Tesla dominoi USA:n sähköautomyyntiä elokuussa

Teslan elokuu sujui erinomaisesti, ja etenkin Model 3 käy mainiosti kaupaksi Usassa. Malli oli elokuun myydyin amerikkalainen auto liki 18 000 kappaleen myynnillä ja kasvu tuskin hyytyy, kun tilauskirjoissa on edelleen satojatuhansia autoja. Koko alkuvuoden tasaisesti kasvanut tuotanto on nyt saatu tosissaan käyntiin, kun heinäkuun reilun 14 000 auton myyntiä kasvatettiin edelleen.

TOP3 Teslan hallussa

Elokuussa Tesla piti USA:n sähköautolistan kolmea kärkipaikkaa kolmella mallillaan. Edullisemman kolmosen vanavedessä sekä Model S ja Model X myivät yhteensä reilut 5000 autoa myynnin jakautuessa liki tasan sedanin (Model S 2625 kpl) ja tila-auton (Model X 2750 kpl) kesken. TOP3 pysynee Teslan hallussa, koska nelospaikasta melko tasaisesti kisaavien Chevrolet Boltin (1225 kpl) ja Nissan Leafin (1315 kpl) myynti ei edes yhdessä yllä kolmospaikkaa hallussaan pitävän Model S:n myyntiin.

Jokamiehen toimittajan lomareissulla tuli vastaan naamioituja sähkö-Audeja. E-Tronin tuotannon uutisoitiin jo alkaneen, joten Audi saa etumatkaa Bemariin ja Mersuun nähden.

Tesla ohitti Audin, BMW:n ja Mercedeksen

Teslan tuhoa on povattu perinteisten automerkkien rynniessä sähköautomarkkinoille, mutta kilpailijat antavat odottaa itseään tai niiden myynti ei vedä. Euroopassa suositun e-Golfin myynti oli huikeat 32 kpl ja Hyundai Ioniq jäi pyöreään nollaa heinäkuun 35 myydyn auton jälkeen. Kovin odotuksen ladatun Jaguar I-Pacen toimitukset eivät alkaneet alkuperäisessä aikataulussa elokuussa, eikä viivästyksen pituudesta ole tietoa. Audi E-Tronin tuotannon uutisoitiin jo alkaneen, mutta Teslantappajiksi tituleeratut Porschen Taycan, BMW iX3 tai tällä viikolla esitelty MB EQC tuskin edes ehtivät tuotantoon ennen vuotta 2020.

Teslan myynti kasvaa hurjaa vauhtia ja elokuun koko malliston myynti kipusi yli 23 000 auton. Tesla jätti tällä määrällä taakseen paitsi Jaguarin, niin myös kovimmiksi kilpailijoiksi laskettavat saksalaismerkit. USA:n tärkeillä markkinoilla Niin Audin, BMW:n kuin Mersunkin myynti jäi elokuussa Teslan taakse. Käykö tarinassa sittenkin toisin päin?

Porsche Taycan / Mission E
Porsche Taycan / Mission E

Teslan näkymät näyttävät valoisilta

Teslalle povattu ja shorttaajien odottama konkurssi näyttää elokuun lukujen valossa todella epätodennäköiseltä. Tuotanto toimii ja kauppa käy. Viime vuonna Teslan myynti oli noin 12 miljardia dollaria, ja mikäli kolmosen myynti jatkaa edes samalla tasolla, niin tänä vuonna liikevaihto kaksinkertaistuu. Kun Model 3 saadaan ensi vuonna myyntiin myös Euroopassa, niin Teslalla on eväät jatkaa nopeaa kasvua kaikessa rauhassa ilman todellista kilpailua ainakin 2-3 vuoden ajan.

Mercedes EQC

Model 3 tulee Eurooppaan ensi vuonna

Europpaan ensimmäiset viralliset Model 3:t saapuvat vuoden 2019 alkupuolella. Aluksi toimitetaan Amerikan tapaan paremmin varusteltuja ja sitä kautta kalliimpia malleja. Nähtäväksi jää milloin luvattu 35 000 dollarin perusmalli saadaan myyntiin, ja mitä se lopulta Suomessa maksaa.

Suosittelemme

 

Tällä hetkellä Tesla hallitsee suvereenisti täyssähköautojen markkinoita, eivätkä perinteiset merkit ole saaneet tuotantoon asti mitään edes lähelle Teslaa pääsevää kilpailijaa. Mielestäni esimerkiksi Mersun EQC oli pettymys spekseiltään, eikä tuo oikeastaan mitään uutta mukanaan. Tässä valossa näyttää siltä, että Model 3 saattaa pestä pöytää saksalaisilla kilpailijoillaan myös vanhalla mantereella. Elämme mielenkiintoisia aikoja.

Lisää aiheesta:
https://insideevs.com/monthly-plug-in-sales-scorecard/
https://www.youtube.com/watch?v=qrVhiOXjdrs
https://electrek.co/2018/09/04/tesla-killer-german-automakers-launch-ev-offensive/

Lue lisää