ABT Sportsline kehitti oman Audi ”S1:n” – uudessa A1:ssä on virityksen jälkeen 240 heppaa

Audin valikoimaan kuului jo 1970-luvulla 50-niminen pikkuauto, joka oli merkkejä lukuun ottamatta käytännössä identtinen ensimmäisen VW Polon kanssa. Tämän jälkeen rinkulamerkki hylkäsi pikkuautoluokan pitkäksi aikaa, kunnes asiaan palattiin jälleen uuden vuosituhannen puolella. A1-nimen saanut auto tehtiin taas Polosta tutulle perusrakenteelle, mutta muotoilu oli nyt täysin omaleimaista sekä sisällä että ulkona.

Tällä hetkellä A1 on edennyt jo toiseen sukupolveensa, joka esiteltiin noin vuosi sitten. Autosta on tarjolla eri moottorivaihtoehdoilla vauhditettuja versioita, mutta varsinainen sporttimalli on jäänyt puuttumaan. Edeltäjästä oli saatavilla tehokkaalla turbonelosella ja nelivedolla ryyditetty S1, mutta sen myynti jäi sen verran pieneksi, että uudesta A1:stä ei lähdetty enää kehittämään vastaavaa mallia.

Huutoon vastaa nyt VW-konsernin tuotteiden hovivirittäjänä tunnettu ABT Sportsline, joka on ottanut A1:n 40 TFSI -version käsittelyynsä. Auton kaksilitraisesta turbonelosesta irtoaa tehtaan jäljiltä warm hatchin titteliin oikeuttavat 200 hevosvoimaa ja 320 newtonmetriä, jotka kiidättävät premium-luokan pikkuauton 6,5 sekunnissa nollasta sataan ja parhaimmillaan 235 km/h:n huippuihin. ABT:n softavirityksen jälkeen potkua irtoaa 240 hepan ja 360 newtonmetrin verran, eli autoa voisi lähestulkoon kutsua jo hot hatchiksi. Myös kestävyyteen on kuulemma panostettu, joten tiedossa pitäisi olla huolettomia kilometrejä myös virityssoftan kanssa.

Suoritusarvoja ei ole vielä kerrottu, mutta pitoa rajoittavana tekijänä toimii tässäkin tapauksessa etuveto. Ajettavuutta ja myös ulkonäköä kohennetaan kuitenkin madallusjousisarjan avulla, joka on yhteensopiva sekä tehtaan sporttialustan että mukautuvan iskunvaimennuksen kanssa. Jousien asentamisen jälkeen A1 siirtyy 25-30 milliä lähemmäksi tienpintaa. Lisäksi tarjolla on ABT Sportslinen omaa käsialaa oleva 18-tuumainen vannesarja, joka tottelee Sport GR -nimeä.

Suosittelemme

Kymmenpuolaiset kiekot ovat voimakkaasti koverat, ja ne saa joko mattamustana tai kiiltävän mustana. Vanteet ja madallettu alusta jäävät ainakin tässä vaiheessa ainoiksi ulkokuoreen vaikuttaviksi muutoksiksi, mutta ABT Sportslinen tuntien tulossa on varmasti lisää palikoita A1:n muuttamiseksi entistä sporttisemman näköiseksi.

LähdeCarscoops

Aihepiirin uusimmat

EU höllentää polttomoottoriautoja koskevaa Euro 7 -päästösääntöään

Eurooppalaiset ministerit sopivat lieventävänsä ”likaisia autoja” koskevaa ehdotustaan, joskin rengas- ja jarrupäästöt otetaan edelleen käyttöön.

Hyvää syntymäpäivää Rättäri – Citroën 2 CV täyttää 75 vuotta

Kaikkein ikonisimpiin automalleihin kuuluva Rättisitikka, eli virallisemmin Citroën 2 CV on ehtinyt jo 75 vuoden ikään. Citroën juhlistaa merkkipaalua omassa museossaan järjestettävän erikoisnäyttelyn avulla.

Polestar 3:n muotoilija kritisoi perunan muotoisia sähköautoja – ulkonäköä ei pitäisi uhrata aerodynamiikan alttarilla

Monet sähköautot ovat perinnetietoisten silmään vähintäänkin kummallisen näköisiä. Osittain tämä johtuu uutta teknologiaa korostavasta erikoisuudentavoittelusta, mutta tärkeämpi syy löytyy pyrkimyksestä mahdollisimman pieneen ilmanvastukseen.

Skoda on tehnyt jo kolme miljoonaa katumaasturia – jatkoa seuraa muutaman viikon päästä esiteltävän uuden Kodiaqin myötä

Skoda on parhaillaan juhlatunnelmissa. SUV-luokan autot muodostavat tätä nykyä merkittävän osan tšekkimerkinkin myynnistä, ja Skodan tuotantolinjoilta putkahti juuri ulos kolmen miljoonan valmistetun katumaasturin rajapyykin rikkonut yksilö.

Tyyliniekan uusimmat