Ferrarin ensimmäinen neliovinen sarjatuotantoauto on tässä – uusi Purosangue on myös merkin ensimmäinen crossover

Super- ja luksusautomerkitkin ovat lähteneet viime vuosina mukaan jatkuvasti kasvavaan SUV- ja crossover-buumiin. Joukkoon liittyy vihdoinkin myös Ferrari, joka esitteli nyt 75-vuotisen historiansa ensimmäisen neliovisen sarjatuotantoauton.

Se on upouusi Purosangue, jota voisi luonnehtia ennemminkin crossoveriksi kuin katumaasturiksi. Niinpä auton korkeus on vain 1,589 metriä, millä on vaikutuksensa myös painopisteeseen ja muotoiluun. Vajaan viiden metrin pituisen crossoverin linjat ovat saaneet vahvoja vaikutteita esimerkiksi Ferrari Romasta, joten kyseessä on suorastaan sensuelli ilmestys omassa luokassaan.

Kurvikkaita muotoja täydentävät etupuskurin massiiviset ilmanottoaukot sekä todella isot pyörät, jotka ovat edessä 22- ja takana peräti 23-tuumaiset. Crossover-tyyliin kuuluvat mustat pyöränaukkojen reunukset on toteutettu ”kelluvasti”, joten ne ovat ikään kuin muusta kylkilinjasta irrallaan. Valot ovat Ferrarin nykylinjan mukaisesti litteät niin edessä kuin takana, ja takaovien ovenkahvoja ei erotu kyljestä ollenkaan.

Tämä johtuu siitä, että takimmaiset ovet on saranoitu takareunastaan esimerkiksi Rolls-Royce Cullinanin tavoin. Kojelaudan tyyli on puolestaan lähellä Ferrarin uutta 296 GTB;tä, ja kuskin edessä komeileva näkymä on ikään kuin kopioitu myös repsikan puolelle. Tämän myötä kummallakin etumatkustajalla on omat näyttönsä, ja isoa keskiruutua ei tarvita.

Suosittelemme

Purosangue ei ole ensimmäinen nelivetoinen Ferrari, mutta se on ensimmäinen alamäkihidastimella varustettu maranellolainen. Se on myös ensimmäinen Ferrari, jossa on aktiivinen kallistuksenvaimennus. Se on toteutettu sähköisesti säädettävillä Multimaticin iskunvaimentimilla, joiden pitäisi toimia niin kovavauhtisessa mutka-ajossa kuin epätasaisellakin pinnalla, mutta maavaraa ei pysty muuttamaan. Se on aina samat 183 milliä, joten kovin pahaan maastoon Purosanguella ei kannata lähteä.

Pellin alla muriseva voimanlähdekään ei varsinaisesti viestitä mistään maastoautosta. Myöhemmin luvassa on turboahdettua V6:ta hyödyntävä hybridivoimalinja ja mahdollisesti myös V8, mutta aluksi Purosangueta saa pelkästään aidolla ja oikealla V12:lla, joka on Ferrarin parhaiden perinteiden mukaisesti vapaasti hengittävä. 6,5-litrainen mylly kiekaisee 8250 kierrokseen asti ja tuottaa siinä sivussa 725 huipputehon sekä 716 newtonin maksimiväännön. Voima välitetään kaikille neljälle pyörälle kahdeksanpykäläisen kaksoiskytkinlaatikon kautta, joka on sovitettu tasapainoisen painonjakauman nimissä taka-akselille.

Nollasta sataan pyrähdetään 3,3 sekunnissa, ja 310 km/h:n huippunopeus tekee autosta yhden maailman nopeimmista crossovereista. Myös ostajien kannattaa olla nopeita, koska Purosanguen ensimmäisen lähdön tilauskirjoja ollaan sulkemassa jo pikapuoliin valmistajankin yllättäneen kysynnän vuoksi. Crossoverinkin valmistusmäärä halutaan pitää matalana, jotta Ferrarin eksklusiivisuus ei kärsi, ja ensivaiheessa suositaan nykyisiä Ferrari-asiakkaita. Suomessa tätäkin Ferraria voi kysellä Luxury Collection Automobilesilta, mutta näillä leveysasteilla varsinainen ”volyymimalli” on myöhemmin perässä seuraava hybridiversio.

LähdeCarscoops

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Dacian SUV-suosikki uudistuu – kolmannen sukupolven Dusteria saa myös hybridinä

Osittain kierrätysmuovista valmistettu Dacia Duster siirtyy kolmanteen sukupolveensa, joka on edeltäjäänsä näyttävämpi ja sähköisempi.

Stellantis on valmis kääntämään takkinsa, jos sähköautojen kysyntä sakkaa

Stellantiksen toimitusjohtaja Carlos Tavares on todennut, että maailman kolmanneksi suurin autonvalmistaja on valmis muuttamaan sähköautostrategiaansa ensi vuoden tärkeiden Yhdysvaltojen ja Euroopan vaalien tulosten perusteella.

Tesla Cybertruckin tuotantomalli esiteltiin vihdoinkin – osa lupauksista jäi kuitenkin täyttymättä

Siitä on kulunut jo neljä vuotta, kun Tesla Cybertruckin tutkielma tuotiin julkisuuteen. Monien viivästysten jälkeen nyt on vihdoinkin tuotantomallin esittelyn vuoro.

Uusi Porsche Panamera esiteltiin – iso luksusauto kallistuu nyt kaarteisiin kuin moottoripyörä

Porsche on jo julkaissut monenlaisia tiisereitä kolmannen sukupolven Panamerasta, ja nyt uutuus tuotiin vihdoinkin julkisuuteen. Panamera ei ole täysin uusi auto, mutta sekä tekniikkaa että ulkonäköä on hiottu kattavasti.

Tyyliniekan uusimmat