BMW taistelee lakiteitse estääkseen palaneelta konttilaivalta pelastettujen autojen myynnin

BMW väittää, että autot eivät ole enää turvallisia. Konttialukselta ajoneuvot ostanut yritys on asiasta täysin toista mieltä.

BMW haluaa lopettaa autojensa myynnin. Kyseessä ovat kovan kohtalon kokeneet autot, jotka olivat lähes vuosi sitten tuleen syttyneessä Fremantle Highway -nimisessä konttialuksessa. Palon sammumisen jälkeen miehistö sai pelastettua aluksesta 260 upouutta BMW:tä. Taiwanilainen vakuutusyhtiö myi sittemmin autot yritysten yhteenliittymälle Alankomaiden Rotterdamiin.

Heinäkuussa 2023 merellä palamaan syttynyt alus herätti huolta, ja sen kyydissä olleita sähköajoneuvoja arveltiin palon syyksi. Myöhemmin tehdyt tutkimukset tosin kumosivat tämän teorian. Palo joka tapauksessa vahingoitti useita ajoneuvoja. Pelastusyhtiö raportoi, että noin tuhat ajoneuvoa, mukaan lukien noin 500 sähköautoa, vaikutti vielä hyvin säilyneiltä tai korjauskelpoisilta.

Viime vuoden lopulla BMW sai selville, että alukselta pelastetut, ja yritysryppäälle myydyt 260 BMW-merkkistä ajoneuvoa menisivät myyntiin. Saksalaissyhtiö älähti välittömästi, sillä sen mukaan autot muodostavat merkittävän vaaran, eikä halua kenenkään ostavan niitä. Autot nykyisin omistavat yritykset ovat täysin eri mieltä niiden yleiskunnosta.

Yhdeksän kuukauden takainen video näyttää, miltä todennäköisesti näyttää ainakin osa pelastetuista Bimmereistä. Videolla turvahenkilöstö näyttää käsittelevän autoja tavalla, kuin ne olisivat täysin toimivia ajoneuvoja. Tarkoittaako tämä myös, että ne ovat vielä turvallisia?

BMW:n mukaan vastaus kysymykseen on ehdoton ei, eikä autonvalmistaja halua liittyä autojen aiheuttamiin mahdollisiin vaaroihin millään muotoa. “Näihin kokonaistappioihin ilmoitettuihin autoihin liittyvät riskit ovat valtavia”, BMW:n palkkaama asianajaja kuvailee tilannetta jatkaen, että “näitä riskejä ei pidä aliarvioida.”

Suosittelemme

Autot ostaneet yritykset ovat mahdollisesti valmiita neuvottelemaan asiasta. Kyseeseen voisi tulla esimerkiksi jonkinlainen poikkeusjärjestely. Jos BMW näyttää vihreätä valoa, voisi yritysryhmä vaikkapa myydä autoja maihin, joissa autoteollisuuden standardit eivät ole niin tiukkoja. Tällä tavalla BMW:n maine saataisiin suojattua ainakin länsimaissa. BMW on toistaiseksi sanonut tällekin ehdotukselle selväsanaisen ein.

Mitä mieltä itse olet? Pitäisikö päällisin puolin hyväkuntoisilta vaikuttavat uudenkarheat Bimmerit vielä pelastaa ajoon, vai viedä kylmänviileästi murskattaviksi?

LähdeCarscoops

Lue lisää