BMW XM:n tuotantomalli esiteltiin – M-divisioonan tehokkain ja isoin auto ei taatusti jätä kylmäksi

BMW toi noin vuosi sitten julkisuuteen röyhkeän näköistä jätti-crossoveria enteilleen XM-konseptin. Nyt on tuotantoauton vuoro, joka ei ole muuttunut juurikaan helpommin sulateltavaksi.

Baijerilaismerkin sporttiosaston lippulaivaksi asettuvan XM:n muodot ovat möhkälemäiset, tarkastelipa autoa mistä suunnasta tahansa. Traditionalistien mielestä kyseessä on varmasti jo lähes pyhäinhäväistys, koska XM on M:n ensimmäinen täysin oma malli sitten 1970-luvun legendaarisen M1:n. Uutuuteen on kuitenkin yritetty tuoda muutama viittaus yli neljän vuosikymmenen takaiseen superautoon. Kyljen yläosan koristelistan on kuulemma tarkoitus tuoda mieleen M1:n musta kylkilista, ja peräpäästä löytyvissä BMW:n tuplalogoissakin on jotakin kovin tuttua.

Kullansävyisillä kehyksillä höystetyt jättimunuaiset uhkaavat kuitenkin mennä jo kitschin puolelle, ja munuaismaskin reuna on jopa valaistu pimeällä. Etupuskurin ilmanottoaukot ovat luonnollisesti isot, ja ”kaksikerroksiset” etuvalot edustavat uudessa 7-sarjassa sekä X7:n faceliftissä nähtyä tyyliä. Takavalot ovat vähemmän bumerangimaiset kuin konseptissa, mutta päällekkäiset tuplaputkenpäät ovat päässeet tuotantoon asti.

Sisusta vaikuttaa ulkokuoreen verrattuna suorastaan tavanomaiselta, mutta tietty erikoisuudentavoittelu näkyy täälläkin. XM:n saa neljä eri varustetasoa, ja esimerkiksi sisäkattoon on tarjolla kolmiulotteinen prismaoptiikka, jonka valaistus on toteutettu 100 ledin avulla. Vakiovarusteluun kuuluu nelialueilmastoinnin lisäksi esimerkiksi tuulilasin heijastusnäyttö, 12,3- ja 14,9-tuumaiset kaarevat näytöt sekä Harman Kardonin äänentoistojärjestelmä. Lisähintaan saatavilla on vielä Bowers & Wilkinsin arvokkaampi systeemi.

Suosittelemme

Ajoavustintarjonta on kattavampi kuin yhdessäkään tähänastisessa M-Bemarissa, ja kulusta vastaa uutta 4,4-litraista tuplaturbokasia sekä sähkömoottoria hyödyntävä pistokehybridijärjestelmä. 653 hevosvoiman kokonaisteho ja 800 newtonin vääntö kiidättävät nelivetoisen kolossin 4,3 sekunnissa nollasta sataan, ja vaihteistona palvelee kahdeksanpykäläinen M Steptronic -automaatti. Kolmesta ajomoodista yksi on täyssähköinen, jolloin paikallisesti päästöttömästi päästään parhaimmillaan 140 km/h:n vauhtia. Sähköiseksi toimintasäteeksi kerrotaan 82-88 km, ja akkukapasiteetti on 25,7 kWh.

Ajettavuuteen vaikuttavia parametrejä esimerkiksi ohjauksen, xDrive-nelivedon sekä jarrujen suhteen voi muuttaa napin painalluksella, ja sama koskee jarrutusenergiaa talteen ottavan rekuperaation voimakkuutta. XM:ssä on myös ensimmäisenä M-mallina ns. integraali-aktiiviohjaus, mutta sekään ei taida saada häivytettyä hurjaa yli 2,7 tonnin painoa.

M:n ensimmäisen pistokehybridin ja tehokkaimman sarjatuotantoauton tuotanto USA:n Spartanburgissa alkaa joulukuussa, mutta auto lanseerataan markkinoille vasta ensi huhtikuussa. Ensi vuoden syksyllä perässä seuraa vielä XM Label Red -niminen huippuversio, jossa on peräti 748 heppaa ja tasan 1000 newtonmetriä.

LähdeAuto Bild

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Tältä näyttää maailman kevein Toyota Land Cruiser 70

Kuvassa ei ole maailman vahvimmat miehet, vaan klassisen maastoauton uutuusmallin yksityiskohtainen ja täysikokoinen versio, joka on taitavasti valmistettu styroksista.

Toyota esitteli pienen sähkö-SUV:n konseptin – Volvo EX30:n kilpailija tulee myyntiin jo ensi vuonna

Toyota järjesti Brysselissä Euroopan markkinoille suunnatun tilaisuuden, jossa tuotiin ensimmäistä kertaa julkisuuteen vanhan mantereen asiakkaiden makuhermoon iskevä pieni sähkö-SUV. Tällä hetkellä kyse on vielä tutkielmasta, mutta autoa voidaan odottaa myyntiin jo ensi vuonna.

Vihdoinkin uusi Lancia – täyssähköinen Ypsilon esitellään helmikuussa

Lancialla on hieno historia, mutta viime vuodet ovat olleet melkoista tuskien taivalta perinteikkäälle italialaismerkille. Lancia on myynyt ainoastaan Italiassa pahasti ikääntymään päässyttä Ypsilonia, mutta tilanteeseen on luvassa helpotusta jo pikapuoliin.

Uusi Daihatsu Taft haluaa haastaa jälleen Suzuki Jimnyn maastossa

Daihatsu Taft on jääny Suomessa toistaiseksi aika vieraaksi automalliksi, mutta kyseessä on alkujaan täälläkin paremmin tunnetun Suzuki Jimnyn kilpailija.

Tyyliniekan uusimmat