BMW Group karsii mallistoaan – BMW Z4:n ja Rolls-Royce Ghostin taru päättyy nykysukupolvien jälkeen

Sähköistyminen vaatii autonvalmistajilta massiivisia investointeja, joten säästöjä on pakko hakea jostakin muualta. Niitä syntyy esimerkiksi karsimalla mallistoa vähemmän kysytystä päästä.

Erilaisten crossoverien ja katumaasturien jatkuvasti kasvavan suosion vastapainoksi kaksiovisten coupéiden ja avomallien myyntikäyrät ovat osoittaneet viime vuosina pahasti alaspäin. Esimerkiksi Mercedes-Benz on karsinut valikoimaansa näiden autojen osalta, ja nyt samaa kaavailee myös arkkivihollinen BMW. Amerikkalainen Car & Driver tietää kertoa, että kaksipaikkaisten roadsterien segmenttiin kuuluvan BMW Z4:n taru päättyy nykysukupolven jälkeen.

Kuva: BMW

Tämä ei olisi mikään suuri yllätys auton myyntilukemien valossa. USA:n osalta GoodCarBadCar-niminen lähde kertoo, että BMW sai viime vuonna kaupaksi vain 1881 Z4:ää. Tässä oli kylläkin kasvua edellisvuoteen verrattuna, mutta vuonna 2019 Z4:iä myytiin vielä 2941 kappaletta Amerikan markkinoilla. Ennen vuosien 2007-2009 taloudellista taantumaa silloisen Z4:n vuosittaiset myyntilukemat pyörivät USA:ssa 10 000 auton tienoilla, mikä kertoo surullisesta nykytilanteesta vielä paremmin.

Jos Z4 on pian historiaa, myös samalta tekniseltä pohjalta valmistetun Toyota Supran tulevaisuus asettuu kyseenalaiseen valoon. Supria myytiin USA:ssa viime vuonna 2652 autoa. Se oli kylläkin enemmän kuin Z4:n kohdalla, mutta Toyotan urheiluautonkin myynti laski lähes 50 prosentilla vuoteen 2022 verrattuna. Z4:n ohella myös 8-sarjan kaksioviset coupé- ja avomallit ovat päätymässä viikatemiehen uhriksi. Neliovinen Gran Coupé saisi sen sijaan Car & Driverin tietojen mukaan jatkoa, ja lisäksi luvassa saattaa olla uudenlainen i8 joka kilpailisi Porsche Taycanin ja Mercedes-AMG:ltä pikapuoliin tulossa olevan täyssähköisen neliovisen GT:n kanssa.

Kuva: Rolls-Royce

Karsimiset eivät koske pelkästään BMW-emomerkkiä, vaan ne ulottuvat myös konsernin superluksushaaraa edustavan Rolls-Roycen puolelle. Brittibrändin aloitusmallina jo kahden sukupolven ajan toiminut Ghost ei saisi amerikkalaistietojen mukaan enää jatkoa, vaan auton paikan ottaisi uusi Alpina B7. Nykyisen 7-sarjan pohjalta tehtävä erityisen ylellinen versio heittäisi haasteen esimerkiksi Mercedes-Maybachin mallleille, joten BMW:n itselleen ostama perinnevirityspaja saisi aivan uudenlaisen tulevaisuuden. Rolls-Roycen rooliksi tässä yhtälössä jäisi entistäkin kalliimpien ja yksilöllisempien luksusautojen valmistus. Niiden joukkoon voisivat kuulua täyssähköisen Spectren avoversio sekä Droptailin kaltaiset uudet täysin räätälintyönä tehtävät mallit.

Kuva: Rolls-Royce
Kuva: Rolls-Royce
LähdeCarscoops

Lue lisää