Tyyliniekka tutustuu – JM-Rally Parc Ferme eli Jari-Matti Latvalan rallimuseo

Etelä-Pohjanmaan Tuurista löytyy Keskisen kyläkaupan lisäksi myös autoharrastajia kiinnostava kohde, joka tottelee virallisesti JM-Rally Parc Ferme -nimeä. Tuttavallisemmin kyseessä on viereisestä Töysästä kotoisin olevan Jari-Matti Latvalan rallimuseo, joka esittelee miehen keräilemää kalustoa ja saavutuksia ralliuran varrelta.

Museo on sovitettu halliin, joka toimi alun perin Jari-Matin isän Jari Latvalan yrityksen toimipisteenä. Myös isä-Latvala on ajanut rallia jo 1980-luvun alusta lähtien, joten museon alakerrassa on näytteillä hänen palkintopokaalejansa ja ajovarusteitansa. Yläkerta on puolestaan pyhitetty Jari-Matin palkinnoille, ajohaalareille, kypärille ja erilaisille muistoesineille. Jari-Matin ura starttasi jo 16-vuotiaana Toyota Corolla 1600 GT:n ratissa, ja ainakin automerkin osalta ympyrä on sulkeutunut, kun mies toimii nykyään Toyotan tallipäällikkönä.

Toyota-painotus näkyy myös museossa, jonka yksi halli esittelee japanilaismerkin ralliautoja Celican eri sukupolvista 1990-luvun lopun Corolla WRC:hen. ”Päähallista” löytyy puolestaan tulevaisuuden ralliautoksi mainostetun GR Yariksen siviilimalli, mutta on museossa esillä muitakin merkkejä. Latvalan Volkswagen-kausilla miehelle kerääntyi myös saksalaiskonsernin klassikkomalleja, joita museossa edustavat esimerkiksi alkuperäinen Audi Quattro, Volkswagenilta lahjaksi saatu ykköskorinen Golf GTI ja entisöity T2-korinen bussivolkkari.

Suosittelemme

Joukkoon mahtuvat myös mm. historic-kisoissa nähty välikoppa-Escort sekä muutama evo-Mitsu, joista toinen on Jari-Matin vanha siviiliauto erikoiskilvillä. Esillä ovat lisäksi hänen ensimmäisenä ralliautonaan palvellut Sunbeam Avenger ja takavetoinen GT-Corolla, jonka ratin takana ralliura varsinaisesti alkoi. Lapsuusvuosilta tallella on Lokari-auto, ja museon toista seinää koristaa vanhojen mopojen kavalkadi. Museon perällä komeilee varsinainen outolintu muun kaluston joukossa, eli Woikosken automuseolta lainaksi saatu vuoden 1939 Cadillac Fleetwood Mannerheimiin ja Kekkoseen liittyvällä Suomi-historialla.

Museon kyljessä sijaitsee myös kahvila sekä pieni fanituotemyymälä, ja pihalla tulevat rallikuskit pääsevät testaamaan taitojaan sähkö- tai polkuautojen ratissa. Välillä pihalle kantautuu pörinää takimmaisesta hallista, jossa Latvalan yritys rakentaa historic-ralliautoja oman kokoelman lisäksi myös asiakaskäyttöön.

Lue lisää