Vierailimme maailman suurimmassa automuseossa – Musée National de l’Automobile

Omien sanojensa mukaan maailman suurin automuseo sijaitsee Ranskan Elsassissa Mulhousessa lähellä Sveitsin rajaa. Ainutlaatuinen vierailukohde on Ranskan ”kansallinen” automuseo, joka on syntynyt Mulhousessa vaikuttaneiden Schlumpfin veljesten kokoelman pohjalta.

Jo museon syntytarina on varsin ainutlaatuinen. Tekstiilitehtaan omistaneet Hans ja Fritz Schlumpf olivat innokkaita autokeräilijöitä. Erityisesti Elsassin oma merkki Bugatti oli vienyt veljesten sydämen, ja Fritz Schlumpf osti ensimmäisen Bugattinsa suoraan Molsheimin tehtaalta jo 1930-luvulla. Vähitellen tavoitteeksi muodostui maailman suurimman Bugatti-kokoelman hankkiminen. Vuonna 1964 Fritz Schlumpf osti kertaheitolla 30 entisöimätöntä Bugattia, ja autokokoelma paisui muutenkin seuraavina vuosina piilossa tehtaan työväeltä.

1970-luvun lopulla Schlumpfin tekstiilitehdas joutui taloudellisiin vaikeuksiin, ja työläiset marssivat sisään tehtaan ”salaisiin” osiin vaatimaan maksamattomia palkkojaan. Sieltä löytyikin yllättäen yksi maailman suurimmista vanhojen autojen kokoelmista. Tehtaan työväki hallinnoi kokoelmaa muutaman vuoden, kunnes siitä tehtiin Ranskan oma kansallinen automuseo vuonna 1982.

Museo on kasvanut jatkuvasti noista päivistä, mutta sen sydämenä toimii edelleen Schlumpfin veljesten ainutlaatuinen Bugatti-kokoelma. Vuonna 1880 rakennetun tekstiilitehtaan näyttelypinta-ala on noin 20 000 neliötä, ja autoja museosta löytyy yli 500. Bugatteja mueossa komeilee lähes 90 kappaletta. Niiden joukkoon kuuluu myös kaksi massiivista Royalea kaikkiaan kuudesta valmistetusta yksilöstä.

Suosittelemme

Museossa on aivan oma tunnelmansa leveiden käytävien ja niitä reunustavien katulamppujen myötä. Fritz Schlumpfin aikoinaan tilaamat 800 lyhtypylvästä ovat samaa mallia kuin Pariisissa sijaitsevalla Pont Alexandre III:n sillalla, joten klassikot ovat saaneet arvoisensa ympäristön. Massiivisen Bugatti-kokoelman lisäksi museossa on esillä todella runsaasti kalustoa aivan autoilun alkuajoilta, monia ranskalaisia erikoisuuksia vuosien varrelta ja huima kattaus kilpureita viime vuosikymmenten F1-autoihin saakka.

Lisäksi paikalla esitellään mm. Stellantis-konsernin autotuotantoa Peugeotin myötä, jonka Sochaux’n tehtaat sijaitsevat melko lähellä. Museossa pyörii omalla esittelytelineellään myös Bugatti Veyronin esisarjan prototyyppi, ja onpa ralliautoillekin omistettu oma näyttelytilansa. Mulhousen tarjontaan kuuluvat lisäksi erilaiset teemanäyttelyt. Tämän kesän teemana ovat Ranskan suosituimpiin koomikoihin kuuluneen Louis de Funès’n elokuvissa esiintyneet autot. Jos siis seuraavan Keski-Eurooppaan suuntautuvan lomamatkan kohteet ovat vielä päättämättä, suosittelemme lämpimästi Mulhousen museon lisäämistä listalle.

Lue lisää