Yli 40 vuotta vanhan Toyota Land Cruiserin hinta voi nousta yli 60 000 euroon – entisöity lavamaasturi on parempi kuin uutena

Toyota Land Cruiser kuuluu ehdottomiin maasturilegendoihin, joiden hinnatkin ovat alkaneet nousta mukavasti vanhempien yksilöiden osalta. Tästä vuoden 1983 pick-upista odotetaan amerikkalaisessa huutokaupassa jopa 70 000 dollarin, eli vajaan 65 000 euron summaa.

Reilut 40 vuotta vanha Toyota näyttää itse asiassa ikäistään vanhemmalta, koska FJ45-koodia totteleva pick-up esiteltiin jo vuonna 1964 legendaariseen maineeseen nousseen FJ40:n lavaversioksi. 40-sarjan Land Cruiserin ura venyi lopulta yli 40 vuoden mittaiseksi, koska viimeiset yksilöt valmistettiin vasta 2000-luvun puolella Brasiliassa, ja ulkonäkö ei monen muun klassikkomaasturin tavoin juurikaan muuttunut tänä aikana.

Kuva: RM Sotheby’s

RM Sotheby’sin Arizonassa järjestämään huutokauppaan tarjolle tuleva FJ45 on entisöity sen verran pieteetillä, että auto on todennäköisesti hienommassa kunnossa kuin uutena tehtaalta lähtiessään. Restauroinnin yhteydessä kori irrotettiin rungolta, ja Toyotan ulkoasu haluttiin säilyttää mahdollisimman pitkälle alkuperäisen näköisenä. Tarkoituksenmukaisuuden ehdoilla muotoiltua koria peittää oliivinvihreä maalipinta, ja nelivetokin on käyty läpi. 2F-koodilla tunnettu 4,2-litrainen suora bensakuutonen on puolestaan rakennettu kokonaan uudelleen, jotta kone kävisi kuin uudessa autossa.

Kuva: RM Sotheby’s

Entisöinnin yhteydessä Land Cruiseriin tehtiin myös muutamia kohennuksia. Maasturin alle sovitettiin Old Man Emun jousitus, ja uuden sähköjärjestelmän pitäisi olla alkuperäistä pätevämpi ja luotettavampi. Viimeksi mainitun osalta alkuperäisautokin on tosin kohonnut lähes legendaariseen maineeseen, joten välitöntä parannustarvetta ei varmasti olisi ollut.

Kuva: RM Sotheby’s

Toyotan karskiin etupuskuriin on myös integroitu sumuvalot sekä vinssi, ja karkeakuvioiset renkaat varmistavat etenemisen vaativammassakin maastossa. Kabiinin puolella on puolestaan panostettu viihtyvyyteen vaaleanruskean nahkaverhoilun ja MP3-soittimen myötä. Klassinen maasturityyli viimeistellään lavan kulmasta löytyvällä korinvärisellä jerrykannulla ja sisustan kanssa samasta nahasta tehdyllä työkalupussilla.

Auto on lähes suoraan entisöinnin jäljiltä, koska sillä on ajettu työn valmistumisen jälkeen vasta 600 mailia eli vajaat 1000 kilometriä. Toyotan hinnan arvioidaan kohoavan jopa 70 000 dollariin, eli se on arvokkaampi kuin moni upouusi maasturi Atlantin toisella puolella.

Kuva: RM Sotheby’s
Kuva: RM Sotheby’s
Kuva: RM Sotheby’s
LähdeCarscoops

Lue lisää