Etsitkö mahdollisimman erikoista autoa – koiraksi naamioitu Toyota Hiace voisi olla vahva vaihtoehto

Perijapanilaisella luotettavuudella ratsastanut Toyota HiAce sekoitti Suomen pakettiautomarkkinat oikein kunnolla, kun se lanseerattiin markkinoille 1970-luvun alkupuolella. Edes mallin ruosteherkkyys ei estänyt sen suosiota, ja niinpä Toyotasta tuli Suomen myydyin pakettiauto kymmeniksi vuosiksi. Nimi ehti muuttua matkan varrella yksinkertaisemmaksi Hiaceksi, mutta luotettavuus säilyi loppuun saakka. Hiace poistui lopulta muutama vuotta sitten myynnistä, kun se ei enää täyttänyt uusimpia päästömääräyksiä.

Sen seuraajaksi esiteltiin yhdessä ranskalaisen PSA-konsernin kanssa kehitetty Proace, joka ei ole kuitenkaan saavuttanut Toyota-miesten luottamusta Hiacen tavoin. Ranskalainen tekniikka epäilyttää japanilaiseen toimintavarmuuteen tottuneita, joten monet pitävät edelleen vanhoista Hiaceistaan kiinni. Vuonna 1989 esitelty neljäs sukupolvi alkaa kuitenkin olla jo katoavaa kansanperinnettä Suomen maanteillä, ja suurin osa täällä liikkuvista Hiaceista edustaa vuonna 1995 lanseerattua ja Euroopassa viimeiseksi jäänyttä sukupolvea.

Lyhyellä nokalla varustettu neljännen sukupolven Hiace jatkoi kuitenkin Japanissa elämäänsä vuoteen 2004 saakka, ja autosta oli nousevan auringon maassa tarjolla lukuisia eri vaihtoehtoja. Toyotan nokalle sai jopa kolmilitraisen dieselin, ja saatavilla oli esimerkiksi 10-paikkainen pikkubussiversio. Sekään ei ollut kovin massasta erottuva laite, mutta nyt nettiin putkahti todella yksilöllistä tyyliä edustava pikkubussi-Hiace. Tälle on syynsä, koska Toyota on naamioitu koiraksi.

Kyllä vain, luitte aivan oikein. Diesel-lempinimen saanut viritys on rakennettu Japanissa, ja sen mittariin on kertynyt vuonna 2000 tapahtuneesta ensirekisteröinnistä lähtien 105 000 mailia. Hiacea on todennäköisesti hyödynnetty mainostarkoituksiin nousevan auringon maassa, josta se on nyt päätynyt myyntiin Englantiin. Kolmilitraisella dieselillä ja automaatilla varustetusta yksilöllisen tyylin lähettiläästä pyydetään 14 999 puntaa, eli reilut 17 000 euroa.

Suosittelemme

Juuri Japanista saapunut koira-Hiace on kuulemma erinomaisessa kunnossa, mutta hintapyyntö kuulostaa silti aika suolaiselta. Autoa kehutaan nappivalinnaksi koirahoitolalle, lastenjuhlia järjestävälle firmalle tai vaikkapa huvipuistolle, joten ehkäpä joku tarttuu täkyyn. Se on ainakin varmaa, että toista samanlaista ei tule vastaan, eli kyseessä on harvinaisen yksilöllinen Toyota.

Lue lisää