C-kasetit tekevät paluuta – ostaisitko autoosi kasettisoittimen?

Kasettinauhojen myynti on kasvussa erityisesti Z-sukupolven ansiosta.

Kuva: Henrik Tuominen.

Isäukkoni vuosimallin 1997 Volvo V70 on vielä sen verran vanha, että sen alkuperäisessä radiossa on myös kasettisoitin. Se on samalla ainoa musiikkimedia, mitä auto pystyy nielemään sisuksiinsa. Tässähän ei sinänsä ole mitään ihmeellistä, joskin 90-luvun lopulla CD-levyt syrjäyttivät jo kovaa kyytiä kasetteja niin autoissa, kuin kotioloissakin.

Monella on siis vielä muistoja vanhoista c-kaseteista, mutta juuri nyt kasettinauhat tekevät paluuta erityisesti Z-sukupolven ansiosta, johon luetaan kaikki vuosina 1995-2010 syntyneet. Se on viimeinen sukupolvi, joka muistaa lapsuudestaan edes jotenkuten kasetit vielä arkisena musiikinkuunteluvälineenä.

Maailmalta kantautuvien uutisten mukaan kasettinauhojen myynti on peräti viisinkertaistunut viime vuosina, ja se on kasvanut 2015 pohjamutavuoden 81 000 kappalemäärästä huimaan 436 400 kappaleeseen vuonna 2022. Kasvu on jatkunut edelleen, ja se johtuu erityisesti kahdesta tekijästä.

Ensinnäkin kyseessä on aina suosittu popkulttuuri. The Guardians of the Galaxy -elokuvien ja Stranger Thingsin kaltaisten ohjelmien suosio on tuonut myös nauhat takaisin suosioon. Asiaa ei ainakaan haittaa, että 90-luvun tyyli on myös kuuminta hottia juuri nyt.

Tämä on saanut artistit, kuten Taylor Swift, Kendrick Lamar, Billie Eilish, Dua Lipa ja monet muut julkaisemaan pieniä määriä albumejaan nauhalle. Vaikka myynti on yleensä tällaisilla Niche-markkinoilla vähäistä, ovat kasetit erittäin halpoja valmistaa, ja maksavatkin faneille yleensä vain noin kymmenisen euroa tai allekin. Mainittakoon, että tätäkin suositumpien vinyylilevyn hinta pyörii helposti 40:n euronkin tietämissä.

Suosittelemme

Vanhan kunnon C-kasetin muodossa fanit voivat ennen kaikkea saada fyysisen kopion rakastamastaan musiikista pikkurahalla, ja samalla myös pienemmät artistit voivat julkaista musiikkiaan nauhoilla. Vaikka kasetin äänenlaatu on tunnetusti huonompi kuin vinyylilevyn, pienet muoviset kasettialbumit ovat helposti kannettavia, ja niitä voi toistaa monessa paikkaa – myös autossa!

Moni käytetyn tavaran myyjäkin on saattanut huomata, että suosituissa Huuto.net ja Tori.fi -palveluissa kasetit ja kasettisoittimet ovat edelleen kysyttyjä, ja esimerkiksi Metallican tai Irwin Goodmanin kaltaisten artistien kaseteista voidaan maksaa useampikin kymppi. Mitä mieltä sinä ole nuorten lietsomasta villityksestä? Kuunteletko vielä kasetteja autossasi, vai muistatko vielä aivan liian hyvin venyneet kasettinauhat, ja soittimeen jumiutuneet kasetit?

Kuva: Henrik Tuominen.
LähdeCarscoops

Lue lisää