Esittelyssä golfaajan väsymätön apuri – Garmin MARQ Golfer -älykello

Kaupallinen yhteistyö: Kulta-Center

Satelliittipaikannusta hyödyntävien laitteiden pioneerivalmistajana tunnettu Garmin tarjoaa maalla, merellä, ja ilmassa tarvittavien ammatti- ja harrastuskäyttöön suunnattujen navigointilaitteiden lisäksi myös laajan skaalan urheilusuorituksia ja elintoimintoja seuraavia älykelloja, joista ylimmän hyllyn valikoimaa edustaa MARQ-mallisto.

MARQ-tuoteperheen kelloissa yhdistyvät laadukkaat materiaalit, funktionaalinen mutta tyylikäs design, sekä Garminin vuosikymmenien asiantuntemus ja tuotekehitys. Garmin luokittelee vuonna 2019 ensiesitellyt MARQ-malliston kellot moderneiksi luksus- ja työkalukelloiksi, joiden alkuperäisen viisikon muodostavat: Athlete, Aviator, Captain, Expedition, ja Driver. Myöhemmin mallisto on täydentynyt armeijahenkisellä Commander-mallilla, sekä tällä kertaa toimitukseemme testattavaksi saapuneella Golfer-mallilla.

Garmin MARQ Golfer

Garmin MARQ Golfer

Kuten mallinimestä voi päätellä, MARQ Golfer houkuttelee kantajakseen alati pienempää tasoitusta tavoittelevia golfaajia. Lukuisten MARQ-sarjan kelloihin kuuluvien ominaisuuksien lisäksi Golferista löytyy kattava valikoima maailman Golf-kenttiä, tulos- ja suorituskykyseuranta, sekä langattomien maila-antureiden liitäntämahdollisuus.

Tyyli ja istuvuus

MARQ Golferin rungon halkaisija on 46 millimetriä, mikä on älykellolle aika passeli koko. Rungon materiaalina on käytetty kovaa mutta kevyttä titaania, ja sen harjattu pinta on käsitelty naarmuuntumista vastustavalla DLC-pinnoitteella. Kellon titaani/keraaminen kehä on pinnoitettu teeman mukaisesti ruohonvihreällä värillä, ja siinä on pelattavan väylän numeron ilmaiseva Hole indicator-asteikko. Laadukasta, myös kirkkaassa auringonpaisteessa hyvin näkyvää transreflektiivistä LCD-näyttöä suojaa kupera safiirikristallilasi.

Garmin MARQ Golfer

Suosittelemme

Jämäkät ja lyhytliikkeiset toimintopainikkeet vaativat jonkin verran voimaa toimiakseen, mutta toisaalta vahinkopainalluksia ei tästä syystä juurikaan tule. Matalat painikkeet ovat tarkoituksenmukaiset, eivätkä osu kämmenselkään tai käsivarteen kiperimmässäkään lyöntitilanteessa. Vihreällä merkitty kello kahden kohdalla oleva toimintopainike tuo kätevästi esiin Golf-toiminnot.

Saumaton ranskalaisella jakarditekniikalla kudottu ruohonvihreä nailonranneke sopii teemaan, ja poikkeaa ilmeellään mukavasti valtavirrasta. Mukana tulevan niin ikään vihreän kumirannekkeen voi ottaa käyttöön kosteampien aktiviteettien ajaksi, ja QuickFit-pikalukon ansiosta sen vaihtaminen sujuu nopeasti ja ilman työkaluja.

 

Onnistuneen muotoilun ja kevyiden materiaalien ansiosta Golfer istuu ranteeseen mukavasti, tuntuu kevyeltä, eikä hierrä rannetta suorituksenkaan aikana. Golfer painaa nailonrannekkeen kanssa vain 88 grammaa. Kokonaisuuden viimeistely on korkealla tasolla, ja laatu on nähtävissä sekä käsin kosketeltavissa.

