Vakuutusyhtiö julkaisi tilaston automerkeistä, joihin kohdistuu eniten ilkivaltaa – katso onko oma autosi altis ilkivallalle

Vakuutusyhtiö IF:n mukaan Suomessa ilkivaltaa tehdään eniten BMW:ille, Audeille ja Mercedes-Benzeille, kun ilkivallan määrä suhteutetaan autojen määrään. Keskimääräistä enemmän ilkivaltaa kohdistuu myös Hondille, Seateille, Volvoille ja Mitsubisheille.
Vähiten ilkivaltaa osakseen saavat Renaultit, Fiatit, Saabit, Toyotat ja Fordit.

Autoille tehty ilkivalta jakautuu eri automerkkien ja kaupunkien välille epätasaisesti. Todennäköisimmin ilkivallan kohteeksi joutuvat BMW:t, Audit ja Mercedes-Benzit pääkaupunkiseudulla. Autoja turmellaan yleensä viikonloppuöinä, ja kohteena ovat tyypillisesti kadun varteen pysäköidyt autot.

If on avannut yleisölle autojen ilkivaltatilastot vuosilta 2012–2017 ja niitä pääsee tarkastelemaan tästä. Ilkivaltatapaukset on jaoteltu auton iän sekä kuljettajan asuinpaikan mukaan. Sivulla voi myös testata merkin ja vuosimallin perusteella, onko oma auto potentiaalinen ilkivallan kohde

Autoja vahingoitetaan tyypillisesti viikonloppuöisin

Autoille tehty ilkivalta tarkoittaa autojen tahallista vahingoittamista muulla kuin omalla ajoneuvolla. Tavallisesti ilkivallan tekijä naarmuttaa tai potkiin kadun varteen pysäköityjä autoja. Peilien vääntely ja rikkominen on myös tekijöiden suosiossa.

– Autojen turmeluhimo iskee tyypillisesti kostean baari-illan jälkeen perjantai- tai lauantaiyönä. Sama tekijä pahoinpitelee yleensä useampia autoja samalla kadunpätkällä, ajoneuvovakuutusten tuotepäällikkö Peter Roselius Ifistä kertoo.

Huono uutinen on, että erityisesti kantakaupungissa asuvat eivät voi täysin välttyä ilkivaltariskiltä. Pysäköintipaikan valinnalla voi kuitenkin olla merkitystä.

Suosittelemme

– Jos mahdollista, auto kannattaa parkkeerata hyvin valaistuun paikkaan etäämmälle baareista, Roselius vinkkaa.

Lue lisää