Alkuperäinen Bullitt-Mustang nähdään pian myös Euroopassa – auto kuuluu Goodwood Festival of Speedin tähtiin

Maailmassa ei taida olla juuri ikonisempaa elokuva-autoa kuin vuoden 1968 Bullittissa esiintynyt Highland Green -värinen Ford Mustang GT 390 Fastback. Tuolloin upouusi auto joutui melkoisen röykytyksen kohteeksi San Franciscon mäkisillä kaduilla, kun Steve McQueenin esittämä yksityisetsivä Frank Bullitt jahtasi mustalla Dodge Chargerilla pakenevia konnia. Charger syöksyi ulos tieltä ja syttyi palamaan, mutta Mustang selvisi sentään takaa-ajosta yhtenä kappaleena.

Kuvauksissa käytettiin kahta autoa, joiden valmistenumerot päättyivät 558- ja 559-numeroihin. Ensin mainittu toimi leffan stunttiautona, ja toista puikotti itse Steve McQueen. Molempien yksilöiden luultiin jo kadonneen ikuisiksi ajoiksi, mutta Mustangit putkahtivatkin viime vuonna julkisuuteen lähes peräjälkeen. Ensin Meksikosta löytyi elokuvan stunttiautona käytetty Fastback, ja sitten toinenkin yksilö ilmestyi julkisuuden valokeilaan USA:ssa.

Herra nimeltä Robert Kiernan osti McQueenin puikottaman yksilön vuonna 1974 6000 dollarilla, mikä vastaa nykyrahassa noin 30 000 taalan summaa. Hän oli bongannut auton myynti-ilmoituksen Road & Track -lehdessä, ja Kiernanin vaimo käytti Mustangia jonkin aikaa arkiautonaan. Tällöin myös Steve McQueen oli onnistunut jäljittämään vanhan leffa-autonsa, ja hän olisi halunnut ostaa sen itselleen. McQueen kirjoitti Kiernaneille kirjeen, jossa hän aneli Mustangin myyntiä, mutta perheellä ei ollut kiinnostusta luopua autosta.

Mustang säilöttiin myöhemmin latoon, johon joku murtautui 1980-luvulla. Tässä yhteydessä autosta otettiin valokuvia, ja Mustangista vietiin myös osia. Tämän jälkeen muskeliauto lukittiin Kiernaneiden Tennesseessä sijaitsevalle farmille, jotta se saisi olla rauhassa uteliailta katseilta. Auton omistus pysyi salaisuutena tämän vuoden alkuun asti, jolloin Robert Kiernanin poika Sean päätti tuoda Bullitt-Mustangin taas julkisuuden valokeilaan. Auto oli esillä tammikuisessa Detroitin autonäyttelyssä upouuden Mustangin Bullitt-erikoismallin vieressä, ja vihreä Fastback lisättiin myös USA:n historiallisten autojen rekisteriin.

Suosittelemme

Vanha leffa-auto on ollut koko alkuvuoden kiertueella ympäri USA:ta, ja vanhan mantereen vuoro koittaa pikapuoliin. Mustang tuodaan nimittäin Ison-Britannian legendaariseen Goodwood Festival of Speediin, joka järjestetään Lordi Marchin kartanon mailla tänä  vuonna 12.-15.7. Bullitt-Mustang nousee siellä olkipaalien reunustamaa mäkirataa monen muun harvinaisuuden kanssa.

Lue lisää