Golf-ominaisuudet

Jotta golfaajien mielenkiinto ei tässä kohtaa herpaantuisi, on pakko sukeltaa itse Golf-toimintojen syövereihin. Golferiin on esiladattu yli 42 000 kenttää, joista pelattavan kentän haku tapahtuu automaattisesti ja stressivapaasti paikannuksen avulla. Mikäli pelipaikka tarjoaa useampia kenttiä, tuo kello automaattisesti listan esiin. Pari vihreän napin klikkausta, ja ei muuta kuin tiiaamaan!

MARQ Golfer näyttää pelattavan väylän kartan, ja etäisyyden viheriön etureunalle, keskelle ja takareunalle. Se näyttää myös layup-merkkien sijainnin ja etäisyyden, doglegit, ja väylällä olevat esteet, kuten raffit, bunkkerit ja vesiesteet. Väylän kohteiden ja etäisyyksien selaaminen käy helposti painelemalla kello kahdeksan kohdalla olevaa toimintopainiketta.

Garmin MARQ Golfer

 

 

Golferin mukana toimitetaan myös kolme Approach CT10 -maila-anturia, jotka kiinnitetään mailoihin kiertämällä ne integroidun muoviruuvin avulla gripissä olevaan reikään kiinni. Kellon kanssa Bluetooth-pariliitetyt anturit keräävät automaattisesti tietoa, ja kirjaavat lyönnit virtuaaliseen tuloskorttiin, mikä tarjoaa myös reaaliaikaista tietoa pelin edistymisestä.

Anturit myös mittaavat ja tilastoivat kuinka pitkälle pelaaja lyö kullakin mailalla. Virtuaalinen mailapoika avustaa mailan valinnassa seuraavaa lyöntiä varten, analysoimalla käyttäjän aiempia lyöntejä, sekä lyöntihetkellä vallitsevan tuulen nopeutta ja suuntaa. Kerättyjen lyöntitilastojen tarkempi tarkastelu onnistuu myös pelin jälkeen Garmin Golf -älypuhelinsovelluksella, joten tietoa on tarjolla tuloskorttia enemmän.

Garmin MARQ Golfer -maila-anturi
Garmin MARQ Golfer -maila-anturi

Täyden hyödyn lyöntiantureista saa toki irti vasta varustamalla niillä kaikki käytössä olevat mailat. Approach CT10-antureita on saatavilla kolmen kappaleen pakkauksissa noin 90 euron hintaan, ja täysi setti maksaa 269 euroa. Paristokäyttöiset anturit aktivoituvat päivänvalossa, ja sammuvat automaattisesti, kun maila laitetaan takaisin bägiin.

Golfer osaa avustaa myös swingin, eli lyönnin rytmin harjoittelussa, mitaten ja kertoen taakseviennin ja alastulon ajan ja suhteen. Swingi on yksi tärkeimmistä golfin perusasioista, ja sen pitäisi olla aina samanlainen – ero lyönnin pituuteen tehdään mailavalinnalla, ei voimalla.

Garmin MARQ Golfer

Käytettävyys ja muut toiminnot

MARQ Golferin käytettävyys on sujuvaa ja johdonmukaista. Perustoimintojen löytäminen käy vaivattomasti, mutta syvemmälle valikkoihin ja asetuksiin uppoutuminen saattaa kuitenkin viedä aikaa, ja tuntua aluksi hieman monimutkaiselta, mutta kun logiikka avautuu, niin homma sujuu mainiosti. Painikkeiden toimintaa on mahdollisuus muokata, ja asettaa omat suosikkitoiminnot avautumaan erilaisilla painikeyhdistelmillä.

Näyttö on erinomainen, ja näkyy myös kirkkaassa auringonpaisteessa. Taustavalo on mahdollista asettaa toimimaan automaattisesti ranneliikkeen perusteella, tai näppäimen taakse, jolloin se säästää enemmän akkua. Osa asetuksista on toimintokohtaisia, esimerkiksi taustavalon voi asettaa palamaan koko ajan suoritusten aikana – tämä osoittautui käteväksi pyöräilyn yhteydessä, jolloin ranne ei tarjoa taustavalolle heräteliikettä, ja painikkeiden painaminen ajaessa saattaa olla vaaraksi terveydelle.

