Alfa Romeo viettää kesäkuussa 110-vuotissynttäreitään – juhlan kunniaksi saatetaan esitellä 620-heppainen Giulia GTA

Perinteikkäimpien automerkkien joukkoon kuuluvalla Alfa Romeolla on mennyt hyvin vaihtelevasti pitkän historiansa aikana. Alfa on kuitenkin aina pudonnut jaloilleen kaikista kriiseistä, eli sillä tuntuu olevan enemmän henkiä kuin kissalla. Kohta viisi vuotta sitten esitellyn ja täysin uudelle takavetoiselle perusrakenteelle tehdyn Giulian piti nostaa Alfa Romeo jälleen uuteen nousuun, mutta sinänsä mainio tuote ei ole kuitenkaan noussut kovinkaan suureksi menestykseksi. Edes Giulian seuraksi esitelty Stelvio-katumaasturi ei pystynyt estämään sitä, että jopa viimeisiä hengenvetojaan ottava Lancia jätti Alfan Euroopan viime vuoden myyntiluvuissa taakseen.

Italialaiset eivät kuitenkaan luovuta tälläkään kertaa. Alfa tuo ensi vuonna markkinoille kompaktin Tonale-katumaasturin, jonka pitäisi yltää edullisemman hintansa turvin Giuliaa ja Stelviota parempaan menestykseen. Tänä vuonna juhlitaan puolestaan merkin 110-vuotista taivalta, jonka kunniaksi kesäkuussa on luvattu esitellä jokin uusi malli. Tämän auton uumoiltiin ensin olevan Tonaleakin pienempi crossover, mutta uusimmissa huhuissa tulokas on yhdistetty Giuliaan.

Giulian nykysukupolvi ei ole saamassa vielä seuraajaa, vaan kyseessä on ilmeisesti kuumempi versio nykyisen Giulian pohjalta. Tällä hetkellä valikoiman huipulla keikkuu Quadrifoglio, jonka Ferrari-sukuisesta tuplaturbo-V6:sta irtoaa 510 hevosvoimaa. Juhlamalli asettuisi Quadrifoglion yläpuolelle, ja sen nimeksi on tulossa Alfan kunniakkaasta historiasta ammentava GTA, eli Gran Turismo Alleggerita. Uutuudesta ei olla tekemässä Giulian mallivalikoiman pysyvää jäsentä, vaan se jäisi pienen tuotantomäärän erikoisuudeksi todennäköisesti pelkästään Euroopan markkinoita varten.

2,9-litraisen tuplaturbokuutosen teholukema nousee GTA:ssa huhujen mukaan peräti 620 hevosvoimaan, ja maksimivääntökin kasvaa varmasti Quadrifoglion 600 newtonmetrin arvoon verrattuna. Manuaalivaihteiston ystäville täytyy kuitenkin tuottaa pettymys, koska ZF:n kahdeksanpykäläinen automaatti on ilmeisesti ainoa tarjolle tuleva laatikko. Quadrifoglio on aina pelkästään takavetoinen, mutta GTA:n vetotavasta ei ole vielä varmuutta. Nelivetokin voisi olla ainakin teoriassa mahdollinen vaihtoehto.

Suosittelemme

Alleggerita tarkoittaa kevennettyä, joten tätäkään puolta ei unohdeta uudessa GTA:ssa. Painonsäästö on kuitenkin melko marginaalista tasoa, koska auto on jäämässä ainoastaan 20 kiloa manuaalivaihteista Giulia Quadrifogliota kevyemmäksi. Jos huhut pitävät paikkansa, uusi Giulia GTA esitellään 24.6. Milanossa Alfan 110-vuotisjuhlien kunniaksi järjestettävässä tilaisuudessa. GTA olisi mainio keino lepytellä faneja, jotka joutuivat pettymään karvaasti jonkin aikaa sitten. Alfa Romeo perui nimittäin äskettäin päätöksensä herättää henkiin kaksi legendaarista mallia, eli 8C-urheiluauton ja GTV-sportticoupén.

Lue lisää