista. Hinnat alkaen -tavoitesummaksi on puolestaan ilmoitettu alle 45 000 euroa, kun uutta Exploreria pääsee tilaamaan todennäköisesti ensi vuoden alussa.

Kuva: Ford
Kuva: Ford

 

Lue lisää