Garmin MARQ Golfer

Seurattavien urheilumuotojen lista on todella kattava, ja suoritusseurannan käynnistäminen on kiitettävän helppoa. Yksi klikkaus toimintopainiketta (vihreä, kello kahden kohdalla) tuo listan näkyviin, mistä haetaan laji toisella napilla, ja sen jälkeen käynnistetään mittaus toimintopainikkeella. Samaisella painikkeella myös keskeytetään tai päätetään suoritus. Suorituksen aikana voi seurata esimerkiksi sykettä, matkan pituutta, nopeutta, kokonaisaikaa, tai omaa sijaintia kartalta.

 

MARQ Golfer seuraa myös käyttäjänsä stressitasoa, kehon vireystilaa, ja unen laatua. Sykemittauksen lisäksi, anturit mittaavat hengitystiheyttä ja happisaturaatiota, ja kello osaa ilmoittaa epänormaalista sykkeestä tai liiallisesta stressistä, ja ehdottaa vaikka pientä lepotaukoa. Vaikka kellon haltija ei olisikaan urheiluihmisiä, niin edellä mainituista mittauksista on hyötyä ihan “tavalliselle pulliaisellekin”.

Suoritusten ja mittauksien tarkastelu käy myös Garmin Connect -sovelluksen kautta, joka niputtaa tärkeän informaation selkeästi yhteen. Näytettävät tietolaatikot voi valita, joten kaiken itselle turhan informaation voi piilottaa näkyvistä.

Garmin Connect -sovellus
Garmin Connect -sovellus

Tiedonsiirto onnistuu myös toiseen suuntaan, eli Golferiin voi tuoda älypuhelimesta SMS-, Whatsapp-, sähköposti, ja kalenteri-ilmoitukset, ja Garmin Connect IQ -sovelluksen avulla kelloon voi ladata uusia kellotauluja, widgettejä ja sovelluksia, kuten esimerkiksi musiikin suoratoistopalvelut Spotify- ja Deezer. Golferissa on myös Garmin Pay -lähimaksuominaisuus, jolloin sitä tukevissa ostospaikoissa voi maksaa vain kelloa vilauttamalla. Tässä ei toki vielä ole kaikki – täydellinen lista ominaisuuksista avautuu artikkelin lopussa olevasta linkistä.

Garmin MARQ Golferin tarjoama toiminta-aika on parhaimmillaan erinomainen, sillä se on jopa 12 päivää. Tämä saavutetaan älykellotilassa, jolloin puhutaan kuitenkin ihan peruskäytöstä. Aktiviteettien seurannan määrä, musiikin kuuntelu, älypuhelinyhteydet, ja GPS:n käyttö vaikuttavat ratkaisevasti toiminta-aikaan, mikä saattaa käytön mukaan lyhentyä jopa alle yhteen päivään, jos edellä mainitut ominaisuudet ovat koko ajan käytössä.

Sekalaisessa käytössä akku piti pintansa hyvin, ja kolmen viikon testin aikana kello ladattiin nelisen kertaa, mukaan lukien käyttöönottolataus. MARQ Golfer ladataan mukana tulevalla USB-kaapelilla, jonka toisessa päässä on Garminin pyykkipoikamainen latausliitin, mikä pitää liittimen jämäkästi kellossa kiinni.

Yhteenveto

Garmin MARQ Golfer on laadukas älykello, joka tarjoaa todella kattavat ominaisuudet niin suoritusten kuin jokapäiväisen elämän seurantaan. Golf-ominaisuudet ovat ainakin näin amatöörigolffarin silmissä täysin riittävät, ja tarjoavat käyttäjälleen hyvää tietoa pelin aikana, ja sen kehittymisestä pitkässä juoksussa. Mailasetti kannattaa ehdottomasti varustaa maila-antureilla, minkä kautta päästään hyödyntämään Golferin tarjoamat Golf-ominaisuudet sataprosenttisesti.

Garmin MARQ Golfer

MARQ Golferista ei tunnu oikeastaan puuttuvan mitään, paitsi ehkä kosketusnäyttö, mutta kellon käyttö painikkeilla on niin simppeliä, että kosketusta ei osaa kaivata. Hillityn upean designin ansiosta Golferia kehtaa pitää ranteessa business casual -koodin tilaisuuksiin asti, ja istuvuus ranteeseen on erinomainen. Lähes 1800 euron hinta ei välttämättä istu kaikkien kukkarolle, mutta Golfer tarjoaa kyllä vastinetta rahalle ja laatua, joka kestää ja näyttää hyvältä.

