Ensimmäinen sähkö-Subaru tulee pian – Solterra-nimen saava SUV esitellään ensi vuonna

Subaru kertoi jo kesällä 2019 yhteistyöstään Toyotan kanssa sähköautojen suhteen. Toyota vastaa voimanlähdemoduulin kehitystyöstä, kun taas Subaru pääsee hyödyntämään nelivetoon liittyvää ydinosaamistaan. Nyt molempien merkkien sähkö-SUV:eista on saatu konkreettista esimakua.

Toyota ehti jo esitellä konseptiversion autostaan, joka tunnetaan ainakin toistaiseksi hieman kryptiseltä kuulostavalla BZ4X-nimellä. Nyt julkisuuteen astui puolestaan Subaru, joka antoi lisätietoja uutuudestaan. Ainakin nimen osalta Subaru on sisarmalliaan selkeämpi tapaus, koska auto on ristitty Solterraksi. Nimi on yhdistelmä aurinkoa sekä maata tarkoittavista sanoista, ja sillä viitataan luonnollisesti sähköauton ympäristöystävällisyyteen.

Solterran pohjana toimii täysin uusi sähköautojen perusrakenne, joka tunnetaan Subaru-kielellä e-Subaru Global Platformina. Toyotan puolella E-TNGA:ksi nimetty pohjalevy on suunniteltu mahdollisimman joustavaksi, joten veto voi olla edessä, takana tai Subarulle ominaisesti kaikilla neljällä pyörällä. Akkukapasiteetti voi olla 50-100 kWh, ja toimintasäde vaihtelee puolestaan 300:n ja 600 kilometrin välillä. Neliveto toteutetaan kummankin akselin omalla sähkömoottorilla. Perusversion teholukema on 218 hevosvoimaa, ja huippumallissa on jo 408 heppaa. Sen pohjalta saatetaan nähdä myös ulkoisilla höysteillä ja sporttisemmilla alustansäädöillä varustettu STi-versio.

Subaru julkaisi nimen ohella ensimmäisen tiiserikuvan kompaktin sähkö-SUV:nsa tuotantomallista. Kuvan perusteella kyseessä on japanilaismerkin varovaiseen linjaan sopiva varsin tavanomaisen näköinen katumaasturi, jonka keulalla on umpinainen tulkinta Subarun kuusikulmaisesta maskista. Kojelautaan tulee puolestaan iso kosketusnäyttö, ja auto tukee sekä Android Autoa että Applen Car Playtä. Siitä ei ole vielä tietoa, turvautuuko Subaru ajoavustinten osalta omaan Eye-Sight X -järjestelmäänsä vai tuleeko käyttöön Toyotan vastaava systeemi.

Suosittelemme

Solterra tulee myyntiin ensi vuonna, ja Subarun sähköistyminen etenee vauhdilla sen jälkeenkin. Vuonna 2030 sähkövoimaa pitäisi löytyä 40 prosentista kaikista Subaruista, ja viisi vuotta myöhemmin pelkät bensakoneet poistuvat valikoimasta kokonaan. Ainakin lähivuosina Subaru panostaa kuitenkin myös tavaramerkkeihinsä kuuluvan bokserikoneen kehitystyöhön.

Lue lisää