Alkuperäinen Bullitt-Mustang nähdään pian myös Euroopassa – auto kuuluu Goodwood Festival of Speedin tähtiin

Maailmassa ei taida olla juuri ikonisempaa elokuva-autoa kuin vuoden 1968 Bullittissa esiintynyt Highland Green -värinen Ford Mustang GT 390 Fastback. Tuolloin upouusi auto joutui melkoisen röykytyksen kohteeksi San Franciscon mäkisillä kaduilla, kun Steve McQueenin esittämä yksityisetsivä Frank Bullitt jahtasi mustalla Dodge Chargerilla pakenevia konnia. Charger syöksyi ulos tieltä ja syttyi palamaan, mutta Mustang selvisi sentään takaa-ajosta yhtenä kappaleena.

Kuvauksissa käytettiin kahta autoa, joiden valmistenumerot päättyivät 558- ja 559-numeroihin. Ensin mainittu toimi leffan stunttiautona, ja toista puikotti itse Steve McQueen. Molempien yksilöiden luultiin jo kadonneen ikuisiksi ajoiksi, mutta Mustangit putkahtivatkin viime vuonna julkisuuteen lähes peräjälkeen. Ensin Meksikosta löytyi elokuvan stunttiautona käytetty Fastback, ja sitten toinenkin yksilö ilmestyi julkisuuden valokeilaan USA:ssa.

Herra nimeltä Robert Kiernan osti McQueenin puikottaman yksilön vuonna 1974 6000 dollarilla, mikä vastaa nykyrahassa noin 30 000 taalan summaa. Hän oli bongannut auton myynti-ilmoituksen Road & Track -lehdessä, ja Kiernanin vaimo käytti Mustangia jonkin aikaa arkiautonaan. Tällöin myös Steve McQueen oli onnistunut jäljittämään vanhan leffa-autonsa, ja hän olisi halunnut ostaa sen itselleen. McQueen kirjoitti Kiernaneille kirjeen, jossa hän aneli Mustangin myyntiä, mutta perheellä ei ollut kiinnostusta luopua autosta.

Mustang säilöttiin myöhemmin latoon, johon joku murtautui 1980-luvulla. Tässä yhteydessä autosta otettiin valokuvia, ja Mustangista vietiin myös osia. Tämän jälkeen muskeliauto lukittiin Kiernaneiden Tennesseessä sijaitsevalle farmille, jotta se saisi olla rauhassa uteliailta katseilta. Auton omistus pysyi salaisuutena tämän vuoden alkuun asti, jolloin Robert Kiernanin poika Sean päätti tuoda Bullitt-Mustangin taas julkisuuden valokeilaan. Auto oli esillä tammikuisessa Detroitin autonäyttelyssä upouuden Mustangin Bullitt-erikoismallin vieressä, ja vihreä Fastback lisättiin myös USA:n historiallisten autojen rekisteriin.

Suosittelemme

Vanha leffa-auto on ollut koko alkuvuoden kiertueella ympäri USA:ta, ja vanhan mantereen vuoro koittaa pikapuoliin. Mustang tuodaan nimittäin Ison-Britannian legendaariseen Goodwood Festival of Speediin, joka järjestetään Lordi Marchin kartanon mailla tänä  vuonna 12.-15.7. Bullitt-Mustang nousee siellä olkipaalien reunustamaa mäkirataa monen muun harvinaisuuden kanssa.

Aihepiirin uusimmat

Aitoja muskelijenkkejä tulee vielä kerran Eurooppaan – Dodge laivaa Atlantin tälle puolelle 55 Swinger-Challengeria ja -Chargeria

Dodgenkin tulevaisuus on sähköinen, mutta sitä odotellessa muskeliautoistaan tunnettu merkki on lanseerannut markkinoille koko liudan ”Last Call” -erikoisversioita viimeisistä V8-malleistaan. Niitä saadaan myös Eurooppaan pienenpienen erän verran.

Mersun sähköautot saavat “johtotähdet” myös päiväajovaloihin – mallina toimii äskettäin esitelty CLA-konsepti

Mercedes-Benzin EQ-brändättyjen sähköautojen muotoilu ei ole ollut kovin mieleenpainuvaa, koska hieman mitäänsanomattomilla pehmeänpyöreillä linjoilla on pyritty ennen kaikkea pieneen ilmanvastukseen. Jatkossa tiedossa on kuitenkin omaleimaisempaa designia.

Yhden perheen omistama huippuhieno 1967 Pontiac GTO on muskeliautojen aatelia

Jotkut voisivat kutsua tätä autoa jo ylientisöidyksi, mutta voiko 57-vuotiaalle perhekalleudelle antaa liikaa hellyyttä?

Uusi VW Tiguan tuotiin julkisuuteen – suosikki-SUV:ssa on nyt kurvikkaammat linjat ja pistokehybridissä parhaimmillaan 100 kilometrin sähköinen toimintasäde

Volkswagen Tiguan on noussut viime vuosina kaikessa hiljaisuudessa valmistajansa myydyimmäksi malliksi yleisen SUV-buumin vanavedessä. Jossakin vaiheessa myös Tiguan muuttuu täyssähköautoksi, mutta sitä ennen on vielä yhden polttomoottoripohjaisen sukupolven vuoro.

Tyyliniekan uusimmat