Entisen F1-kuskin Porsche 959:llä ei ollut juuri ajettu – tehdas entisöi autoa yli kolme vuotta

1980-luvulla mm. Ferrari F40:n kanssa maailman nopeimman sarjavalmisteisen auton tittelistä kisannut Porsche 959 kuuluu saksalaismerkin myyttisimpiin malleihin. Sellainen löytyy myös ex-F1-kuski Nick Heidfeldin kokoelmasta.

Heidfeld ei ollut juuri ajanut 959:llään, ja takavuosien superauton mittarissa on tälläkin hetkellä vasta 4183 kilometrin ajomäärä. Pitkä seisonta oli tehnyt Porschen tekniikalle tehtävänsä, ja niinpä auto lähetettiin Porsche Classicin spesialistien huomaan entisöitäväksi kesällä 2017. Vaikka kyseessä ei ollut mikään perinteinen entisöintiprojekti, hommassa vierähti yli kolme vuotta.

Valmista tuli viime vuoden joulukuussa, ja Porsche on nyt tuonut auton julkisuuteen. 959 on merkin malleista yksi harvinaisimpia, koska niitä tehtiin ainoastaan 292 kappaletta vuosina 1987-1988. Heidfeldin yksilö on vielä tätäkin erikoisempi, koska se edustaa 959:n Sport-versiota, joita valmistui vain 29 autoa.

Porsche Classic huomasi entisöinnin aikana, että 959:n moottorinohjausyksikköä oli modifioitu. Tehoa oli ehkä tullut hieman lisää, mutta Motronic-yksikkö palautettiin kuitenkin alkuperäiselle tehdastasolle. Potkua pitäisi olla silloinkin riittämiin, koska 959 S:ssä on ”perusmallia” isommat turbot ja ahtopaineet. 515 hevosvoiman huipputeho ja 561 newtonmetrin maksimivääntö kiidättävät nelivetosportin vain 3,7 sekunnissa nollasta sataan, ja huippunopeus on yli 30 vuotta vanhalle autolle huimat 339 km/h.

Suosittelemme

S-mallissa luovuttiin painonsäästön nimissä myös sähkölaseista, keskuslukituksesta, automaatti-ilmastoinnista, takaistuimesta, jousituksen automaattisesta tasonsäädöstä ja jopa matkustajan puolen sivupeilistä. Tämän myötä auto painaa vain 1350 kiloa, mikä on höyhensarjaa useimpiin nykysuperautoihin verrattuna. Pitkä ajamattomuus oli tehnyt 959 S:lle monenlaista vahinkoa, ja niinpä auton voimanlähde ja alusta piti käydä täysin läpi.

Porsche Classicin tehdasentisöinneistä vastaava Uwe Makrutzki neuvoo, että tällaisellakin autolla pitäisi ajaa vähintään 100 kilometriä kuukaudessa seisontavahinkojen välttämiseksi. Nick Heidfeldillä voi kuitenkin tehdä tiukkaa riittävän ajosuoritteen keräämiseksi, koska miehen kokoelmasta löytyy monia muitakin herkkuja. Niiden joukkoon kuuluvat esimerkiksi Porsche Carrera GT, 996-sukupolven 911 GT2, vuoden 1965 Ford Mustang sekä klassisen Kuplavolkkarin avomalli.

  • Avainsanat
  • f1

3 KOMMENTIT

  1. Miten voi tehdä tiukkaa ajaa 100km/kk ?
    Minulla on 11 autoa ja jokaisella kyllä ehtii ajaa sen 100km/kk jos haluaa…en kyllä ole koskaan porssea pitänyt kestävänä autoa eikä se sitä ole, heppu säilyttää autoa luultavasti humidorissa…ja silti on täysi romukasa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Tältä näyttää maailman kevein Toyota Land Cruiser 70

Kuvassa ei ole maailman vahvimmat miehet, vaan klassisen maastoauton uutuusmallin yksityiskohtainen ja täysikokoinen versio, joka on taitavasti valmistettu styroksista.

Toyota esitteli pienen sähkö-SUV:n konseptin – Volvo EX30:n kilpailija tulee myyntiin jo ensi vuonna

Toyota järjesti Brysselissä Euroopan markkinoille suunnatun tilaisuuden, jossa tuotiin ensimmäistä kertaa julkisuuteen vanhan mantereen asiakkaiden makuhermoon iskevä pieni sähkö-SUV. Tällä hetkellä kyse on vielä tutkielmasta, mutta autoa voidaan odottaa myyntiin jo ensi vuonna.

Vihdoinkin uusi Lancia – täyssähköinen Ypsilon esitellään helmikuussa

Lancialla on hieno historia, mutta viime vuodet ovat olleet melkoista tuskien taivalta perinteikkäälle italialaismerkille. Lancia on myynyt ainoastaan Italiassa pahasti ikääntymään päässyttä Ypsilonia, mutta tilanteeseen on luvassa helpotusta jo pikapuoliin.

Uusi Daihatsu Taft haluaa haastaa jälleen Suzuki Jimnyn maastossa

Daihatsu Taft on jääny Suomessa toistaiseksi aika vieraaksi automalliksi, mutta kyseessä on alkujaan täälläkin paremmin tunnetun Suzuki Jimnyn kilpailija.

Tyyliniekan uusimmat