Astetta arvokkaampi ranta-auto – Morgan Plus Four Spiaggina jää vain yksittäiskappaleeksi

Takavuosina nähtiin esimerkiksi Fiatin pikkuautojen pohjalta tehtyjä korituolisia ranta-autoja, joilla Gianni Agnellin kaltaiset playboyt hurmasivat seuralaisensa jet-setin suosimissa rantakohteissa. Nyt perinteikäs brittivalmistaja Morgan esitteli tulkintansa samasta aiheesta.

Morgan Plus Fourin pohjalta tehty luomus on saanut italialaisen Spiaggina-lisänimen edellä mainittujen Fiatien tavoin. Se tarkoittaa vapaasti käännettynä ranta-autoa, jollainen Morganista on syntynyt täysin käsityönä. Potentiaalisten asiakkaiden ei kuitenkaan kannata innostua autosta liikaa, koska Plus Four Spiaggina jää ainoastaan yksittäiskappaleeksi.

Kuva: Morgan

Auto on kuulemma tehty maineikkaalle Morgan-keräilijälle, jonka henkilöllisyyttä ei kuitenkaan paljasteta. Plus Four Spiaggina on valmistettu Morganin teräskehikkoisen korirakenteen pohjalta, joka vaati kuitenkin monia muutoksia asiakkaan erityislaatuisten toiveiden vuoksi. Ulospäin erottuvin piirre on alumiinista käsin naputeltu ”katos”, joka aukeaa kuin lokinsiipiovet. ”Siivet” avattuna erottuu myös sisäkaton verhoilu, joka on ommeltu panamakudosnahasta.

Kuva: Morgan

Samaa nahkaa on käytetty istuimissakin ja muualla sisustassa. Inspiraatio erikoiseen nahkaan on saatu vanhojen Spiaggina-mallien korituoleista. Morganin sisätiloissa on hyödynnetty myös reilusti tiikkipuuta nahan kaverina. Autosta löytyvät Plus Four -mallimerkinnän mukaisesti takapenkitkin, joiden selkänojat saa kaadettua alas. Tällöin peräosaan syntyy korkilla päällystetty tavaratila, jonne rantavarusteet voi tyylikkäästi sovittaa.

Kuva: Morgan

Morgan sai tämän yksittäiskappaleen valmiiksi jo viime vuoden puolella, mutta se tuotiin julkisuuteen vasta nyt. Brittifirma on vasta päivittänyt Plus Fourin vuodelle 2023, ja Morganin mittapuulla voidaan puhua jo merkittävistä muutoksista. Vahvasti vintage-henkisessä autossa on nyt alumiinista super formed -menetelmällä valmistettu kojelauta, lisävarusteinen mukiteline sekä Sennheiserin äänentoistojärjestelmä. Lisäksi Plus Four sai mm. päivitetyt iskunvaimentimet ja jousituksen puslat, ajovakaudenhallintajärjestelmän, turvatyynyt ja jopa hansikaslokeron.

Britit eivät ole antaneet lisätietoja Spiagginan voimanlähteestä, joten se lienee sama kuin muissa Plus Foureissa. Morgan käyttää nykyään BMW:ltä ostettua kaksilitraista turbonelosta, jonka tuottamat 258 heppaa kiidättävät perinnesportin noin viidessä sekunnissa nollasta sataan. Spiagginan lisäksi Morgan esitteli viime marraskuussa myöskin yksittäiskappaleena syntyneen kolmipyöräisen Super 3:n, joten vastaavia uniikkiyksilöitä lienee odotettavissa jatkossakin.

Kuva: Morgan

Lue lisää