Voisiko pieni henkilöauto korvata mopoauton ja parantaa liikenneturvallisuutta?

Mopoautojen turvallisuus on herättänyt viimeaikoina paljon keskustelua, johon on osallistunut myös pääministeri Juha Sipilä. Keskusteluissa on väläytelty mahdollisuutta, että pienet autot, kuten Toyota Aygo, voisivat korvata mopoauton kokonaan.

Jos tavallisesta henkilöautosta tehtäisiin nopeudenrajoittimella varustettuna mopoauto, sen turvavarusteet ja kolariturvallisuus olisivat selvästi paremmalla tasolla. Täysi-ikäiseksi tullessaan ja henkilöautoajokortin suorittaessaan, kuljettaja voisi poistattaa nopeudenrajoittimen ja jatkaa ajamista samalla, tutulla ja turvallisemmalla henkilöautolla.

Rahakaan ei ole tässä esteenä, sillä nykyisten mopoautojen hinnat ovat samalla tasolla pienten autojen kanssa ja nopeudenrajoittimen hinta on vain muutamia satasia.

Hinta- ja turvavarustevertailua henkilöauton ja mopoauton välillä:

Merkki/MalliToyota AygoCitroen C1Volkswagen UpLigier JS50C
Hinta (veroilla)12.996€13.552€13.796€12.990€
ABSVakionaVakionaVakionaEi saatavana
ESP (ajonvakautus)VakionaVakionaVakionaEi saatavana
Kuljettajan  turvatyynyVakionaVakionaVakionaLisävaruste
Matkustajan turvatyynyVakionaVakionaVakionaEi saatavana
SivuturvatyynytVakionaVakionaVakionaEi saatavana
HätäjarrutustehostinVakionaVakionaVakionaEi saatavana

 

Henkilöauton muuntaminen mopoautoksi

Tanskalaisen Lindegaard & Pedersenin valmistama Ecruise on alun perin suomalaisten automaahantuojien jo pitkään käyttämä digitaalinen vakionopeudensäädin, jonka voi muuttaa nopeudenrajoittimeksi. Ecruisen ohjainlaite asennetaan kaasupolkimen ja moottorin ohjainlaitteen väliin jolloin sen ohittaminen on mahdotonta. Sen voi asentaa kaikkiin sähköisellä kaasupolkimella varustettuihin autoihin, merkistä tai mallista riippumatta.

Mopoauto-muutossarjan luvatonta poiskytkentää voidaan ehkäistä asentamalla lukitussinetti kaasupolkimen johtosarjan liittimiin. Samaa menetelmää käytetään jo raskaankaluston nopeudenrajoittimissa.

Suosittelemme

Esimerkki: Toyota Aygo, svh 349€ (alv 24%), asennusaika 30-60 min. Nopeudenrajoitinta tuo maahan KAHA Oy.

Suositun Ligier -mopoauton ja Toyota Aygo -henkilöauton törmäystestivideot vertailun vuoksi:

 

Lue lisää