Alfa Romeon ensimmäinen pistokehybridi on tässä – 280-heppaisella töpseli-Tonalella pääsee 80 kilometriä sähköllä

Alfa Romeo on jäänyt automaailman sähköisessä kehityksessä pahasti jälkeen, mutta tunnelin päässä on näkyvissä valoa. Yksi ensimmäisistä askelista on tuoreen Tonalen pistokehybridimalli, joka tuotiin nyt julkisuuteen.

Tonale Plug-In Hybrid Q4 -nimen saanut uutuus on mallimerkintänsä mukaisesti nelivetoinen Euroopan markkinoiden ainoana Tonalena. Etupyörien vedosta vastaa 1,3-litrainen bensakone, jonka tuottamat 180 hevosvoimaa välitetään tiehen kuusipykäläisen automaattivaihteiston kautta. 15,5 kWh:n akkupakettiin yhdistetyn sähkömoottorin kehittämät 123 heppaa menevät puolestaan taka-akselille, eli systeemi on edelleenkehitetty versio Jeep Compass 4XE:n hybridijärjestelmästä.

Kokonaistehoa ei voi laskea aivan suoraan tästä, vaan lukemaksi ilmoitetaan 280 hevosvoimaa. Nollasta sataan pyrähdetään 6,2 sekunnissa, eli yli 2,5 sekuntia etuvetoista ja miedolla hybridijärjestelmällä varustettua 160-heppaista Tonalea nopeammin. Hybridimoodissa pistokehybridin huippunopeus on 206 km/h, kun taas pelkän sähkön voimin päästään parhaimmillaan 135 km/h:n vauhtia.

Tärkeämpi lukema potentiaalisille ostajille lienee kuitenkin sähköinen toimintasäde. Se on Alfa Romeon mukaan parhaimmillaan 80 kilometriä WLTP-standardin mukaan mitattuna. Molempia voimanlähteitä hyödynnettäessä toimintamatkaksi kerrotaan yli 600 kilometriä. Akun saa puolestaan ladattua täyteen alle 2,5 tunnissa auton oman 7,4 kilowatin laturin avulla.

Suosittelemme

Tonalesta tulee muuten myös pelkällä kaksilitraisella bensaturbolla ja perinteisellä nelivedolla toteutettu joka nurkasta raapiva versio, mutta se jää pelkästään USA:n markkinoiden erikoisuudeksi. Euroopassa se nostaisi liikaa valmistajakohtaisia päästöjä, joten pistokehybridi on ainoa keino päästä nelivetoisen Tonalen ratin taakse Atlantin tällä puolella.

LähdeCarscoops

Lue lisää