MAINOS: Hovisepät

Tudor Black Bay Pro

Aina valmiina seikkailuun


Testissä OBD Bluetooth sovitin

Testasimme kahta auton ja tietokoneen välille yhteyden luovaa OBD Bluetooth sovitinta. Kirjasimme kokemuksia hankinnasta, asennuksesta ja käytöstä, sekä myös muutaman eri mittausohjelman toiminnasta.

Mikä OBD ?

OBD, eli On-Board Diagnostics on auton sisäinen valvonta- ja raportointijärjestelmä, joka tarkkailee auton toimintaa keräten tietoa moottorinohjausyksiköltä ja muilta osajärjestelmiltä. Mikäli autossa ilmenee vikoja, OBD-järjestelmä rekisteröi ne muistiin ja vikakoodit voidaan lukea erillisellä diagnostiikkalaitteella tai tietokoneella. Järjestelmä löytyy ainakin 2001 vuoden jälkeen valmistetuista autoista, mutta myös useista vanhemmistakin automalleista. Normaalisti vikakoodien luku tapahtuu huollossa, mutta se on mahdollista tehdä myös itse.

Vikakoodien tarkistus on tullut pakollisena mukaan katsastukseen 1.1.2004. Jos auto raportoi vikakoodin katsastuksessa, tietää se hylkäystä ja uusintakäyntiä. OBD-sovittimella ja tietokoneella voidaan vikakoodit nollata ennen katsastusta ja välttää näin lisäkulut. Tämä on tietysti mahdollista vain siinä tilanteessa, että auton vika ei ole pysyvä. Uudemmissa autoissa esiintyy usein järjestelmähäiriöitä, esimerkiksi kovissa talviolosuhteissa. Auto saattaa kirjata vikakoodin tapahtumasta ja se jää auton muistiin vaikka vika korjaantuisikin itsestään.

Markkinoilla on saatavilla myös kehittyneempiä vikakoodinlukijoita, jotka eivät tarvitse tietokonetta vaan niissä on oma näyttö ja tulkki, joka kertoo viat selkokielellä. Hinnat pyörivät on jossain sadan-, parinsadan euron nurkilla

Hankinta

Päätimme tilata OBD-adapterin netistä ja muutaman kaverin suosituksesta päädyimme kiinalaisen DX:n, eli Dealextremen verkkokauppaan (www.dx.com).  Valitsimme tuotteen Mini ELM327 OBD2 OBDII Bluetooth Auto Car Diagnostic Scan Tool (12V) ja tilasimme sen hintaan 8,75 euroa. Melko edullista. Postitus Supersaver-vaihtoehdolla (0 euroa) osoittautui tosin pienoiseksi virheeksi, koska tuotteen rahti kesti hieman reilut kuutisen viikkoa.

Suosittelemme


ELM 327 mini
ELM327 minin ulkonäkö on vakuuttava ja pakkaus on asiallinen.

 

Ensimmäistä tuotetta odotellessa pitkästyimme ja ehdimme tilaamaan jo toisenkin tuotteen, tällä kertaa eri nettikaupasta. Googlen avustuksella päädyimme lightinthebox.com:iin, joka tarjoaa palvelua myös suomenkielellä. Tilasimme tuotteen Super Mini elm327 bluetooth OBD2 v1.5 hintaan 18,14 euroa. Pikatoimituksen (3-5 pv) valinta toi melkoisesti lisäkulua ja kokonaishinta nousi hieman yli 30 euron.

ELM 327 supermini
ELM327 Supermini on hyvin yksinkertaisen näköinen ja tuotepakkaus (pussi) melko karu.

Asennus

Koeautona testissämme oli 2008 vuosimallin Honda Civic  ja tietokoneena Acer S3 läppäri Windows 8 -käyttöjärjestelmällä. Molemmissa tuotteissa oli mukana samanlainen asennus CD-levy, josta löytyi Scantool, Scanmaster, OBD2Spy, EasyOBDII -ohjelmat.

Valmistaja suositteli ilmaisen Scantoolin käyttöä, muut ohjelmat olivat enemmän tai vähemmän koeversioita ja vaativat lisenssin toimiakseen täysin.

Fyysinen asennus

Tuotteiden näkyvin ero on oikeastaan vain koko, eli Mini ELM327 on noin tulitikkuaskin kokoinen ja Super Mini noin puolet edellisen koosta. Asentaessa sovittimia paikoilleen OBD-liittimeen (löytyi Hondasta käsikopelolla ratin oikealta puolelta, kojelaudan alta) huomasimme, että Mini ei oikein istunut paikoilleen ja sitä joutui vähän ‘nytkyttelemään’, jotta se istui hyvin. Super mini taas sujahti paikoilleen erittäin helposti ja tuntui menevän tukevasti pohjaan asti.

Sovitin saa aina virtaa kun se kytketään OBD-liittimeen, mutta jotta kommunikointi ohjausyksiköiden ja anturien kanssa onnistuisi, pitää kääntää avaimesta virrat päälle tai käynnistää auto.

