Autotallien aarteet – rata-autoilussa monta Suomen mestaruutta voittaneelta Markku Kuusijärveltä löytyy Porscheja kaksin kappalein

Markku Kuusijärvi dominoi Suomen ratoja 1990-luvun alkupuolella Nissan Skyline GT-R:n ratissa, ja tilille kertyi useita vakioautoluokan mestaruuksia. Mies on jo jättänyt aktiivisen kilpauran taakseen, mutta veri vetää edelleen kilparadoille. Markku on nykyään vannoutunut Porsche-mies, ja luokaksi on vakiintunut Porsche Racing Club Finlandin Time Trial.

Siinä ajetaan kelloa vastaan yleiseen tieliikenteeseen hyväksytyillä autoilla. Viime vuonna Kuusijärven alla oli 991-korinen GT3, mutta nyt kalustoa on päivitetty vielä astetta paremmaksi. Markku hankki täksi kaudeksi Porschen katuautovalikoiman kilpa-autohenkisimmän mallin, eli 500-heppaisella nelilitraisella vaparibokserilla varustetun 911 GT3 RS:n. Sekin edustaa viimeisintä 991-korimallia, ja värinä on taatusti joukosta erottuva Lava Orange.

Porsche pinkaisee seitsemänpykäläisen PDK-kaksoiskytkinlaatikon avustamana ainoastaan 3,3 sekunnissa nollasta sataan, ja huippuja löytyy 310 km/h:n verran. Painoa on säästetty monesta paikasta, ja niinpä massaa on kertynyt vain reilut 1400 kiloa. Se on hieno saavutus möhkälemäisten nykyurheiluautojen joukossa.

Suosittelemme

GT3 RS on suunniteltu alusta alkaen rata-ajoa silmälläpitäen, ja niinpä tavallisen 911:n takapenkin paikalla komeilevat turvakaaret. Kuppipenkit pitävät kuskin tiukassa otteessaan rajummassakin kanttailussa, ja Schrothin monipistevyöt palvelevat samaa tarkoitusta. Etupyörät ovat 20-tuumaiset, ja 325-leveysprofiilisilla takarenkailla on mittaa peräti 21 tuumaa, joten pidon pitäisi olla kohdallaan ainakin kuivissa olosuhteissa. Pysähtymisestä huolehtivat kuusi- ja nelimäntäisillä satuloilla varustetut jarrut, joiden levyissä hyödynnetään komposiittitekniikkaa.

Markku kertoi, että GT3 RS:n soundit ovat enemmän kuin kohdallaan, kun radalla lähestytään 9000 kierroksen kohdalla olevaa punaviivaa. PRCF Time Trialia on ajettu tämän kauden osalta yhden kisan verran Ahvenistolla, ja seuraavaksi Porschen nokka suunnataan Viron Pärnuun, jossa kilpaillaan heinäkuun loppupuolella. Viron jälkeen vuorossa on vielä Ahveniston kisa ja kauden huipentumana toimiva Porsche Club Finland Festival Alastarolla elokuun lopulla.

Kuusijärven tallista löytyy toinenkin Porsche, mutta se on tarkoitettu vähän rauhallisempaa menoa varten. Auto on 1984-mallinen 911 Carrera Cabriolet, jonka Markku hankki omistukseensa äskettäin. Porsche vietti elämänsä neljä ensimmäistä vuotta esittelyautona Saksassa, josta se tuotiin Suomeen muutama tuhat kilometriä ajettuna vuonna 1988. 911 kiersi aluksi useammallakin jobbarilla, ja se piipahti myös legendaarisella Simo Korpisaarella.

Sen jälkeen auto päätyi varsin pitkäaikaiseen omistukseen vuonna 1991. 911 viihtyi tässä kodissa peräti 25 vuoden ajan, kunnes omistaja päätti myydä sen vähäisen käytön vuoksi Kuusijärvelle. Porschen mittarissa oli vain 96 000 kilometriä, joten kyse oli melkoisesta löydöstä. Viininpunaisen auton etupenkeissä ja kojelaudan päällisessä oli kuitenkin pientä sanomista, joten Markku on teettänyt ne uusiksi. Lisäksi autoon on asennettu tuore kangaskatto ja toisen puolen vanteet on maalattu uudestaan.

Seuraavaksi suunnitelmissa on vielä maalipinnan myllytys ja konehuoneen viimeistely näyttelykuntoon, vaikka auto on jo nykyisellään melkoisen siisti. Alkuperäiset kilvet erottavat tämän yksilön hienosti tuontiautoista, ja sisustan viininpunainen sävy sekä vanteiden keskiöt toistavat korin värisävyä 1980-luvun hengen mukaisesti. Turbo-henkinen takasiipi on muuten ollut Porschessa uudesta lähtien. Kojelaudasta löytyy jopa alkuperäinen Blaupunktin radio, joka edustaa taattua kasarityyliä. Autoon oli ehditty vaihtaa välillä modernimpi soitin, mutta alkuperäinenkin oli onneksi tallella. Se on kunnostettu jälleen toimivaksi.

Tämän yksilön tekniikkana palvelee 231-heppainen 3,2-litrainen bokserikuutonen, jossa on jo nykyaikaisempaa tekniikka edustava ruisku. Viisivaihteinen manuaalilaatikko on sen sijaan vielä vanhempaa mallia, koska modernimpi vaihteisto tuli 911:een vasta hieman myöhemmin. Avokattoinen klassikko tarjoaa hienosti vastapainoa ratahenkiselle GT3 RS:lle, joten Kuusijärveltä löytyy sopiva menopeli niin tyylikkääseen cruisailuun kuin kovaan kanttailuun.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Dacian SUV-suosikki uudistuu – kolmannen sukupolven Dusteria saa myös hybridinä

Osittain kierrätysmuovista valmistettu Dacia Duster siirtyy kolmanteen sukupolveensa, joka on edeltäjäänsä näyttävämpi ja sähköisempi.

Stellantis on valmis kääntämään takkinsa, jos sähköautojen kysyntä sakkaa

Stellantiksen toimitusjohtaja Carlos Tavares on todennut, että maailman kolmanneksi suurin autonvalmistaja on valmis muuttamaan sähköautostrategiaansa ensi vuoden tärkeiden Yhdysvaltojen ja Euroopan vaalien tulosten perusteella.

Tesla Cybertruckin tuotantomalli esiteltiin vihdoinkin – osa lupauksista jäi kuitenkin täyttymättä

Siitä on kulunut jo neljä vuotta, kun Tesla Cybertruckin tutkielma tuotiin julkisuuteen. Monien viivästysten jälkeen nyt on vihdoinkin tuotantomallin esittelyn vuoro.

Uusi Porsche Panamera esiteltiin – iso luksusauto kallistuu nyt kaarteisiin kuin moottoripyörä

Porsche on jo julkaissut monenlaisia tiisereitä kolmannen sukupolven Panamerasta, ja nyt uutuus tuotiin vihdoinkin julkisuuteen. Panamera ei ole täysin uusi auto, mutta sekä tekniikkaa että ulkonäköä on hiottu kattavasti.

Tyyliniekan uusimmat