Edes villihepo ei saa olla rauhassa – tässä on ensimmäinen kuva Fordin Mustang-teemaisesta täyssähköisestä katumaasturista

Keväällä 1964 esitelty Ford Mustang tehtiin jenkkien kompaktiluokkaan kuuluneen Falconin maanläheisen tekniikan pohjalta, mutta auto oli silti jotakin täysin uutta. Lee Iacoccan ideoima Mustang perusti nimittäin poniautojen luokan ja nousi megaluokan menestykseksi lähes yhdessä yössä. Laajasti räätälöitävissä ollut auto oli suunniteltu vetoamaan mahdollisimman laajaan asiakaskuntaan, mutta ennen kaikkea se oli nuorison mieleen. Tämä suunta vahvistui vielä pari vuotta myöhemmin, kun villihevosta kasvoi täysiverinen muskeliauto.

Välillä Mustangin tehot ja tyyli olivat pahasti hukassa, mutta tätä nykyä se porskuttaa jälleen yhtenä menestyksekkäimmistä jenkkimuskeleista. Villihevon maine on ikonisuudessan samaa luokkaa esimerkiksi Porsche 911:n ja Minin kanssa, joten Ford haluaa hyödyntää legendan sädekehää muissakin malleissaan. Kun tähän lisätään katumaasturien ja sähköautojen jatkuvasti kasvava suosio, niin resepti alkaa olla valmis. Automaailmassa liikkui jo muutama vuosi sitten huhuja Mustang-teemaisesta täyssähköisestä SUV:sta, ja nyt ovaalimerkki julkaisi ensimmäisen kuvan erikoisesta keitoksestaan.

Kyseessä on tiiserikuva ja -video, josta erottuvat auton sivuprofiilin päälinjat. Lisäksi samalla kerrottiin uutuuden julkaisupäivä, joka on 18.11. juuri sopivasti ennen Los Angelesin autonäyttelyä. Auto esitellään Los Angelesissa omassa tilaisuudessaan, ja kyseessä on ilmeisesti hyvin lähellä lopullista tuotantomallia oleva konsepti. Ajatus Mustangin maineella ratsastavasta katumaasturista voi tuntua kaukaa haetulta, mutta ainakin luonnoskuvan sivuprofiiliin on saatu upotettua villihevon nykysukupolvesta tuttuja elementtejä. Niihin kuuluvat mm. sivuikkunalinjan taitos, takalokasuojien pokkaukset ja voimakkaasti alaspäin taittuva konepelti.

Myös etu- ja takavaloissa on selvää Mustang-ilmettä kolmen tunnusomaisen lediraidan myötä. Auton toimintamatka on kuulemma yli 600 kilometriä WLTP-standardin mukaan, ja uutuus on ensimmäinen alusta alkaen sähköautoksi suunniteltu Ford. Niinpä perusrakenne on täysin uusi, ja tarjolle pitäisi tulla sekä taka- että nelivetoisia versioita. Auton nimeksi annetaan todennäköisesti Mustangin muskelimallien perinteestä ammentava Mach-E, ja lopullisen tuotantomallin lanseerausta odotellaan vuoden 2020 loppupuolelle.

Asiakkaita houkutellaan Mustangin maineella ratsastamisen lisäksi kahden vuoden ilmaisilla latauksilla, joten kyseessä on melkoinen irtiotto villihevon bensanhöyryisistä perinteistä. Puritaanit voivat kuitenkin lohduttautua sillä, että myös perinteinen Mustang on jatkamassa Fordin mallistossa entiseen malliin. Ikonin seuraava sukupolvi saatetaan kuitenkin tehdä katumaasturista lainatulle pohjalevylle, ja myös veekasin tulevaisuus on vielä hämärän peitossa.

Suosittelemme

LähdeCarscoops

Lue lisää