1987 Pontiac Pursuit konseptiauto yritti ennustaa, miltä auto näyttäisi vuonna 2000

Ensi alkuun se näyttää jopa liiankin futuristiselta. Tarkemmin tutkittuna, se veikkasi jopa pelottavan tarkasti tulevaisuuteen.

Pontiac Pursuit tehtiin vuonna 1987 tulevaisuuden auton prototyypiksi. Tarkemmin ottaen sen oli tarkoitus ennustaa, miltä autot näyttäisivät vuonna 2000. Ulkonäöltään Pursuit oli tavoitevuottaan edellä, sillä vasta autot kuten Mercedes EQXX, ja muut vastaavat viime aikojen konseptisähköautot ovat alkaneet muistuttaa sitä futuristisuudessaan.

Pontiacissa oli myös infotainment-järjestelmä, joka vaihtoi mittareita ja valitsimia näytöille ja painikkeille. Erilaiset lukuisat informaatiot aina ajonopeuksista lämpötiloihin ovat niitä asioita, joilla autonvalmistajat haluavat tänäkin päivänä kikkailla. Siinä Pontiac meni hieman metsään, kuinka vähän kuluttajat haluaisivat katsella erilaisia näyttöruutuja autoissaan. Pursuitissa luotetaan myös erilaisten nappuloiden isoon määrään, sillä oikeaan kosketusnäyttöön ei vielä tuon ajan tekniikka kyennyt.

Suosittelemme

Toisaalta Pontiac Pursuit ennusti oikein auton navigointijärjestelmän, tv-ruudut istuinten niskatuissa ja että ratti on kuljettajan hermokeskus kaikkine painikkeineen. Jopa lento-ohjaimen näköinen ohjauspyörä on ehditty apinoida Teslaan, joskin sen vastaanotto kuluttajien keskuudessa on ollut ristiriitaista. Pursuit prototyypin elektroninen nelipyöräohjaus on myös jälleen muodissa, kun GMC Hummer EV:n kaltaiset autot ovat toteuttaneet sen käytännössä. Tosin Pontiac on ollut tämän järjestelmän suhteen ylioptimistinen, sillä nelipyöräohjaus on 35 vuotta myöhemminkin edelleen kaikkea muuta kuin valtavirtaa.

Pursuitin konepellin alta löytyi 200 heppainen turboahdettu nelisylinterin moottori, mikä oli sinällään erinomainen veikkaus nykyaikaisen taloudellisen auton moottoriksi. Vaikka Pursuit näyttääkin tänä päivänä jo menneen ajan autotutkielmalta, se oli silti kokonaisuutena edellä aikaansa, ja näki kirkkaasti tavoitevuottaan pidemmällekin.

LähdeCarscoops

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Tältä näyttää maailman kevein Toyota Land Cruiser 70

Kuvassa ei ole maailman vahvimmat miehet, vaan klassisen maastoauton uutuusmallin yksityiskohtainen ja täysikokoinen versio, joka on taitavasti valmistettu styroksista.

Toyota esitteli pienen sähkö-SUV:n konseptin – Volvo EX30:n kilpailija tulee myyntiin jo ensi vuonna

Toyota järjesti Brysselissä Euroopan markkinoille suunnatun tilaisuuden, jossa tuotiin ensimmäistä kertaa julkisuuteen vanhan mantereen asiakkaiden makuhermoon iskevä pieni sähkö-SUV. Tällä hetkellä kyse on vielä tutkielmasta, mutta autoa voidaan odottaa myyntiin jo ensi vuonna.

Vihdoinkin uusi Lancia – täyssähköinen Ypsilon esitellään helmikuussa

Lancialla on hieno historia, mutta viime vuodet ovat olleet melkoista tuskien taivalta perinteikkäälle italialaismerkille. Lancia on myynyt ainoastaan Italiassa pahasti ikääntymään päässyttä Ypsilonia, mutta tilanteeseen on luvassa helpotusta jo pikapuoliin.

Uusi Daihatsu Taft haluaa haastaa jälleen Suzuki Jimnyn maastossa

Daihatsu Taft on jääny Suomessa toistaiseksi aika vieraaksi automalliksi, mutta kyseessä on alkujaan täälläkin paremmin tunnetun Suzuki Jimnyn kilpailija.

Tyyliniekan uusimmat