BMW suunnitteli jättimunuaisia jo 1990-luvulla – 7-sarjan salainen prototyyppi tuotiin nyt julkisuuteen

BMW on tuonut viime aikoina julkisuuteen takavuosien salaisia prototyyppejään ”Inside BMW Group Classic” -videosarjassa. Nyt baijerilaiset paljastivat ZBF 7er -nimisen 7-sarjan proton, joka oli aikaansa edellä monellakin tapaa.

Videolla autoa ja sen taustalla vaikuttanutta tiimiä esittelee vanhempi muotoilija Joji Nagashima, jolla oli sormensa pelissä jo E36-korisen 3-sarjan ja Z3 Roadsterin designin suhteen. 1990-luvulla tämä muotoilutiimi suunnitteli tutkielmia BMW:n sedan-mallien, eli 3-, 5- ja 7-sarjan tulevaisuutta silmällä pitäen. Kuten videolta näkyy, 7-sarjan tulevaisuuteen kurkottanut proto on massiivisemman oloinen kuin tuolloin tuotannossa ollut E38, ja prototyypin monia piirteitä tuotiinkin syksyllä 2001 esiteltyyn E65-sukupolveen.

Esimerkiksi kattolinja otettiin tuotantoon lähes sellaisenaan, ja sama koskee myös hieman irrallisen oloista takaluukun kantta, joka opittiin myöhemmin tuntemaan ”Bangle buttina” baijerilaismerkin päämuotoilijana tuolloin toimineen Chris Banglen mukaan. ZBF 7er:n takapää ei näy videolla kunnolla, mutta sivunäkymän mukaan ainakin takavalot ovat paljon matalammat kuin tuotantoon päässeessä E65:ssä.

Luksusauton statusta haluttiin korostaa lukuisilla kromilistoilla, ja auton kylkiinkin integroitiin isot kromikoristeet, jotka kätkivät sisäänsä myös sivuvilkut sekä BMW:n logon. Etuvilkut ovat vielä oranssit ysärityyliin, mutta munuaismaski oli vähintään aikaansa edellä. 1990-luvun tutkielman keulalla komeilevat nimittäin BMW:n nykytyylin mieleen tuovat jättimunuaiset, jotka ovat kuitenkin vielä melko kapeat. Lisäksi rekisterikilpeä ei vielä tuolloin sovitettu keskelle maskia.

Suosittelemme

Futurismia edustavat myös korin ulkopinnasta esiin työntyvät ovenkahvat sekä sivupeilit korvanneet kamerat. Kojelaudan ja keskikonsolin massiiviset perusmuodot otettiin myöhemmin käyttöön E65-sukupolven 7-sarjassa, ja sama koskee myös tutkielman takaistuinten välistä löytyvää iDrive-järjestelmän valintakiekkoa enteillyttä pylpyrää. Kojelaudan keskinäyttö on vielä hyvin vaatimattoman kokoinen nykyautoihin verrattuna ja mittaristokin on analoginen, mutta koko kojelaudan halkaiseva ilmasuulakkeiden rivistö on kuin aavistus tulevasta.

Prototyypin koripaneelit naputeltiin käsin Italiassa, ja tuolloisia tuotantoautoja isommat renkaatkin piti valmistaa käsityönä juuri tätä konseptia varten. Toisin kuin monet muut prototyypit, ZBF 7er on kuulemma ajokuntoinen. Tekniikasta BMW ei ole kuitenkaan suostunut antamaan tarkempia tietoja. Auto sai kuulemma 1990-luvulla hyvin positiivisen vastaanoton BMW:n ylintä johtoa myöten, mutta jostakin syystä vain osa sen muotoilupiirteistä päätyi E65-koriseen 7-sarjaan. Jättimunuaiset pääsivät puolestaan tuotantoon vasta 2020-luvun puolella.

LähdeCarscoops

1 KOMMENTTI

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Tappaja-auto Christine esitteli korinsa muotoja Järvenpään Autoshowssa

Viime viikonloppuna nähtiin murhanhimoinen siipikaunotar jenkkiautopainotteisessa autonäyttelyssä, jossa paikalla oli myös muita tunnettuja elokuva-autoja.

Pieni voi olla kaunista – Järvenpään Auto Show päätti tasokkaasti harrastekauden

Vielä ennen koronavuosia monen autoharrastajan kausi päättyi syys-lokakuun vaihteessa Lahdessa järjestetyn Jenkkiautonäyttelyn ja X-treme Car Show’n merkeissä. Koronatauon jälkeen Jenkkiautonäyttely pidettiin pienimuotoisemmissa puitteissa Järvenpään Aino Areenalla, ja tänä vuonna jatkettiin samalla paikalla.

Toyotan taskuraketti saa lisää tehoa ja valinnaisen automaattivaihteiston – faceliftatun GR Yariksen esittelyä odotetaan jo lähikuukausina

Toyotan maine on varsin kaukana ajajan autosta, vaikka japanilaismerkin valikoimaan on vuosien saatossa kuulunut myös hienoja sporttimalleja. Viime vuosina Toyotan imago on autoentusiastien keskuudessa kohonnut erityisesti GR Yariksen ansiosta, joka on yksi nykyajan hauskimpia hot hatcheja.

EU höllentää polttomoottoriautoja koskevaa Euro 7 -päästösääntöään

Eurooppalaiset ministerit sopivat lieventävänsä ”likaisia autoja” koskevaa ehdotustaan, joskin rengas- ja jarrupäästöt otetaan edelleen käyttöön.

Tyyliniekan uusimmat