”Yhden perheen omistama” musta 1951 Cadillac on kuin Kummisedästä

Erityisesti 40-luvun ja 50-luvun alun Cadillacit ovat mustina arvokkaita näkyjä, eikä tämä pitkän omistussuhteen kokenut 1951 Cadillac Series 62 Sedan ole poikkeus.

Vuonna 1951 Cadillac tarjosi peräti 15 erilaista värisävyä autoihinsa heleänvihreästä aina Boler Maroon -nimeä kantaneeseen samettisen punaiseen värisävyyn. Kaikista väreistä silti tummanpuhuva musta on se, mikä tekee näistä jylhästi muotoilluista autoista kaikkein arvokkaimman näköisiä. Cadillacin omistaminen tarkoitti 71 vuotta sitten paljon suuria ja näyttäviä kromiosia, ”miljonääri”-valkosivurenkaita ja äärimmäisen pehmeää autokyytiä. Kaikella tällä oli hintansa, minkä johdosta Cadillaciin oli varaa vain varakkaimmilla – ja lain pimeää puolta kulkevilla.

Kuvien Cadillacia katsoessa voisi helposti kuvitella Nino Rotan sävelien soivan, ja autosta astuvan liituraitapukuisen posket pullossa italiaa mumisevan harmaahapsisen herrasmiehen keppinsä kanssa. Tämä Caddy ei kuitenkaan tiettävästi ole kuulunut mafiosoille, vaikka onkin viettänyt ikänsä yhden perheen omistuksessa. Auton vain sattui omistamaan taho, joka pyöritti myös Cadillacin jälleenmyyntiä Yhdysvaltain Uudessa-Englannissa.

Tämä auto oli myös 70-luvulla esillä heidän autoliikkeensä näyttelytilassa vetonaulana, jolloin Cadillacilla oli ikää jo reilut parisenkymmentä vuotta. Sittemmin pitkään säilytyksessä ollut auto sijaitsee tällä hetkellä Massachusettsissa, ja on myynnissä Ebayssä 15 000 taalan hintapyynnöllä varustettuna.

Auton myyjä, joka kuvailee itseään yksityiseksi keräilijäksi, sekä yhdeksi maan suurimmista klassisten autojen tukkumyyjistä, kuvailee Caddyä “yhden perheen omistuksessa olleeksi, räpeltämättömäksi ja ruosteettomaksi aikakapseliksi 50-luvulle”. Kuvissa auto näyttää hieman väsähtäneeltä, mutta osiltaan täydelliseltä ja suorapeltiseltä yksilöltä, jonka musta maalipinta on ilmeisesti alkuperäinen.

Suosittelemme

Cadillacin mukana tulee sen alkuperäinen myyntilasku, mikä on aina mielenkiintoista luettavaa tämän ikäisessä autossa. Lasku on päivätty 10. syyskuuta 1950, ja siitä käy ilmi, että auto ostettiin uutena 3814,82 dollarin hintaan Perter Fuller Cadillac -nimisestä liikkeestä Bostonista, joka oli Yhdysvaltojen ensimmäinen, ja yksi suurimmista Cadillac-jälleenmyyjistä. Auton myyntisumma oli aikanaan hurja määrä rahaa. Vuonna 1951 keskimääräinen auto maksoi Yhdysvalloissa 1500 taalaa, keskivertokodin hinta oli 9000 dollaria ja keskivertotalouden tulot olivat 3510 dollaria vuodessa, eli reilusti alle Cadillacin hinnan.

Auto ei tällä hetkellä ole käyntikunnossa, mutta sen ison konepellin uumenista löytyy 331cu kahdeksikko, joka kehitti ison auton liikutteluun kaikki tarvitut 160 hevosvoimaa. Moottori on yhdistetty Hydra-Matic Drive -automaattivaihteistoon, ja matkamittari näyttää 7 434 mailia, joka on todennäköisesti ainakin kertaalleen mennyt ympäri. Autossa on kuitenkin paljon potentiaalia, ja hintaisekseen varmasti hyvä ostos hänelle, joka kaipaa menneen ajan arvovaltaista barokkityyliä.

Lue lisää