Ferrarilta saa polttomoottoriautoja jatkossakin – taustalla on EU:n vuodelle 2035 kaavaileman täyskiellon kaatuminen

EU oli jo kieltämässä uudet polttomoottoriautot kokonaan vuoden 2035 jälkeen, mutta muutama jäsenmaa Saksan ja Italian johdolla asettui poikkiteloin. Niinpä nyt on tiedossa iloisia uutisia perinteisten urheiluautojen ystäville.

EU:n uusi linja on se, että nollapäästöisten sähköautojen lisäksi myös synteettisillä polttoaineilla käyvät polttomoottoriautot ovat sallittuja tulevaisuudessa. Tämän linjauksen sai juntattua läpi pääosin Saksan liikenneministeri Volker Wissing, ja autonvalmistajista taustalla vaikutti etenkin synteettisiin polttoaneisiin panostava Porsche. Italian osalta näppinsä pelissä oli puolestaan ennen kaikkea Ferrarilla.

Kuva: Ferrari

Tästä voidaan jo päätellä, että perusautot eivät välttämättä käytä synteettisiä polttoaineita vuoden 2035 jälkeen. Monen massavalmistajan sähköistymissuunnitelmat on lyöty jo lukkoon pitkälle tulevaisuuteen, ja synteettisten polttoaineiden käyttö lienee huomattavasti nykybensaa ja sähköautoja kalliimpaa. Eksoottisempien urheilu- ja superautojen osalta tämä on kuitenkin todella suuri uutinen.

Esimerkiksi Porschen ja Ferrarin monien mallien sielu on polttomoottori, jonka tuottamaa fiilistä ja äänimaailmaa ei korvaa minkään valtakunnan sähköinen voimanlähde, oli siinä sitten tehoa kuinka paljon tahansa. Ferrarin toimitusjohtaja Benedetto Vigna ehti jo lausua uutistoimisto Reutersille, että EU:n uuden linjauksen myötä Maranellon merkki pystyy jatkamaan polttomoottorien käyttöä vuodesta 2036 eteenpäinkin.

Kuva: Ferrari

Ferrarillakin on kuitenkin pitkälle edenneet sähköistymissuunnitelmat, ja jo tällä hetkellä sen valikoimasta löytyy pari hybridiä SF90- ja 296-mallisarjojen myötä. Myös ensimmäisestä täyssähköisestä Ferrarista on ollut jo puhetta, mutta EU:n polttomoottorikiellon kumoamisen myötä asiakkaalla on jatkossa laajempi valinnanvara. Maranellon merkin valikoimasta voi siis valita omien toiveiden perusteella joko sähköauton, hybridin tai perinneherkkuna palvelevan polttomoottorisuperauton.

Ferrari ennakoi jo strategiassaan mahdollisuuden usean voimanlähdetyypin käyttöön, joten lähivuosien tuotekehitykseen varatun budjetin pitäisi riittää myös polttomoottoriautojen kehitystyöhön. Se ei liene ihan halpaa huvia, koska tulevaisuudessa moottorien pitää tunnistaa käytettävä menovesi ja käydä vain synteettisillä polttoaineilla. Tämä vaatii melkoisia muutoksia nykytyyppisiin voimanlähteisiin tai jopa täysin uusien polttomoottorien kehittämistä.

Kuva: Ferrari
LähdeCarscoops

Lue lisää