BMW esittelee museossaan takavuosien salaisia prototyyppejä – näytteillä ovat M5:n avoversio, V12-koneinen Z3 ja M8

BMW on jo aiemmin julkaissut kuvia ja videoita takavuosien salaisista prototyypeistä tai yksittäiskappaleiksi jääneistä autoista. Nyt niihin pääsee tutustumaan merkin museossa Münchenissä M-divisioonan 50-vuotista taivalta juhlistavassa näyttelyssä.

Prototyypeistä museon parrasvaloihin on tuotu E34-sukupolven M5:n kaksiovinen avoversio, V12-koneella ryyditetty Z3 sekä 8-sarjan luksus-coupén pohjalta tehty M8. Ensin mainittu piti esitellä keväällä 1989 Geneven autonäyttelyssä, ja jopa näyttelytila autoa varten oli jo varattu. Debyytti kuitenkin peruttiin vain viikkoa ennen tapahtumaa, koska auton pelättiin syövän avokattoisen 3-sarjan myyntiä.

 

Avo-M5 vaikuttaa ulkoisesti täysin tuotantovalmiilta, ja esimerkiksi turvavyöt on integroitu etuistuimiin baijerilaisten myöhempien avomallien tyyliin. Proto oli kuitenkin todellisuudessa kaikkea muuta kuin valmis, ja sen alla on usein nähty koria tukevia lisäpalkkeja kokonaisuuden pitämiseksi kasassa. Voimanlähteenä palvelee E34 M5:n vakiokuntoinen 3,6-litrainen suora kuutonen, joka tuottaa 315 heppaa.

Suosittelemme

 

Vuonna 1999 tehdyn keltaisen Z3:n nokalle on puolestaan kenkälusikoitu 7-sarjasta lainattu 5,4-litrainen V12. Myllyn tuottama 326 hevosvoiman huipputeho oli vaivaiset viisi hevosvoimaa enemmän kuin sarjavalmistetussa kuutoskoneisessa M Roadsterissa, mutta vääntöä löytyi 490 newtometriä M Roadsterin 350 newtonin sijasta. V12:n massa pilasi kuitenkin pienen roadsterin painonjakauman, joten auto jäi yksittäiskappaleeksi.

 

Kolmas näytteillä oleva proto on 8-sarjan pohjalta tehty M8, joka muistuttaa monin osin enemmän kilpa- kuin katuautoa. Kirkkaanpunaisen coupén kyljissä on massiiviset ilmanottoaukot, ja sivulasitkin ovat pleksiä. Bensatankki on puolestaan siirretty takaluukkuun rankasti modifioidun muun tekniikan tieltä. Nokalla murisee kuivasumppuvoitelulla varustettu kuusilitrainen vapaasti hengittävä V12, joka sai lopulta kunnian toimia lähtökohtana Le Mans -kilpurin voimanlähteelle.

LähdeCarscoops

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Tesla Cybertruckin tuotantomalli esiteltiin vihdoinkin – osa lupauksista jäi kuitenkin täyttymättä

Siitä on kulunut jo neljä vuotta, kun Tesla Cybertruckin tutkielma tuotiin julkisuuteen. Monien viivästysten jälkeen nyt on vihdoinkin tuotantomallin esittelyn vuoro.

Uusi Porsche Panamera esiteltiin – iso luksusauto kallistuu nyt kaarteisiin kuin moottoripyörä

Porsche on jo julkaissut monenlaisia tiisereitä kolmannen sukupolven Panamerasta, ja nyt uutuus tuotiin vihdoinkin julkisuuteen. Panamera ei ole täysin uusi auto, mutta sekä tekniikkaa että ulkonäköä on hiottu kattavasti.

Maailman suurin autonvalmistaja kamppailee yhä vaikeuksien kanssa

”Emme ole enää kilpailukykyisiä”, on Volkswagenin toimitusjohtajan viesti, kun yhtiö vähentää henkilöstöä osana 10 miljardin euron säästökuuria.

Romukuntoisten Teslojen virta Pohjois-Amerikasta Ukrainaan voi olla vaarassa loppua

Yhdysvalloista ja Kanadasta päätyy vakuutusyhtiöiden kautta vaurioituneita sähköautoja Ukrainaan, jossa mekaanikot korjaavat ja myyvät niitä korkeista polttoainekustannuksista kärsiville.

Tyyliniekan uusimmat