Teslan Saksan tehtaalla tutkitaan tuhopolton yritystä

“The Volcano Group” -ryhmäksi itseään kutsuva taho on ottanut vastuun tapahtumasta. Toimitusjohtaja Elon Musk ehti jo kutsua ryhmää “tyhmimmiksi ekoterroristeiksi maan päällä”.

Toiminta Teslan ainoalla Euroopan tehtaalla on keskeytetty läheisessä sähköpylväässä syttyneen tulipalon vuoksi, joka katkaisi laitoksen sähköt. Saksan poliisi kertoo tutkivansa tulipaloa tuhopolttona. “Vulkaaniryhmäksi” itseään kutsuvat luonnonsuojelijat ovat ilmoittaneet olleensa teon takana.

”Kontrapolis”-salanimellä julkaistussa kirjeessä ryhmä kertoi teon motiiviksi, että se oli “sabotoinut” Teslaa, koska yritys “syö maata, resursseja, ihmisiä, työvoimaa ja sylkee ulos 6 000 katumaasturia, tappamiskonetta ja lavahirviötä viikossa.”

Viestipalvelu X:ssä Teslan toimitusjohtaja Elon Musk haukkui tapahtuman takana olevia ihmisiä “maan typerimmiksi ekoterroristeiksi, sekä ”niiden käsikassaroiksi, joilla ei ole hyviä ympäristötavoitteita”. Musk kuvaili paloa myös “erittäin tyhmäksi”.

Vaikka alueen poliisi käsittelee tapausta tuhopolttona, ovat paikallisviranomaiset Reutersin mukaan varoittaneet tekemästä hätiköityjä johtopäätöksiä mahdollisista tekijöistä. Tulipalo syttyi samaan aikaan, kun Tesla on kohdannut tehtaan lähellä asuvien ihmisten, sekä ympäristönsuojeluryhmien taholta kritiikkiä sen laitoksen ehdotetusta laajennuksesta.

Amerikkalainen autovalmistaja haluaa kaksinkertaistaa tehtaansa tuotannon miljoonaan ajoneuvoon vuodessa, mikä edellyttäisi huomattavan osan ympäröivän metsän kaatamista. Tämä taas on herättänyt huolta paikallisten juomavesivarastojen turvallisuudesta. Yritys tarvitsee tähän vielä Grüenheiden kunnanhallituksen hyväksynnän, mutta suurin osa paikallisista on jo nyt ilmaissut vastustavansa laajentamispyrkimyksiä.

Suosittelemme

Tilanne oli jo saanut kansainvälistä huomiota, kun ympäristöaktivistit päättivät perustaa metsään puulinnoituksia estääkseen Teslaa tuhoamasta sitä, ja tukeakseen alueella asuvia ihmisiä. Mielenosoittajat ovatkin saaneet kannatusta paikallisilta ihmisiltä.

Grüenheiden puolesta tehdyn kansalaisaloitteen edustaja Manuela Hoyer kertoi Der Spiegelille, että huhuista huolimatta hän ei usko, että metsässä leiriytyneet aktivistit olisivat voineet olla hyökkäyksen takana. Huhujen mukaan palopaikan läheltä olisi löytynyt teltta. “Yhteistyömme metsänmiehittäjien kanssa on ollut erittäin antoisaa, ja monet Grüenheiden kunnan asukkaista käyvät siellä säännöllisesti”, Hoyer kuvailee tilannetta.

Hoyer kuitenkin arvosteli tulipaloa sähköpylväässä haitalliseksi. Hän myös väitti, että hyökkäys Teslaa vastaan itse asiassa vahvistaisi tehtaan asemaa, ja saattaisi jopa saada osavaltion hallituksen ottamaan tiukemman kannan autovalmistajaa kritisoivia protesteja vastaan.

Brandenburgin osavaltion sisäministeri Michael Stuebgen kertoikin jo medialle, että jos tulipalo oli hyökkäys, sillä “on myös seurauksensa”. Valtion pitäisi myös reagoida “erittäin ankarasti”, koska tuhotyö katkaisi ”peruspalvelut tuhansilta ihmisiltä.”

LähdeCarscoops

Lue lisää