Bensakoneen pelastus – Porschen mukaan polttomoottoreita voisi tulevaisuudessa käyttää synteettisillä polttoaineilla

Perinteisten urheiluautojen faneilla saattaa olla tulevaisuudessa edessään kovat ajat, kun liikenne sähköistyy jatkuvasti kasvavalla vauhdilla. Porschella on kuitenkin hyviä uutisia vanhan koulukunnan bensapäille.

Kaikkien autojen ei tarvitse jatkossakaan kulkea kokonaan tai osin sähkön voimin. Porschen mallit pysyvät liikenteessä poikkeuksellisen pitkään, joten saksalaismerkillä on intressiä taata perinteisten polttomoottoriautojensa käyttökelpoisuus hamassa tulevaisuudessakin. Jos bensan myynti vaikeutuu tai jopa kielletään kokonaan, Porschen ratkaisu asiaan löytyy edistyksellisistä synteettisistä polttoaineista.

Saksalaiset kertoivat ensimmäistä kertaa suunnitelmistaan jo syyskuussa, ja sen jälkeen käyntiin on saatu polkaistua pilottiprojektikin. Sen puitteissa on testattu erilaisia klassikko-Porscheja, joilla on ajettu synteettisten polttoaineiden voimin. Porschen toimitusjohtaja Oliver Blumen mukaan sataprosenttisesti uusiutuvien energialähteiden avulla tuotetut polttoaineet voivat olla hyvinkin tärkeitä tulevaisuudessa. 70 % Porschen koko historiansa aikana valmistamista autoista on edelleen käytössä, eli polttomoottorit eivät kuulu historian lehdille vielä pitkään aikaan.

Porschen kehittämä synteettinen polttoaine tehdään vedystä, joka yhdistetään ilman hiilidioksidin kanssa metanolin luomiseksi. Siitä saadaan lopulta bensan korviketta autoja vauhdittamaan. Porsche aikoo valmistuttaa synteettisen polttoaineensa tuuli- ja aurinkoenergiaa hyödyntävissä tehtaissa, joten vanhasta sportistakin saadaan näillä keinoin lähes pesunkestävä ekoauto.

Suosittelemme

Ainoa suuri mutta on hinta. Synteettinen polttoaine maksaa nimittäin tällä hetkellä vielä yli 10 dollaria litraa kohti. Porsche on kuitenkin ottanut tavoitteekseen litrahinnan painamisen alle kahden dollarin, jolloin ero perinteiseen bensiiniin tai dieseliin ei olisi enää kovin suuri. Porschen pilottiprojektissa käyttämillä 993-sukupolven 911-malleilla on kuulemma saatu jo erittäin hyviä tuloksia, ja nyt käynnissä on yhteistyökumppanien etsintä. Heidän tehtäväkseen jää teknologiasta huolehtiminen ja lopulta myös itse polttoaineen valmistus. Porschen kontolle jäisi puolestaan oikeiden speksien arviointi, jotta näitä polttoaineita voitaisiin turvallisesti käyttää saksalaismerkin polttomoottoreissa.

Täydellisten synteettisten polttoaineiden luominen on Oliver Blumenkin mukaan vielä pitkä prosessi. Hän uskoo kuitenkin, että ne voisivat tulla yleiseen myyntiin noin 10 vuoden päästä, jolloin suurin osa Porschen uusista malleista taitaa kulkea jo sähkön voimin.

LähdeCarscoops

Lue lisää