Garminin älykelloja myy mm. Kulta-Center.

Garmin MARQ Golfer pähkinänkuoressa:

 • Kuori: 46×14,7 mm, DLC-pinnoitettu harjattu titaani
 • Kehä: titaani/keraaminen
 • Lasi: kupumainen safiirikristalli
 • Näyttö: transflektiivinen MIP-värinäyttö, halkaisija 30,4mm, tarkkuus 240×240 pikseliä
 • Ranneke: Jakardikudottu nailonranneke 135–205 mm, ja silikoniranneke 135–213 mm, lugiväli 22 mm, QuickFit-pikakiinnitys
 • Paino: 88 g nailonrannekkeen kanssa, ja 95 g silikonikumirannekkeella
 • Akunkesto: enintään 12 päivää älykellotilassa
 • Vesitiiviys: 10 ATM (soveltuu uintiin)
 • Ominaisuudet: sisältää MARQ-malliston kattavat älykello- ja terveyden seurantaominaisuudet, sekä lisäksi kattavat Golf-ominaisuudet.
 • Sensorit: GPS (Glonass, Galileo), syke, ilmanpaine- ja korkeus, kompassi, gyroskooppi, kiihtyvyys, lämpötila, ja happisaturaatio
 • Yhteydet: Bluetooth, ANT+, ja Wi-Fi
 • Muisti: 32 Gt
 • Hintaluokka: noin 1800 euroa

Garmin MARQ -malliston uusin käyttöjärjestelmä on päivitetty uusilla Fenix 6 ominaisuuksilla, jossa mukana mm. virranhallinnan työkalut ja lisättyjä kuntoiluprofiileja!

Näytä kaikki ominaisuudet (varoitus: lista on pitkä)

