Ankanpyrstön puolen vuosisadan taival – Porsche 911 Carrera RS 2.7 täyttää 50 vuotta

Porschen kaikkien aikojen ikonisimmista mallista puhuttaessa 911 Carrera RS 2.7 on varma ehdokas kärkisijoille. Ankanpyrstöspoilerilla varustettu sportti esiteltiin syksyllä 1972, eli auton 50-vuotissynttärit ovat pian käsillä.

Pariisin autonäyttelyssä lokakuussa 1972 lanseerattu Porsche on myös yksi kalleimmista klassisista 911-malleista, mikä näkyy noin puolen miljoonan euron hintatasossa. Autoa ei kuitenkaan alun perin tarkoitettu varakkaiden keräilijöiden tallinkoristeeksi, vaan tavoitteena oli kisakelpoinen katuauto. Kilpailua espanjaksi tarkoittavan Carrera-sanan lisäksi tämä näkyy myös RS-lyhenteessä, joka tulee saksan Rennsport (kilpaurheilu)-sanasta.

Yksi suurimmista haasteista Carrera RS 2.7:n kehitystyössä oli lisäpidon loihtiminen liiankin helposti yliohjaavaan 911:een. Niinpä takapäätä pullistettiin leveydeltään seitsemäntuumaisten vanteiden sovittamiseksi takapyöränkaariin, mutta varsinainen kirsikka kakun päälle saatiin mallin tunnuspiirteeksi nousseesta ankanpyrstöspoilerista. Se kohensi urheiluauton aerodynamiikkaa ja painoi perää tiiviimmin kohti asfaltin pintaa.

Lisäksi painoa pyrittiin keventämään mahdollisimman paljon, joten sisustasta saivat lähteä esimerkiksi takapenkit, matot, kello, takkikoukut sekä käsinojat. Vakiopenkitkin korvattiin kevyemmillä ratkaisuilla, ja jopa nokkapellin maalattu emalimerkki vaihdettiin pelkkään tarraan. Osa painonsäästöstä kuitenkin menetettiin, jos asiakas päätyi hieman mukavuuspainotteisempaan Touring-versioon.

Suosittelemme

Koriakin kevennettiin ohuemmilla paneeleilla ja laseilla, joten Carrera RS 2.7 painoi parhaimmillaan vain 960 kiloa. Tällöin massaa oli peräti 115 kiloa vähemmän kuin aikansa perus-911:ssä, ja toki myös voimanlähde sai osansa muutoksista. Perässä pörisi 2,7-litrainen bokserikuutonen, jonka herkkuihin kuuluivat bensansuihkutus ja magnesiumista tehty lohko painonsäästön nimissä.

210 hevosvoiman teho ja alle tuhannen kilon massa tekivät RS:stä aikansa nopeimman saksalaisen tuotantoauton. Sport-varustein se pinkaisi nollasta sataan vain 5,8 sekunnissa, ja huippuja riitti yli 245 km/h:n verran. Suorituskyvystä oli iloa myös tositoimissa, koska Porsche luokitteli Carrera RS 2.7:n sekä kolmos- että nelosryhmän kilpailuja varten. Niistä saaliiksi tuli rutkasti voittoja ympäri maailmaa. RS:n historiaan pääsee tutustumaan tarkemmin Porschen museossa Stuttgartissa, jossa auton 50-vuotista taivalta juhlistava näyttely avautuu syyskuun loppupuolella.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Stellantis on valmis kääntämään takkinsa, jos sähköautojen kysyntä sakkaa

Stellantiksen toimitusjohtaja Carlos Tavares on todennut, että maailman kolmanneksi suurin autonvalmistaja on valmis muuttamaan sähköautostrategiaansa ensi vuoden tärkeiden Yhdysvaltojen ja Euroopan vaalien tulosten perusteella.

Tesla Cybertruckin tuotantomalli esiteltiin vihdoinkin – osa lupauksista jäi kuitenkin täyttymättä

Siitä on kulunut jo neljä vuotta, kun Tesla Cybertruckin tutkielma tuotiin julkisuuteen. Monien viivästysten jälkeen nyt on vihdoinkin tuotantomallin esittelyn vuoro.

Uusi Porsche Panamera esiteltiin – iso luksusauto kallistuu nyt kaarteisiin kuin moottoripyörä

Porsche on jo julkaissut monenlaisia tiisereitä kolmannen sukupolven Panamerasta, ja nyt uutuus tuotiin vihdoinkin julkisuuteen. Panamera ei ole täysin uusi auto, mutta sekä tekniikkaa että ulkonäköä on hiottu kattavasti.

Maailman suurin autonvalmistaja kamppailee yhä vaikeuksien kanssa

”Emme ole enää kilpailukykyisiä”, on Volkswagenin toimitusjohtajan viesti, kun yhtiö vähentää henkilöstöä osana 10 miljardin euron säästökuuria.

Tyyliniekan uusimmat