Dacia ei olekaan Euroopan halvin sähköauto – tämä titteli menee nyt liettualaisen firman Kiinasta peräisin olevalle miniautolle

Juuri lanseeratusta Dacia Springistä piti tulla Euroopan edullisin sähköauto, mutta tätä mainoslausetta ei voi enää käyttää. Vanhan mantereen halvin sähköauto onkin Freze Nikrob -niminen erikoisuus, jonka syntytarinakin on vähintään erikoinen.

Freze Nikrobin taustalla vaikuttaa liettualainen Dartz, joka on tähän asti keskittynyt massiivisiin panssaroituihin maastureihin. Tällä kertaa Dartz on kuitenkin lyönyt hynttyyt yhteen Nikrob-nimisen koripajan kanssa EU-alueen edullisimman sähköauton luomiseksi. Freze Nikrobin kokoonpano tapahtuu Liettuassa, mutta osat tulevat Kiinasta. Pikkuruinen auto onkin käytännössä eri merkeillä varustettu versio kiinalaisesta Wuling Hongguang Mini EV:stä, joka on todella suosittu sikäläisillä markkinoilla. Kiinassa auton tuotannosta vastaa SAIC-GM-Wuling-niminen joint venture, jossa ovat mukana General Motors ja kaksi paikallista firmaa.

Dartz on omien sanojensa mukaan löytänyt Euroopankin markkinoilta sopivan raon halvalle ja pienelle kaupunkiautolle, koska suurin osa sähköautoista sijoittuu nyt arvokkaampiin B- ja C-segmentteihin. Auto halutaan erottaa Dartzin möhkömaastureista Freze-nimen avulla, ja valoihin sekä eri turvalaitteisiin tehtyjä muutoksia lukuun ottamatta Nikrob on pitkälti identtinen kiinalaisen Wulingin kanssa. Autoon saa joko 9,2:n tai 13,8 kWh:n akkupaketin, ja toimintasäde on parhaimmillaan noin 200 kilometriä. Rangea on saatu kasvatettua jonkin verran lähtökohtaan verrattuna, jossa on mm. energiankulutuksen kannalta epätehokkaat halogeenivalot.

Taakse sijoitetusta sähkömoottorista irtoaa 13 kilowatin huipputeho ja 85 newtonmetrin maksimivääntö. Näillä avuilla ylletään satasen huippunopeuteen, mutta kiihtyvyydestä ei anneta tarkempia tietoja. Perusmallin 9999 euron hinta tekee Nikrobista noin 2500 euroa Daciaa halvemman, mutta toki jälkimmäinen painii kokonsa ja muidenkin lukemiensa perusteella eri kategoriassa. Nikrobista on tarjolla myös 15 000 euron hintainen Luxury-versio, joka tuo mukanaan mm. isomman akun, karkaistut lasit ja vegaanisia materiaaleja sisustaan. Nikrobin myynti starttasi Liettuassa jo viime kuussa, ja kysyntää on kuulemma riittänyt erityisesti yhteiskäyttöpalveluiden ja jakelufirmojen suunnalta.

Suosittelemme

Dartz tarjoaa myös omaa yhteiskäyttöpalveluaan, joka sisältää täyden IT-tuen sekä varaosatoimitukset seitsemän päivän sisällä. Jäämme odottelemaan, tuleeko kiinalaisliettualainen sähkökoppero myyntiin muissakin Euroopan maissa.

LähdeAutocar

1 KOMMENTTI

  1. Olisihan se hyvä, että tuollaiset halvat sähköautot rantautuisivat Suomeenkin. Olisi köyhillä perusduunareilla edes joku katettu kulkupeli vaihtoehtona vielä senkin jälkeen, kun polttomoottoriautoilla ajamisesta on tehty mahdotonta.
    Kiinassa on ymmärretty se, että jos todella halutaan muuttaa liikenne sähköiseksi, pitää tuoda markkinoille sellaisia sähköautoja joita tavallinen rahvas pystyy hankkimaan. Suomen autokannan keski-iästä voi päätellä suuren osan kansasta olevan varsin köyhää. Varakkaille suunnatuilla Tesloilla, sähkö-Jaguareilla ja Audi e-troneilla ei kummoistakaan muutosta aikaansaada.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

EU höllentää polttomoottoriautoja koskevaa Euro 7 -päästösääntöään

Eurooppalaiset ministerit sopivat lieventävänsä ”likaisia autoja” koskevaa ehdotustaan, joskin rengas- ja jarrupäästöt otetaan edelleen käyttöön.

Hyvää syntymäpäivää Rättäri – Citroën 2 CV täyttää 75 vuotta

Kaikkein ikonisimpiin automalleihin kuuluva Rättisitikka, eli virallisemmin Citroën 2 CV on ehtinyt jo 75 vuoden ikään. Citroën juhlistaa merkkipaalua omassa museossaan järjestettävän erikoisnäyttelyn avulla.

Polestar 3:n muotoilija kritisoi perunan muotoisia sähköautoja – ulkonäköä ei pitäisi uhrata aerodynamiikan alttarilla

Monet sähköautot ovat perinnetietoisten silmään vähintäänkin kummallisen näköisiä. Osittain tämä johtuu uutta teknologiaa korostavasta erikoisuudentavoittelusta, mutta tärkeämpi syy löytyy pyrkimyksestä mahdollisimman pieneen ilmanvastukseen.

Skoda on tehnyt jo kolme miljoonaa katumaasturia – jatkoa seuraa muutaman viikon päästä esiteltävän uuden Kodiaqin myötä

Skoda on parhaillaan juhlatunnelmissa. SUV-luokan autot muodostavat tätä nykyä merkittävän osan tšekkimerkinkin myynnistä, ja Skodan tuotantolinjoilta putkahti juuri ulos kolmen miljoonan valmistetun katumaasturin rajapyykin rikkonut yksilö.

Tyyliniekan uusimmat