Dodge Diplomat oli klassinen 80-luvun amerikkalainen poliisiauto

Kun muistelee 80-luvun elokuvia ja tv-sarjoja, kuten vaikkapa Ihmemiestä tai Ritari Ässää, niin sankarin auto varasti luonnollisesti huomion. Molemmissa sarjoissa vilahteli kuitenkin poliisiautoja, jotka useimmiten oli kovin tutuksi tulleita.

Kukapa ei olisi katsonut kasariviihdettä, jossa takaa-ajon tuoksinassa pakenevan auton taakse kerääntyy poliisiautoja, jotka väkisin saavat ruutuaikaa. Näihin muistijälkiin on monesti syöpynyt kuva kantikkaasta autosta, joka ei ollut kuitenkaan perinteisen valtamerilaivajenkin kokoinen. Melkein uskaltaisi veikata, että kahdeksan kertaa kymmenestä kyseessä oli Diplomat, sillä sen verran suosittu auto oli Yhdysvaltojen poliisivoimien keskuudessa.


Youtube-kanava My Old Car on tehnyt aiheelle omistetun videon. Siinä käy selväksi, että Dodge Diplomat ja tämän sisarmalli Plymouth Gran Fury dominoivat usein 80-luvun televisioviihteen katunäkymiä, niin poliisi- kuin tavallisten ihmisten siviilimalleinakin. Yksi suosion salaisuuksista poliisi-Diplomatille oli, että se oli yksinkertaisesti koriltaan lyhyempi kuin kilpailijat Ford Crown Victoria tai Chevrolet Caprice, mikä toi Diplomatille etua nopeita liikkeitä vaativissa takaa-ajoissa. Ainakaan syynä ei ollut Dilpomatin nopeus, mitä ei käytännössä ollut.

Useimmat 80-luvun toisen sukupolven Diplomateista saivat konepellin alle 318cu 5.2-litran kahdeksikon, josta saatiin saaste-ajalle tyypillisen surkeat 120 hevosvoimaa pienemmällä kaasuttimella, ja 155 heppaa isommalla kaasuttimella. Kumpikin autoista oli suorituskykynsä osalta vain varjo vuosikymmentä aikaisemmasta Dodge Polarasta, joka 440cu-myllyn ja poliiseille tehdyn virityssarjan voimin jauhoi ilmoille 285 hummaa.


Michiganin osavaltion poliisi testasi aikanaan Gran Furyn eri mallivaihtoehtoja. Tuolloin pienemmällä kaasuttimella varustetulla 318-cu Diplomatilla kesti vaivalloiset 13,1 sekuntia saavuttaa 96 km/t, ja 160km/t nopeuteen vaadittiin jo yli minuutin verran kaasupolkimen painelua. Vaikka ajat ovatkin jo muuttuneet, niin tänä päivänä yhtä hitaiden poliisiautojen kanssa selviäisi varmasti muutamaa ylinopeussakkoa vähemmällä.

Totuuden nimissä takavetoinen Diplomat vaikutti muinaisjäänteeltä jo 80-luvun Chryslerin tehokkaiden ja etuvetoisten K-alustalle rakennettujen autojen rinnalla. Sikäläinen poliisi luotti kuitenkin vanhan koulukunnan tekniikkaan läpi vuosikymmenen, kunnes se viimein poistui tuotannosta 1989. Diplomatit jäivät kuitenkin elämään historian lehdille monissa tv-sarjoissa, ja niiden uusintamaratoneissa.

Suosittelemme

LähdeCarscoops

1 KOMMENTTI

  1. This is really a very good article that I really like and will definitely share it widely with my friends, wish you all good health and make more articles in the future. thank

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Kimeran uusi tulkinta Lancia 037:stä myytiin jo loppuun – seuraavaksi tulossa ovat nelivetomalli ja rataspesiaali

Markku Alén nimesi aikoinaan Lancia 037:n maailman kauneimmaksi ralliautoksi, ja Lancian taika vetoaa faneihin vielä neljä vuosikymmentä myöhemminkin. Italialaisen Kimeran tekemä moderni EVO37-tulkinta 037:n pohjalta myytiin jo loppuun huimasta hinnasta huolimatta, mutta uusia versioita on luvassa.

ABT esitteli hurjan näköisen XGT:n – Audi R8:n joutsenlaulu on katukelpoinen GT2-luokan kilpuri

Nürburgringin Nordschleifella on viime aikoina bongattu testiajoissa kovasti kilpuria muistuttava Audi R8 kadulle rekisteröitynä. Nyt tuon auton taustat selvisivät, kun Audi-virityspajojen eliittiin kuuluva ABT toi julkisuuteen uusimman luomuksensa.

Audi TT:n taru päättyi – yli 25 vuoden aikana ehdittiin valmistaa reilut 660 000 autoa

Audi TT:n taru päättyi ainakin toistaiseksi neljännesvuosisadan ja tarkalleen 662 762 valmistetun yksilön jälkeen.

Fiatin “Mikki Hiiri” on nyt nimensä kaltainen – uusi Topolino sai ylleen Disney-kuosin

Mikki Hiiri tunnetaan Italiassa Topolinona. Saman lempinimen sai myös vuonna 1936 debytoinut ensimmäinen Fiat 500, ja tällä hetkellä Fiatilla on tuotannossa mikrokokoinen sähköauto nimeltään Topolino.

Tyyliniekan uusimmat