Tästä ei auto enää retrommaksi muutu – Fiat teki ainutlaatuisen avomallin 500:n pohjalta

Vuonna 1957 lanseerattu Fiat 500 oli pitkään Italian suosituin kansanauto, joka nosti saapasmaan pyörille. Aluksi vain 13,5-heppaisella kaksipyttyisellä koneella varustettu miniauto oli perusasussaan kaukana luksuksesta, mutta 500:sta tehtiin eräänlainen ylellisyystuote jo vuosi auton esittelyn jälkeen. Fiat toi nimittäin kesällä 1958 markkinoille avokattoisen ja rottinkipenkeillä varustetun Jollyn, josta tuli aikansa trendikulkupeli Välimeren rannoilla viihtyneiden playboyden keskuudessa.

Italiassa Spiaggina-nimellä tunnettu avo-500 jätti autohistoriaan sen verran pysyvän muistijäljen, että auton 60-vuotissynttreitä on päätetty juhlistaa komeasti. Fiat on nimittäin kehittänyt yhteistyössä Lapo Elkannin luotsaaman Garage Italian -kustomointipajan kanssa uuden Spiagginan nykyisen 500:n pohjalta. Elkann kuuluu Fiatin taustalla vaikuttavaan Agnellin omistajasukuun, ja uuden Spiagginan kehitystyöhön on otettu mukaan myös Pininfarina, joten taustavoimat ovat ainakin kunnossa.

Nyt esitelty näyttelyauto on saanut katon poiston lisäksi melkoisen määrän muitakin muutoksia. Korirakennetta tukevoitetaan turvakaaren avulla, ja tuulilasi on madallettu lähes speedster-henkiseksi. Etupenkit on puolestaan korvattu retrohenkisellä sohvalla, ja takapenkin tilalla on tyylikkäällä korkilla verhoiltu tavaratila. Sitä voi vielä jatkaa laskemalla alas taittuvan takaluukun kannen, ja koko komeus peittyy kaksivärisen suojan alle. Väritys jatkaa koko auton sinivalkoista teemaa, joka vie ajatukset heti 1950- tai 1960-luvun Italian Rivieralle.

Suosittelemme

Spaigginassa on myös retrohenkiset vanteet pillerikapseleineen ja jopa valkosivurenkaat. Sopivuus rantakäyttöön varmistetaan vettä kestävällä verhoilulla, joten auton konsepti on mietitty loppuun asti. Tällä on syynsä, koska näyttelyauto ei jää yksittäiskappaleeksi. Kaikki siinä esitellyt muutokset ovat nimittäin saatavilla myös asiakasautoihin, joiden pellin alle voi valita minkä tahansa moottorin 500:n mallivalikoimasta. Tällä on kuitenkin hintansa, joten Fiat tarjoaa myös vähemmän eksklusiivista Spiaggina-erikoismallia. Sen pohjana on käytetty kangaskatolla varustettua tavallista 500C:tä, jota on piristetty Volare Blue -nimisellä ulkovärillä ja ruskealla katolla.

Spiaggina ´58:ksi nimettyä erikoispainosta valmistetaan esikuvan valmistusvuoden sanelema 1958 kappaleen erä. Tässäkin autossa on käytetty Garage Italian luomuksen tavoin kaksiväristä verhoiluteemaa, ja ulkokuoressa on monia retrotyylisiä yksityiskohtia. Varusteherkkuihin kuuluvat mm. TomTomin navigaattori, automaatti-ilmastointi ja seitsemäntuumaisella kosketusnäytöllä varustettu tietoviihdejärjestelmä.

Aihepiirin uusimmat

Tesla Cybertruckin tuotantomalli esiteltiin vihdoinkin – osa lupauksista jäi kuitenkin täyttymättä

Siitä on kulunut jo neljä vuotta, kun Tesla Cybertruckin tutkielma tuotiin julkisuuteen. Monien viivästysten jälkeen nyt on vihdoinkin tuotantomallin esittelyn vuoro.

Uusi Porsche Panamera esiteltiin – iso luksusauto kallistuu nyt kaarteisiin kuin moottoripyörä

Porsche on jo julkaissut monenlaisia tiisereitä kolmannen sukupolven Panamerasta, ja nyt uutuus tuotiin vihdoinkin julkisuuteen. Panamera ei ole täysin uusi auto, mutta sekä tekniikkaa että ulkonäköä on hiottu kattavasti.

Maailman suurin autonvalmistaja kamppailee yhä vaikeuksien kanssa

”Emme ole enää kilpailukykyisiä”, on Volkswagenin toimitusjohtajan viesti, kun yhtiö vähentää henkilöstöä osana 10 miljardin euron säästökuuria.

Romukuntoisten Teslojen virta Pohjois-Amerikasta Ukrainaan voi olla vaarassa loppua

Yhdysvalloista ja Kanadasta päätyy vakuutusyhtiöiden kautta vaurioituneita sähköautoja Ukrainaan, jossa mekaanikot korjaavat ja myyvät niitä korkeista polttoainekustannuksista kärsiville.

Tyyliniekan uusimmat