BMW:n M-valikoima laajenee taas katumaasturien suuntaan – tässä on ensimmäinen kuva upouudesta X4 M:stä

BMW:n Motorsport-divisioona aloitti toimintansa moottoriurheilun parissa jo 1970-luvun alussa, mutta vasta saman vuosikymmenen loppupuolella oli ensimmäisen katumallin vuoro. Keskimoottorinen M1-superauto piirtyi aikakirjoihin autohistorian legendana, ja seuraavaksi valikoima laajeni arkikäyttöönkin sopiviin M3:een ja M5:een.

M-osasto piti pitkään kiinni lähes pyhistä periaatteistaan, joihin kuuluivat takaveto, korkealle kiertävä vaparikone ja manuaalivaihteisto. Niistä on kuitenkin luovuttu vähitellen viimeisten 10 vuoden aikana, ja nykyään M:n tarjontaan kuuluu jopa automaattivaihteisia ja nelivetoisia katumaastureita. X5 ja X6 M:n osalta ollaan menossa jo toisen sukupolven kohdalla, ja kolmas kurkistelee kohta nurkan takana. Pykälää pienemmistä X3:sta ja X4:stä ei ole sen sijaan tarjottu vielä täysiverisiä M-malleja, mutta tämäkin muuttuu pian.

Viime vuonna myyntiin tulleesta viimeisimmästä X3:sta ja juuri markkinoille lanseeratusta coupé-kattoisesta X4-sisarmallista on nimittäin kehitetty jo muutaman vuoden ajan ”aitoja” M-malleja pykälää miedompien M Performance -versioiden rinnalle. Autojen prototyyppejä on ehditty bongata salavalokuvaajien linsseihinkin vielä varsin vahvasti naamioituina, mutta nyt salaisuuden verho raottui kunnolla. Uusi X4 M onnistuttiin nimittäin kuvaamaan auton valmistuspaikkana toimivalla USA:n Spartanburgin tehtaalla ilman rihman kiertämää.

Kuva päätyi meksikolaiselle AutoCosmos-sivustolle, josta se on levinnyt monelle muullekin nettisivulle. X4 M näkyy otoksessa takaapäin, ja auton muotoja on helppo arvioida kuvan hienoisesta rakeisuudesta huolimatta. X4:n mielipiteitä jakava luiskaperämuotoilu on luonnollisesti ennallaan, mutta perää koristaa nyt M:n tavaramerkiksi nousseella diffuusorilla ja neljällä putkenpäällä koristettu takapuskuri.

Etulokasuojatkin saattavat olla hieman vakiomallia leveämmät, mutta asiaa on hankala arvioida tästä kulmasta. Tuplajaloilla varustetut M-sivupeilit erottuvat sen sijaan heti, ja pyörilläkin on reilusti kokoa. Nokasta ei ole vielä kuvia, mutta etupuskuriin tulee todennäköisesti samantyyliset ilmanottoaukot kuin esimerkiksi viimeisimmässä M5:ssä.

Pellin alla murisee tuplaturboahdettu kolmilitrainen suora kuutonen M3:n ja M4:n tavoin. Niistä poiketen X4 M on nelivetoinen, joten katumaasturi saattaa kiihtyä paikaltaan jopa perinteisiä sisarmallejaan nopeammin. Tätä avittaa myös teholukema, joka on huhujen mukaan jopa 460 hevosvoiman luokkaa. Sama voimanlähde tulee korkeampikattoiseen X3 M -sisarmalliinkin, joka on myöskin jo aivan kehitystyönsä loppumetreillä. Ämmän uudet katumaasturit saatetaan esitellä vielä tämän vuoden puolella, jolloin ne pääsevät vastaamaan mm. Mercedes-AMG GLC 63:n heittämään haasteeseen.

Suosittelemme

LähdeCarscoops

Aihepiirin uusimmat

Uusi Daihatsu Taft haluaa haastaa jälleen Suzuki Jimnyn maastossa

Daihatsu Taft on jääny Suomessa toistaiseksi aika vieraaksi automalliksi, mutta kyseessä on alkujaan täälläkin paremmin tunnetun Suzuki Jimnyn kilpailija.

Dacian SUV-suosikki uudistuu – kolmannen sukupolven Dusteria saa myös hybridinä

Osittain kierrätysmuovista valmistettu Dacia Duster siirtyy kolmanteen sukupolveensa, joka on edeltäjäänsä näyttävämpi ja sähköisempi.

Stellantis on valmis kääntämään takkinsa, jos sähköautojen kysyntä sakkaa

Stellantiksen toimitusjohtaja Carlos Tavares on todennut, että maailman kolmanneksi suurin autonvalmistaja on valmis muuttamaan sähköautostrategiaansa ensi vuoden tärkeiden Yhdysvaltojen ja Euroopan vaalien tulosten perusteella.

Tesla Cybertruckin tuotantomalli esiteltiin vihdoinkin – osa lupauksista jäi kuitenkin täyttymättä

Siitä on kulunut jo neljä vuotta, kun Tesla Cybertruckin tutkielma tuotiin julkisuuteen. Monien viivästysten jälkeen nyt on vihdoinkin tuotantomallin esittelyn vuoro.

Tyyliniekan uusimmat