ABT leipoi itselleen muhkean 125-vuotissynttärikakun – RSQ8-R on taatusti massasta erottuva 740-heppainen SUV

Volkswagen-konsernin tuotteiden hovivirittäjiin kuuluva ABT Sportsline aloitti taipaleensa ja vuonna 1896, jolloin Johann Abtin pajassa kunnostettiin hevosvaunuja. Nykyään pollet ovat vaihtuneet autoihin, joiden pellin alla murisee yleensä kiitettävästi heppoja.

ABT täyttää siis ensi vuonna jo kunnioitettavat 125 vuotta, ja merkkipaalua juhlistetaan tietysti asiaankuuluvin menoin. ABT Sportslinen tapauksessa juhlakaluna palvelee RSQ8-R:ksi nimetty luomus, joka on tehty Audin uusimman super-SUV:n, eli RS Q8:n pohjalta. ABT on tarjonnut jo aiemmin tuunattua RS Q8:aa, mutta juhlamallissa niin tekniikka kuin ulkonäkökin on viety astetta pidemmälle.

Audin nelilitrainen tupla-ahdettu kasi on saanut ABT:n oman moottorinohjaussoftan lisäksi räätälintyönä tehdyn välijäähdyttimen. Näiden muutosten ansiosta huipputeho kasvaa peräti 740 hevosvoimaan, kun taas vääntöä myllystä kirnutaan 920 newtonmetrin verran. Näillä eväillä massiivinen katumaasturi yltää parhaimmillaan 315 km/h:n huippuihin, jos asiakas ruksii lisävarustelistalta tämän valinnan.

Tämän myötä RSQ8-R jättää maailman nopeimpana katumaasturina tunnetun Bentley Bentayga Speedin taakseen, koska Bentayga yltää ”vain” 306 km/h:n huippunopeuteen. Sama koskee Lamborghini Urustakin, jonka virallisiksi huipuiksi ilmoitetaan 305 km/h. ABT RSQ8-R:n soundeista vastaa puolestaan ruostumattomasta teräksestä valmistettu putkisto, joka päättyy neljään 102-milliseen putkenpäähän.

Suosittelemme

Super-SUV:n jo tehtaan jäljiltä varsin erottuvaa ulkokuorta on kuorrutettu vielä hiilikuidusta tehdyllä korisarjalla. Siihen kuuluvat mm. etu- ja sivuhelmojen lisäpalikat, peilinkotelot, etulokasuojien kidukset, lokasuojanreunojen levitykset sekä takadiffuusorin ja -spoilerin höysteet. Auton alla pyörivät ABT:n omaa designia edustavat 23-tuumaiset High Performance HR -vanteet, jotka on kietaistu 295/35 R23 -profiilisille kumeille.

Paketti viimeistellään ABT:n sporttiratilla ja virityspajan omilla koristeilla sammutusautomatiikan napin sekä vaihdekepin nupin päälle. Penkkejä on höystetty ABT- ja RSQ8-R-logoilla, ja erikoismallin statuksesta muistuttavia merkkejä löytyy myös kynnyslistoista, lattiamatoista sekä muualtakin ohjaamosta.

LähdeCarscoops

Lue lisää