Kellotoiminnot:
 • Aika/päiväys
 • GPS-aikasynkronointi
 • Automaattinen kesäaika
 • Herätyskello
 • Ajastin
 • Sekuntikello
 • Auringonnousu-/-laskuajat
Anturit:
 • GPS
 • GLONASS
 • Galileo
 • Garmin Elevate -rannesykemittaus
 • Barometrinen korkeusmittari
 • Kompassi
 • Gyroskooppi
 • Kiihtyvyysmittari
 • Lämpömittari
 • Pulssioksimetrin akklimatisaatio
Älyominaisuudet:
 • Yhteydet: Bluetooth®, ANT+®, Wi-Fi®
 • Connect IQ
 • Älykkäät ilmoitukset
 • Text response/reject phone call with text (Android™ only)
 • Kalenteri
 • Sää
 • Musiikin hallinta
 • Toistaa musiikkia
 • Musiikin tallennus
 • Puhelimen etsiminen
 • Etsi kello -toiminto
 • VIRB®-etäkäyttö
 • Älypuhelimen yhteensopivuus: iPhone®, Android™
 • Yhteensopiva Garmin Connect™ Mobilen kanssa
 • Garmin Pay™
Turvallisuus:
 • LiveTrack
 • Group LiveTrack
 • Reaaliaikainen tapahtumien jakaminen
Aktiivisuuden seuranta:
 • Askellaskuri
 • Liikkumispalkki (näkyy laitteessa, kun olet ollut tietyn ajan paikallasi. Palkki nollataan kävelemällä muutaman minuutin ajan)
 • Automaattinen tavoite (oppii aktiivisuustasosi ja määrittää päivittäisen askeltavoitteen)
 • Levon seuranta (seuraa unen kokonaismäärää, liikejaksoja ja levollisen unen jaksoja)
 • Kulutetut kalorit
 • Kiivetyt kerrokset
 • Kuljettu matka
 • Tehominuutit
 • TrueUp™
 • Move IQ™
 • Kuntoikä (sovelluksessa)
 • Body Battery™ -energianseuranta
 • Koko päivän stressi seuranta
Urheilutoiminnot:
 • Kuntosaliprofiilit: Voimaharjoittelu, kardioharjoittelu, crosstrainer-harjoittelu, portaiden nousu, kerrosten kiipeäminen, sisäsoutu ja jooga
 • Cardio workouts
 • Voimaharjoitukset
 • Automaattinen toistojen laskeminen
 • GPS-nopeus ja -matka
 • Mukautettavat tietosivut
 • Mukautettavat suoritusprofiilit
 • Auto Pause®
 • Intervalliharjoittelu
 • Vaativat harjoitukset
 • Ladattavat harjoitusohjelmat
 • Auto Lap®
 • Manuaalinen kierros
 • Määritettävät kierroshälytykset
 • Mukautuminen lämpöön ja korkeuteen
 • Maksimaalinen hapenottokyky
 • Harjoittelun tila (näet, harjoitteletko tehokkaasti, seuraamalla harjoittelutietoja, kuten maksimaalista hapenottokykyä ja anaerobista kynnystä, ja vertaamalla niitä viimeaikaisiin tietoihin)
 • Harjoittelun kuormittavuus (mittaa sykkeen ja maksimaalisen hapenottokyvyn tietojen perusteella tehosi 28 päivän ajalta ja varmistaa, että olet optimaalisella alueella tavoitteesi saavuttamisen suhteen)
 • Harjoittelun kuormittavuuden kohdistus
 • Harjoitusvaikutus (aerobinen)
 • Harjoitusvaikutus (anaerobinen)
 • Ensisijainen etu (harjoitusvaikutusmerkinnät)
 • Mukautettavat hälytykset
 • Ääniopasteet
 • Loppuaika
 • Virtual Partner
 • Virtual Racer™
 • Automaattiset monilajisuoritukset
 • Manuaaliset monilajisuoritukset
 • Reitin opastus
 • Osuudet (Live, Garmin)
 • Strava-ominaisuudet (Beacon, reaaliaikaiset osuudet)
 • Kiertomatkareitin luonti (juoksu/pyöräily)
 • Suosioon perustuva Trendline™-reititys
 • Kosketus- ja/tai painikelukitus
 • Pikanäppäimet
 • Automaattinen vieritys
 • Suoritushistoria kellossa
 • Physio TrueUp
Sykeominaisuudet:
 • Sykealueet
 • SY-hälytykset
 • SY-kalorit
 • % maksimisykkeestä
 • % SYR
 • Palautumisaika
 • Automaattinen maksimisyke
 • SV-stressitesti (mittaa sykevaihtelun, kun seisot paikallasi 3 minuutin ajan ja arvioi stressitasosi. Asteikko on 1–100, ja pieni pistemäärä merkitsee vähäistä stressitasoa) (lisävarusteella)
 • HR Broadcast (lähettää syketiedot ANT+™-yhteydellä pariliitettyihin laitteisiin)
 • Hengitystahti (harjoituksen aikana) (lisävarusteella)
Juoksuominaisuudet:
 • Juoksuprofiilit: Juoksu, juoksumattojuoksu, polkujuoksu, sisäratajuoksu
 • GPS-perustainen matka, kesto ja tahti