Ohjelmistoasennus

Ohjelmien ja eritoten sovittimen ajurien asennus tuotti hieman ongelmia, koska tietokoneessa oli uusin Windows 8.1 käyttöjärjestelmä ja CD:llä toimitetut ohjelmat olivat vanhemman polven tuotoksia. Pienellä Googlauksella löysimme kuitenkin sopivat ajurit ja sovitin saatiin asentumaan Bluetoothin kautta Windows 8.1:een. Homma olisi sujunut varmasti helpommin jos alla olisi ollut esimerkiksi Windows 7.

Ohjelmat ja käyttö

Asensimme Scantool, EasyOBD (tähän löytyi päivitys) ja Scanmaster (demo) -ohjelmat. Scantool oli ylivoimaisesti helppokäytöisin, mutta sen toiminta on hieman epävakaata. Esimerkiksi jos COM-porttiasetus sattui olemaan väärin, ohjelma jäi odottamaan yhteyden muodostumista useita minuutteja ja saattoi jopa kaatua odotuksen päätteeksi.

Scantool       Scantool

EasyODB oli myös helppokäyttöinen, vaikkakin siitä löytyi huomattavasti enemmän nappuloita kuin edellisestä. Ohjelman toiminta oli testissä vakaampaa, ehkä osin myös siitä syystä, että ohjelmaan löytyi valmistajan sivulta versiopäivitys.

EasyOBD       EasyOBD

 

Scanmaster -ohjelman demo-versiossa toiminnallisuutta on rajattu melkoisesti, koska demon tarkoituksena on  vain raottaa ohjelman toimintaa potentiaaliselle ostajalle. Täysi versio sisältää hieman enemmän toimintoja kuin kahdessa edellisessä ohjelmassa, esimerkiksi merkkikohtaisten vikakoodien luku miltei kolmenkymmenen automerkin valikoimasta.

Scanmasterin täysversio on saatavilla valmistajan sivuilta www.wgsoft.de, mutta siellä myös varoitellaan kiinalaisista ELM327-sovittimista ja kerrotaan ohjelmiston toimivan vain heidän toimittamien sovittimien kanssa. jokamies.fi harkitsee ‘virallisen’ sovittimen ja Scanmaster-ohjelmiston täysversion hankkimista testiin myöhemmin.

Scanmaster
Scanmaster

Kokeilimme myös mobiiliapplikaatiota käytössämme olleeseen Windows Phone -puhelimeen. Sovelluskaupasta löytyi OBD-Auto Doctor ohjelma, joka vaikutti fiksun oloiselta ja oli saanut hyvää palautetta käyttäjiltä. Ostimme heti täysversion, jonka hinta oli noin kymmenisen euroa.

OBD Auto Doctor on helppokäyttöinen ja vikakoodien luku ja nollaus (maksullinen versio) onnistuu helposti. Sensors-näkymässä on mahdollista valita omat suosikit listalle, joita klikkaamalla pääsee nopeasti katsomaan ohjelma piirtämää käyrää vaikkapa jäähdytysveden lämpötilan vaihtelusta.

Dashboard -toiminto näyttää reaaliajassa auton nopeuden, kierrosluvun, kulutuksen ja pari muuta mittaria. Käytännön hyöty ehkä se, että dataa voi verrata reaaliajassa auton omien instrumenttien lukemiin. Testiautossa huomasimmekin, että auton oma nopeusmittari näytti 5-6 kilometriä tunnissa enemmän vauhtia kuin mobiiliappi, mikä tietysti on ymmärrettävää, koska autojen nopeusmittarit yleensä näyttävät mieluummin ylä- kuin alakanttiin.

OBS Auto Doctorista löytyi vielä ‘Readiness Monitors’ osio, josta näkyy yhdellä vilkaisulla tärkeämmät, eli katsastuksessakin tarkistettavat auton toimintavalmiuden osatestit.

OBD Auto Doctor OBD Auto Doctor OBD Auto Doctor

 

Yhteenveto

OBD-sovittimella ja tietokoneelle tai matkapuhelimelle saatavilla olevalla ohjelmistolla saa perustasollakin runsaasti tietoa moottoriin ja sen toimintaan liittyvistä asioista. Lukuarvojen tulkinta vaatii tosin asiantuntemusta. Onneksi peruskäyttäjälle tärkeimmät asiat löytyvät yleensä ohjelmien päänäkymästä, joka kertoo onko vikaa vai ei, ja jos on, niin missä päin. Auton muiden järjestelmien, kuten ohjaus, vaihteisto, luistonesto, jne koodien luku vaatii yleensä monipuolisemman, maksullisen ohjelmiston.

Lisätietoa OBD:stä: Wikipedia, Trafi.

Jokamies.fi:lla ei ole minkäänlaista suhdetta jutussa mainittujen tuotteiden valmistajien tai niitä myyvien kauppojen kanssa. Suosittelemmekin vertailemaan tarjolla olevia tuotteita ja lukemaan muiden käyttäjien kokemuksia, ennen laitteiden tilaamista.

Lue lisää