Vanha salaisuus paljastui – BMW rakensi McLaren F1:n V12:lla varustetun E34-korisen M5-farmarin, ja auto on edelleen tallella

Bensapäät tietävät, että 1990-luvun alussa markkinoille lanseerattu McLaren F1 piti vuosikausia hallussaan maailman nopeimman sarjavalmisteisen auton titteliä yli 386 km/h:n huippunopeutensa myötä. Big Macin siivitti lähes lentoon BMW:ltä hankittu 6,1-litrainen V12, joka edusti vielä vanhan koulukunnan vaparikoneita. Mylly tuotti 627 hevosvoiman huipputehon ja 650 newtonmetrin maksimiväännön, jotka olivat lähes käsittämättömiä lukemia katuautoon neljännesvuosisata sitten.

F1-projekti oli McLarenille melkoinen imagomenestys, mutta se ei tuonut brittivalmistajalle juurikaan rahaa ilmeisesti kovien tuotekehitys- ja valmistuskustannuksien vuoksi. Niinpä McLarenin katu- ja kilpa-autoista vuosina 1994-1998 vastanneelle David Clarkille annettiin tehtäväksi pyristellä irti baijerilaisvalmistajan kanssa tehdystä moottoridiilistä. BMW:n piti alun perin toimittaa McLarenille 350 voimanlähdettä, mutta lopulta F1:iä valmistui ainoastaan 106 yksilöä.

Samainen David Clark puhui viime kuussa mm. Top Gearista tutun Chris Harrisin kanssa tämän The Collecting Cars -nimisessä podcastissa. Clark paljasti hyvin mielenkiintoisia tietoja F1:n tuotekehitysprosessista. Superauton V12:ta testattiin nimittäin hyvin erikoisissa kuorissa, eli E34-korisessa BMW M5 Touringissa. 5-sarjan farmarikorinen kuningasversio oli varsin eksoottinen valinta testimuuliksi, koska V12:n sovittamisessa tehtaan jäljiltä korkeintaan kahdeksansylinterisenä tarjottuun E34:een oli varmasti melkoinen kenkälusikoiminen.

McLarenia vauhdittanut kone oli etäistä sukua BMW:n itse hyödyntämälle V12:lle, jota käytettiin 7- ja 8-sarjassa. Ehkäpä baijerilaismerkin insinöörit halusivat testata superauton myllyä huomaamattomammassa autossa, mihin farkkukorinen 5-sarja oli omiaan. David Clark pääsi ajamaan testimuulilla itsekin, ja se oli kuulemma upea laite. Yleensä tällaiset prototyypit päätyvät romutettavaksi testijakson jälkeen, mutta V12-koneinen M5 Touring on Clarkin mukaan edelleen tallella.

Suosittelemme

Se on kuulemma BMW:n hallussa osana merkin salaisten prototyyppien kokoelmaa. Osa näistä autoista, kuten esimerkiksi 8-sarjan pohjalta tehty kisahenkinen M8, E34 M5:stä luotu avomalli ja E46-korisen M3:n farmariversio on tuotu myöhemmin päivänvaloon. McLarenin koneella vauhditettu E34 M5 Touring on kuitenkin pysynyt piilossa näihin päiviin saakka. Toivottavasti BMW tuo senkin vielä joskus suuren yleisön silmien eteen.

Aihepiirin uusimmat

Aitoja muskelijenkkejä tulee vielä kerran Eurooppaan – Dodge laivaa Atlantin tälle puolelle 55 Swinger-Challengeria ja -Chargeria

Dodgenkin tulevaisuus on sähköinen, mutta sitä odotellessa muskeliautoistaan tunnettu merkki on lanseerannut markkinoille koko liudan ”Last Call” -erikoisversioita viimeisistä V8-malleistaan. Niitä saadaan myös Eurooppaan pienenpienen erän verran.

Mersun sähköautot saavat “johtotähdet” myös päiväajovaloihin – mallina toimii äskettäin esitelty CLA-konsepti

Mercedes-Benzin EQ-brändättyjen sähköautojen muotoilu ei ole ollut kovin mieleenpainuvaa, koska hieman mitäänsanomattomilla pehmeänpyöreillä linjoilla on pyritty ennen kaikkea pieneen ilmanvastukseen. Jatkossa tiedossa on kuitenkin omaleimaisempaa designia.

Yhden perheen omistama huippuhieno 1967 Pontiac GTO on muskeliautojen aatelia

Jotkut voisivat kutsua tätä autoa jo ylientisöidyksi, mutta voiko 57-vuotiaalle perhekalleudelle antaa liikaa hellyyttä?

Uusi VW Tiguan tuotiin julkisuuteen – suosikki-SUV:ssa on nyt kurvikkaammat linjat ja pistokehybridissä parhaimmillaan 100 kilometrin sähköinen toimintasäde

Volkswagen Tiguan on noussut viime vuosina kaikessa hiljaisuudessa valmistajansa myydyimmäksi malliksi yleisen SUV-buumin vanavedessä. Jossakin vaiheessa myös Tiguan muuttuu täyssähköautoksi, mutta sitä ennen on vielä yhden polttomoottoripohjaisen sukupolven vuoro.

Tyyliniekan uusimmat