 • Juoksun dynamiikka (lisävarusteella)
 • Pystysuuntainen liikehdintä ja pystysuhde (juoksuliikkeen joustavuus ja etu suhteessa askeleen pituuteen) (lisävarusteella)
 • Maakosketuksen kesto ja tasapaino (näyttää, miten kauan jalka koskettaa maata juoksuliikkeen aikana, ja miten symmetristä juoksu on) (lisävarusteella)
 • Askeleen pituus (reaaliaikainen) (lisävarusteella)
 • Cadence (provides real-time number of steps per minute)
 • Suoritustaso (vertaa 6–20 minuutin juoksun jälkeen reaaliaikaista suoritustasoasi keskimääräiseen kuntotasoosi)
 • Anaerobinen kynnys (arvioi tahdin ja sykkeen analyysin avulla pisteen, jossa lihakset alkavat väsyä nopeasti) (lisävarusteella)
 • Juoksuharjoitukset
 • Kilpailuennuste
 • Tukee nopeus- ja askeltiheysanturia (anturilla)
Golfominaisuudet:
 • Esiladattuna yli 42 000 kenttää
 • Etäisyys: E/K/T (matka viheriön etu- ja takaosaan sekä keskelle)
 • Etäisyys layupeihin/doglegeihin
 • Lyönnin pituuden mittaus (laskee tarvittavan lyönnin tarkan etäisyyden missä tahansa kentällä)
 • Liitettävissä Approach CT10 -maila-antureihin
 • Digitaalinen tuloskortti
 • Tilastojen seuranta (vedot, puttaukset kierroksella, viheriöt, väyläosumat)
 • Garmin AutoShot™
 • Täysi vektorikartta
 • Viheriönäkymä ja manuaalinen lipun sijoittelu
 • Esteet ja kenttäkohteet
 • PlaysLike-etäisyys
 • Kosketustähtäystoiminto (näet etäisyyden mihin tahansa pisteeseen koskettamalla näytössä näkyvää pistettä)
 • TruSwing™-yhteensopiva
 • Kierroksen ajanotto/matkamittari
Ulkoiluominaisuudet:
 • Profiilit: Patikointi, kiipeily, maastopyöräily, laskettelu, lumilautailu, murtomaahiihto, suppailu, soutu, kajakkimelonta, jumpmaster, taktinen harjoittelu
 • Navigointipisteestä pisteeseen
 • Reaaliaikainen jälkiloki
 • Paluu alkuun
 • TracBack®
 • UltraTrac mode
 • Ympäristö-tila
 • Korkeusprofiili
 • Matka määränpäähän
 • Ilmanpainetrendien osoitin
 • ClimbPro™-noususuunnittelu
 • Polkujuoksun automaattinen nousu
 • Pystynopeus
 • Kokonaisnousu/-lasku
 • Ennakoiva korkeuskäyrä
 • Esiladatut topografiset kartat
 • Esiladatut laskettelukeskuskartat
 • Ladattavien karttojen tuki
 • BaseCamp™-yhteensopiva
 • GPS-koordinaatit
 • Projisoitu reittipiste
 • Tähtää ja mene
 • Pinta-alamittaus
 • Metsästys-/kalastuskalenteri
 • Auringon ja kuun vaiheiden tiedot
 • Kaksois-Grid-koordinaatit
 • XERO™-sijainnit
Pyöräilyominaisuudet:
 • Profiilit: Pyöräily, sisäpyöräily, maastopyöräily, triathlon
 • Harjoitukset (koeta parantaa edellistä aikaasi)
 • Pyöräilykierros ja kierroksen enimmäisvoima (voima-anturilla)
 • Kilpailu suoritusta vastaan
 • Aika-/etäisyysvaroitus (hälyttää, kun olet saavuttanut tavoitteesi)
 • FTP (Functional Threshold Power) (lisävarusteella)
 • Garminin pyöräilykartta (reititystä tukeva katupyöräilykartta)
 • Vector™-yhteensopiva
 • Yhteensopiva voimamittareiden kanssa (näyttää yhteensopivien kolmansien osapuolten valmistamien ANT+™ -yhteensopivien voimamittarien tiedot)
 • Varia Vision™ -yhteensopiva (aurinkolasinäyttö)
 • Tukee Varia™-tutkaa (takatutka)
 • Tukee Varia™-valoja
 • Askeltiheys (reaaliaikainen askelmäärä minuutissa)
Uintiomnaisuudet:
 • Profiilit: Allasuinti, avovesiuinti, uinti/juoksu
 • Avovesiuinnin tiedot (matka, tahti, vetomäärä/-tahti, kalorit)
 • Allasuinnin tiedot (altaanvälit, matka, tahti, vetomäärä/-tahti, kalorit)
 • Vetotyypin tunnistus (vapaa, selkä, rinta, perhonen)
 • Uintitehokkuus (SWOLF)
 • Harjoitusten kirjaus
 • Uintiharjoitukset
 • Syke (reaaliaikainen levon aikana, intervallien ja harjoitusten tilastot levon aikana ja automaattinen sykkeen lataus uinnin jälkeen)

Yhteydet: iPhone®, Android™

Piilota

Lue lisää