Akio Toyoda pysyy Toyotan puheenjohtajana sijoittajien vastustuksesta huolimatta

Toyoda sai Toyotan johtajuuteen vielä vuoden lisäaikaa sijoittajien nyrpistellessä miehelle nenäänsä.

Toyotan perustajan Kiichiro Toyodan pojanpoika Akio Toyoda on valittu uudelleen yhtiön hallitukseen. Toyoda selvisi vaaleista yhdessä yhdeksän muun hallituksen jäsenen kanssa huolimatta viime vuosien kritiikistä.

Toyoda tunnetaan autoharrastajien keskuudessa yritysjohtajana, joka ei pelkää liata vapaa-ajallakaan käsiään kilpa-autoilussa. Hän on myös ollut keskeinen vaikuttaja japanilaisen autonvalmistajan viime aikojen kunnianhimoisissa projekteissa, mukaan lukien GR Yaris ja GR Corolla. Toyodan tavoitteena onkin ennen kaikkea ollut pyrkimys tehdä perinteikkäästä japanilaisyrityksestä ”vähemmän tylsän”.

Mies on toimillaan kuitenkin joutunut myös arvostelun kohteeksi erityisesti sähköautojen suhteen. Toyoda on polttomoottori- ja hybriditeknologian vankkumaton puolestapuhuja, mikä ei suinkaan ole ollut kaikkien mieleen. Hänen kriitikot syyttävät Toyotaa hitaudesta sähköautoteknologian suhteen, kun Toyoda jatkaa mieluummin kehitystyötä hybridi- ja vetyvaihtoehtojen kanssa. Viime vuonna Toyotan keskittyminen hybriditekniikan edistämiseen auttoi sitä kuitenkin saavuttamaan Japanin historian suurimman vuotuisen voiton.

Kuva: Toyota.

Erinomaisesta tuloksesta huolimatta Toyodan uudelleenvalinta ei ollut mikään läpihuutojuttu. Alkuvuodesta 2023 hän luopui 14 vuotta kestäneestä virastaan yhtiön toimitusjohtajana siirtyen puheenjohtajaksi. Sittemmin autonvalmistajan suunnalta on kuultu järkyttäviä paljastuksia törmäystestien huijaamisesta tytäryhtiönsä Daihatsun alaisuudessa, ja myös Toyotan omistama kuorma-autovalmistaja Hino todettiin syylliseksi päästötietojen väärentämiseen.

Reutersin mukaan Toyodan kannatuksen odotetaan laskeneen viime vuodesta, ja vastustus johtui pääasiassa yhtiön ulkomaisista sijoittajista. Eräs tällainen sijoittaja oli New Yorkin julkiset palkansaajien eläkerahastot, jotka äänestivät suoraan Toyodaa vastaan.

Suosittelemme

Muita sijoittajien mainitsemia huolenaiheita ovat huoli hallituksen oletetusta riippumattomuudesta, sekä oman pääoman tuoton vähäisyys. Vaikka osakkeet ovat nousseet 18 prosenttia vuoden aikana, laski osakkeen hinta skandaalien seurauksena 10 prosenttia. Tästäkin huolimatta Toyoda on edelleen hyvin suosittu kotimaisten yksityissijoittajien keskuudessa.

LähdeCarscoops

Lue lisää