Britannia haluaa jopa 14 vuoden vankeustuomiot holtittomille pyöräilijöille

Tällä hetkellä edesvastuuttomia pyöräilijöitä voidaan syyttää vain ikivanhan ”hevosille ja vaunuille” tarkoitetun lain nojalla.

Yhdistyneen kuningaskunnan lakiin ehdotetut muutokset johtaisivat siihen, että kuoleman tahi vammoja holtittomalla ajamisella aiheuttavat pyöräilijät voitaisiin rangaista yhtä ankarasti, kuin autonkuljettajat ja moottoripyöräilijät. Lakimuutoksen myötä pyöräilijät voisivat saada enimmillään jopa 14 vuoden vankeusrangaistuksen.

Tällä hetkellä brittipyöräilijöitä syytetään vanhakantaisen lain nojalla, joka tunnetaan nimellä “raivoisa ajaminen”. Tämä laki laadittiin alun perin jo viktoriaanisena aikana, ja sen tarkoituksena oli kattaa hevoset ja niiden vetämät vaunut, mutta ei polkupyöriä.

Nykyisen lain mukaan virkavalta ei saa pysäyttää pyöräilijää vaarallisesta ajamisesta sinänsä, koska rikoksen katsotaan tapahtuvan vain loukkaantumisen yhteydessä. Poliisit voivat kuitenkin nyt jo asettaa syytteeseen pyöräilijät, jotka rikkovat nopeusrajoituksia.

Vain kaksi prosenttia tilastoiduista jalankulkijauhreista on seurausta pyöräilyonnettomuuksista, sillä loput 98 prosenttia ovat peräisin autojen kanssa tapahtuneista yhteentörmäyksistä. Vaikka pyöräilyonnettomuuksissa tilastoitujen jalankulkijauhrien määrä on pieni, on kuitenkin ollut tapauksia, joissa pyöräilijät ovat paenneet paikalta vakavan onnettomuuden jälkeen. Esimerkiksi vuonna 2022 Lontoon Regent Parkissa pyöräilijä pakeni turmapaikalta, joka johti jalankulkijan kuolemaan.

Eräs toinen pyöräilijä puolestaan tuomittiin 18 kuukaudeksi nuorten rikoksentekijöiden laitokseen, kun vuonna 2017 tapahtuneessa onnettomuudessa jalankulkija kuoli vammoihinsa törmäyksen jälkeen. Nämä tapaukset ovatkin saaneet harkitsemaan käytössä olevaa lakia uudelleen, ja sikäläinen liikenneministeriö onkin jo kuullut lakiasiantuntijoita harkitakseen uusien pyöräilyn aiheuttamien rikosten kirjaamista lakiin.

Suosittelemme

Lain ehdottajaa, konservatiivista kansanedustajaa Sir Iain Duncan Smithiä on jo ehditty syyttää pyöräilijöiden vastustamisesta. Käsitellessään asiaa alahuoneessa hän sanoi: “Tämä ei ole pyöräilyn vastaista, vaikka tällaista onkin syytetty. Kyse on pikemminkin sen varmistamisesta, että pyöräily tapahtuu turvallisesti ja järkevästi. Aivan kuten muutkin kuljettajat joutuvat vastuuseen vaarallisesta ajamisesta, myös pyöräilijöiden pitäisi mielestäni kohdata samanlaiset seuraukset holtittomasta kuolemaan johtavasta käyttäytymisestä.”

Kansanedustajan ehdotusta kannatti tuoreeltaan liikenneministeri Mark Harper. ”Aivan kuten lakia rikkovat autoilijat, tuemme tätä lainsäädäntöä, joka sisältää uusia lakiehdotuksia vaaralliseen pyöräilyyn. Nämä uudet toimenpiteet auttavat suojelemaan lainkuuliaisia pyöräilijöitä, jalankulkijoita ja muita tienkäyttäjiä varmistaen samalla oikeuden toteutumisen”, Harper sanoi.

Uusi lakimuutos ei ainoastaan toisi vaarallista pyöräilyä näkyville, vaan se edellyttäisi myös pyöräilijöiden huolehtivan ajoneuvojensa asianmukaisesta huollosta. Tämä edellyttäisi, että mm. jarrut ja renkaat ovat vaatimusten mukaisia. Laki kattaisi niin poljettavat pyörät, sähköpyörät, sähköskuutit kuin yksipyöräisetkin kulkupelit.

LähdeCarscoops

Lue lisää