2024 Lada Nivassa on jälleen ABS-jarrut

Niva Legendin 47 vuotta vanha moottori on myös päivitetty Euro 5 -yhteensopivaksi.

Kuva: AvtoVAZ.

Vanhanaikainen Lada Niva Legend on juuri päivitetty mallivuodelle 2024 ominaisuudella, joka on ollut käytössä suurimmassa osassa maailmaa jo vuosikymmeniä. Kyseessä on lukkiutumaton jarrujärjestelmä, joskaan kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun autonvalmistaja tarjoilee varustetta asiakkailleen.

Venäläinen autonvalmistaja AvtoVAZ on valmistanut Niva-malliaan melko maltillisin muutoksin vuodesta 1977 saakka, joskin sitä on ehtinyt saada aikaisemmin ABS:n kanssa. Ominaisuudesta jouduttiin kuitenkin luopumaan Venäjää vastaan asetettujen sanktioiden vuoksi, jotka olivat seurasta maan aloittamasta hyökkäyssodasta Ukrainassa. Nivat onkin tähän saakka valmistettu ilman ABS-jarruja ja turvatyynyjä vuoden 2022 puolivälistä lähtien.

Kuva: AvtoVAZ.

Turvallisuutta lisäävä jarrujärjestelmä ei ole ainoa päivitys, jonka Niva Legend on saanut mallivuodelle 2024. Maastoauton moottori on päivitetty niin, että se on Euro 5 -määräysten mukainen. Kyseessä on melkoinen uudistus ottaen huomioon, että nykyinen malli rakennettiin vuonna 1996 käyttöön otetun Euro 2 -standardin mukaan, joka on kaukana useimmista nykyaikaisista moottoreista.

Ladan uudistukset ovat tästäkin huolimatta jälkijättöisiä, sillä Euro 5 -säännökset ovat olleet voimassa jo vuodesta 2009. Euro 6 otettiin käyttöön puolestaan vuonna 2014 ja Euro 7 -lait voitaisiin toteuttaa vuonna 2025. Niva Legendiin tehtyjen uudistusten myötä mallin aloitushinta on hypännyt 829 900 ruplasta (noin 8300 euroa) 927 500 ruplaan (noin 9300 euroa).

Kuva: AvtoVAZ.

Myös nykyaikaisempaan Lada Niva Traveliin on tehty kourallinen päivityksiä. Se myös varustetaan nykyisellään ABS:llä, ja mukana tulee myös vakionopeussäädin, ajotietokone, taustavalaistu mittaristo ja kaksiväriset kevytmetallivanteet. Tämän mallin lähtöhinta on myös noussut 1 198 900 ruplasta (hieman vajaa 12 000 euroa) 1 215 000 ruplaan (12 150 euroa). Näin pieni hinnankorotus vaikuttaa sinänsä asiakkaan silmistä katsottuna varsin maltilliselta, jos vastineeksi saa kaikenlaista uutta mukavaa hilavitkutinta.

Kuva: AvtoVAZ.
LähdeCarscoops

Lue lisää