Älykellosi yksityisyyttä uhkaavat riskit — näin kierrät ne kaukaa

Yhä useamman ranteesta löytyy nykyään älykello, joka toimii paitsi tyylikkäänä asusteena, myös äärimmäisen monipuolisena arjen apurina. Älykellon avulla voi tarkistaa kellonajan, asettaa muistutuksia, seurata unen laatua tai päivän aikana käveltyjä kilometrejä, tai jopa paikallistaa kadonneen älypuhelimen. Älykello sisältää kaiken tarvittavan näppärästi mukana kulkevassa muodossa, ja moni käyttääkin sitä ikään kuin kompaktimpana vaihtoehtona älypuhelimen rinnalla.

Vaikka älykellon käytöllä onkin lukemattomia kiistattomia etuja, liittyy siihen monen muun elektronisen laitteen lailla myös riskejä. Näistä merkittävimpänä voidaan mainita yksityisyyden vaarantavat riskitekijät, joihin yhä useampi älykellon omistaja on alkanut kiinnittää huomiota. Älykellon käyttöä ei kuitenkaan missään nimessä kannata vältellä vain siksi, että niiden käyttöön liittyy tiettyjä riskejä. On nimittäin pitkälti älykellon omistajasta kiinni, kuinka hyvin älykellon sisältö pysyy yksityisenä ja ulkopuolisten ulottumattomissa.

Seuraavaksi esitellään muutamia yleisimpiä riskejä, sekä parhaat keinot niiden välttämiseen.

Vanhentunut ohjelmisto

Aivan kuten minkä tahansa verkkoa käyttävän elektronisen laitteen kohdalla, myös älykelloissa säännölliset ohjelmistopäivitykset on syytä tehdä ajallaan. Kehittäjät julkaisevat aika ajoin uusia päivityksiä, ja niihin on aina hyvä syy. Yleensä ohjelmistopäivityksillä pyritään parantamaan järjestelmän tai sovelluksen suorituskykyä, jonka lisäksi niillä paikataan usein tietoturva-aukkoja ja muita käyttöön liittyviä ongelmia.

Koska ohjelmistopäivityksiä tuntuu ilmestyvän se harva päivä, monet lykkäävät niiden asentamista viikko- tai jopa kuukausitolkulla, vaikka niin ei missään nimessä kannattaisi tehdä. Muutaman sekunnin vievä päivityksen lataus on lähes poikkeuksetta käytetyn ajan arvoinen, sillä se voi pelastaa älykellosi ja arkaluonteisten tietojesi joutumisen hakkereiden käsiin.

Älypuhelimen puutteellinen suojaus

Älykellot ja muu päälle puettava teknologia toimivat eräänlaisena älypuhelimen jatkeena. Ne antavat käyttäjilleen välittömän pääsyn erilaisiin sovelluksiin, sähköpostiin ja verkkoon yleisesti. Voidaankin sanoa, että älykellon turvallisuus riippuu pitkälti laitteesta, johon se on yhdistettynä.

Suosittelemme

Juuri älypuhelimen puutteellisen suojauksen vuoksi myös älykellojen turvallisuudessa on ollut pitkään haasteita. Merkittävänä ongelmana on pitkään ollut riittämätön käyttäjän todennus, jolloin henkilökohtaiset tilit ja tiedot ovat altistuneet väärinkäytöksille. Viime aikoina valmistajat ovat kuitenkin panostaneet valtavasti älykellojen turvallisuuteen, jonka lisäksi myös käyttäjillä itsellään on useita eri keinoja parantaa älykellonsa turvallisuutta. Eräs helppo tapa suojata omaa yksityisyyttä on hankkia älypuhelimelle VPN yhteys, jolloin henkilökohtaiset ja arkaluontoiset tiedot pysyvät uteliaiden ulottumattomissa.

Kolmansien osapuolten sovellukset

Mikäli älykelloon lataa kolmansien osapuolten sovelluksia, kannattaa niiden suhteen olla erittäin tarkkana. Kun sovelluksen ottaa käyttöön, pyytävät sovellukset usein lupaa saadakseen pääsyn älykellon eri osa-alueisiin ja käyttöoikeuksiin. Sen enempää asiaa ajattelematta monet antavat vieraalle sovellukselle valtuudet päästä käsiksi mikrofoniin, kameraan, sijaintipalveluihin ja moniin muihin sellaisiin tietoihin, jotka voivat väärän henkilön käsiin päätyessä saada aikaan paljon tuhoa. Sovelluksen julkaisija saattaa pahimmassa tapauksessa saada esimerkiksi yhteyden mikrofoniin ja päästä sen avulla kuuntelemaan sinua tietämättäsi.

Älykelloon ladattavien sovellusten pyytämien lupien lisäksi huomiota kannattaa kiinnittää myös ladattavan sovelluksen laatuun. Ihan mitä tahansa sovellusta ei siis kannata ladata älykelloon, vaan turvallisinta on ladata yleisesti tunnettuja tai vähintäänkin hyvät arviot muilta käyttäjiltä saaneita sovelluksia. Erittäin kehnosti suunniteltu sovellus voi olla tarkoitusperältään hyvä, mutta taitavan hakkerin käsissä se voi toimia nopeana väylänä päästä käsiksi älykellon tietoihin. Järjestelmän sisään jo murtautunut hakkeri voi varsin helposti ottaa älykellon sisällön vieläkin laajemmin hallintaan, joka ei todennäköisesti tiedä hyvää.

Sijaintitiedot kiinnostavat myös hakkereita

Monet hyödyntävät älykelloa liikunnan ja terveellisen elämäntavan ylläpitämisessä. Älykello onkin todella näppärä väline esimerkiksi kuntosalilla tai juoksulenkillä, kun halutaan pitää kirjaa kulutettujen kaloreiden määrästä tai juostujen askelten määrästä. Usein älykelloa tällaisessa ympäristössä käytettäessä sijaintitietojen tulee olla avoimesti saatavilla. Sijaintitietojen paljastuminen on kuitenkin kaksipiippuinen juttu, sillä vaikka niiden avulla on mahdollista esimerkiksi saada kiinnostavaa ja kohdistettua mainontaa, saattavat ne avata mahdollisuuksia myös väärinkäytölle.

Älykellon sijaintitiedoista käy ilmi tavanomaisen juoksulenkkisi reitin lisäksi myös se, koska olet yleensä poissa kotoa. Pahimmassa tapauksessa tämä tieto voi houkutella paikalle varkaita, joiden on helppo päätellä älykellon sijaintitiedoista, koska saavut kotiin. Vaikka kyseessä onkin varsin äärimmäinen esimerkki, ei koskaan kannata tuudittautua siihen, etteivätkö sijaintitietosi tai muut sinuun liittyvät tiedot saattaisivat kiinnostaa jotakuta rikollisessa mielessä.

Kun älykellon käytön turvallisuuteen kiinnittää huomiota muun muassa edellä mainittuja vinkkejä noudattamalla, on älykello todella upea laite. Etenkin viime vuosina niiden kehityksessä on astuttu valtavin harppauksin eteenpäin, ja tulevaisuus näyttää, kuinka suureen rooliin älykellot lopulta nousevat ihmisten jokapäiväisessä elämässä.

Lue lisää