F1-tekniikkaa hyödyntävän Mercedes-AMG Onen ensimmäinen asiakasauto luovutettiin vihdoinkin – konseptin esittelystä ehti vierähtää lähes 5,5 vuotta

Mercedes-AMG esitteli syyskuussa 2017 Frankfurtin autonäyttelyssä Project Oneksi nimetyn hyperautokonseptin, johon luvattiin aitoa F1-tekniikkaa. Autoa povattiin markkinoille jo lähivuosina, mutta hommassa vierähti eri haasteiden vuoksi pidempään.

Lopullinen tuotantomalli esiteltiin vasta viime kesäkuussa, ja Project-etuliitekin oli pudonnut nimestä pois. Asiakasyksilöiden toimitukset ovat puolestaan päässeet alkamaan nyt Saksassa luovutetun ensimmäisen yksilön myötä. Mercedes-AMG:n sosiaaliseen mediaan postaamien kuvien perusteella kyseisen auton rekisterikilpi loppuu ON 1 -tunnuksiin, mutta kaupungin kertovat ensimmäiset kirjaimet on peitetty kilvestä.

Kuva: Mercedes-AMG

Auton pääväri on musta, joka saa kontrastia F1-kipureista tutuista Petronas-vihreistä tehosteista sekä peräosaa koristavista valkoisista tähtikuvioista. Kattoskuuppi on puolestaan punainen, ja keulan maskiritilää koristavat valkoiset AMG-kirjaimet. Kilpa-automaiselle ulkoasulle löytyy katetta myös pinnan alta, koska One on tällä hetkellä maailman nopein sarjavalmisteinen katuauto Nürburgringillä, Hockenheimissa ja Red Bull Ringillä.

Oneja valmistetaan vain 275 kappaleen erä. Ensimmäisen asiakasyksilön omistajaa ei ole kerrottu, mutta tilauskirja vilisee kuuluisuuksia. Oman Onensa ovat tilanneet esimerkiksi Lewis Hamilton, Nico Rosberg, David Coulthard, kiinteistömoguli Manny Khoshbin, näyttelijä Mark Wahlberg sekä tennistähti Ion Tiriac. Hamilton on itse asiassa tilannut kaksi yksilöä, joista toisen hän aikoo lahjoittaa isälleen.

Kuva: Mercedes-AMG

Onen tuotanto käynnistyi viime elokuussa, ja autojen kokoonpano tapahtuu AMG:n tiloissa Ison-Britannian Coventryssa. Myös 1,6-litrainen turbo-V6 ja auton neljä sähkömoottoria tulevat saarivaltakunnasta, eli Brixworthissa sijaitsevalta Mercedes-AMG:n High Performance Powertrains -divisioonalta. Tuotantolinjan pystyttämisessä on puolestaan auttanut Multimatic, joka vastaa myös Ford GT:n kokoonpanosta.

Onen tuotantomallin viivästyminen johtui pääosin haasteista, joita F1-tekniikan muokkaaminen katukäyttöön aiheutti. Yli 570-hevosvoimainen turbo-V6 piti saada Euro 6 -päästömääräyksien mukaiseksi, ja myös tyhjäkäynti piti laskea 1200 kierroksen tasolle F1-auton 5000 kierroksesta. Polttomoottori kiekaisee parhaimmillaan 11 000 kierrokseen, ja moottoriremontti on tarpeen jo 50 000 kilometrin kohdalla. Saattaa kuitenkin mennä pitkään, kunnes yhdelläkään Onella on ajettu tätä kilometrimäärää, koska suurin osa autoista päätynee pölyttymään keräilijöiden talleihin.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Tältä näyttää maailman kevein Toyota Land Cruiser 70

Kuvassa ei ole maailman vahvimmat miehet, vaan klassisen maastoauton uutuusmallin yksityiskohtainen ja täysikokoinen versio, joka on taitavasti valmistettu styroksista.

Toyota esitteli pienen sähkö-SUV:n konseptin – Volvo EX30:n kilpailija tulee myyntiin jo ensi vuonna

Toyota järjesti Brysselissä Euroopan markkinoille suunnatun tilaisuuden, jossa tuotiin ensimmäistä kertaa julkisuuteen vanhan mantereen asiakkaiden makuhermoon iskevä pieni sähkö-SUV. Tällä hetkellä kyse on vielä tutkielmasta, mutta autoa voidaan odottaa myyntiin jo ensi vuonna.

Vihdoinkin uusi Lancia – täyssähköinen Ypsilon esitellään helmikuussa

Lancialla on hieno historia, mutta viime vuodet ovat olleet melkoista tuskien taivalta perinteikkäälle italialaismerkille. Lancia on myynyt ainoastaan Italiassa pahasti ikääntymään päässyttä Ypsilonia, mutta tilanteeseen on luvassa helpotusta jo pikapuoliin.

Uusi Daihatsu Taft haluaa haastaa jälleen Suzuki Jimnyn maastossa

Daihatsu Taft on jääny Suomessa toistaiseksi aika vieraaksi automalliksi, mutta kyseessä on alkujaan täälläkin paremmin tunnetun Suzuki Jimnyn kilpailija.

Tyyliniekan uusimmat