Tässä on Seatin uusi SUV

Katumaasturit kasvattavat suosiotaan jatkuvasti, ja myös Seat on esitellyt aiheesta monenlaisia konsepteja vuosien saatossa. Nyt espanjalaismerkki on vihdoinkin siinä pisteessä, että tuotantomalli nähdään pikapuoliin Geneven autonäyttelyn valokeilassa. Autosta vuosi jo viime viikolla julkisuuteen yksi pieni kuva, ja silloin Seatin SUV:n nimeksi veikkailtiin tulevan Aran.

Seat_3

Nyt Seat julkisti autosta viralliset tiedot ja kuvat. Katumaasturin nimi alkaa kyllä A-kirjaimella, mutta se onkin Ateca Aranin sijaan. Nimi tulee Seatin suosiman perinteen mukaan Espanjan maantieteestä, koska Iberian niemimaalla on Ateca-niminen paikkakunta. Seatin SUV kilpailee mm. konsernisisar Volkswagenin Tiguanian kanssa, ja auto pohjautuu samalle, MQB-nimellä tunnetulle modulaariselle perusrakenteelle. 4,36 metrin pituisen Seatin muotoilu on hyvin samanhenkistä kuin esimerkiksi kompaktiluokan Léonissa. Maski, lisävarusteena saatavat ledivalot ja kyljen terävät pokkaukset on jo nähty pykälää pienemmässä Seatissa. Atecassa on kuitenkin katumaasturiin sopivat kulmikkaammat pyöränaukot sekä helmojen muoviverhoukset, ja sivuikkunalinja muistuttaa vahvasti Nissanin viimeisimmissä crossovereissa käytettyä tyyliä. Takapäänkään muotoilussa ei ole suuria yllätyksiä, mutta rekisterikilpi on Atecan takaluukun kannessa eikä alempana puskurissa, kuten muissa nyky-Seateissa.

Seat_4

Myös kojelauta on lähes samanlainen kuin Léonissa. Ratti on kolmipuolainen, ja auto käynnistetään napista. Tietoviihdejärjestelmään saa jopa kahdeksantuumaisen näytön, ja keskikonsoliin on tarjolla ns. ”Connectivity Box”. Se mahdollistaa systeemin kanssa yhteensopivien älypuhelinten langattoman latauksen. Atecaan saa myös monia ajoavustimia. Yksi niistä osaa automaattisesti kiihdyttää, ohjata ja jarruttaa autoa liikenneruuhkien hitaissa nopeuksissa, eli Seatkin on hyvää vauhtia matkalla kohti autonomista ajamista. Lisäksi Atecaan on tarjolla hätätilanteissa avustava järjestelmä, joka pysäyttää auton automaattisesti, jos kuski menettää tajuntansa. Autoon saa myös mm. kuolleen kulman tunnistimen, takana kulkevasta liikenteestä hälyttävän systeemin sekä liikennemerkkien tunnistuksen.

Ateca asemoidaan hinnaltaan VW Tiguania edullisemmaksi, ja niinpä moottorivalikoima starttaa litran kokoisen TSI-koneen voimin. Kolmipyttyinen turbomoottori tuottaa 115 heppaa. Tehokkaampana bensakoneena tarjotaan 1,4-litraista ja 150-hevosvoimaista turbonelosta. Dieselvaihtoehdot ovat puolestaan 115-hevosvoimainen 1,6-litrainen TDI sekä 150- ja 190-heppaiset versiot kaksilitraisesta TDI:stä. Tehokkaamman bensakoneen sekä kaksilitraisten nakuttajien pariksi saa lisähintaan DSG-automaatin, ja myös neliveto on tarjolla samojen moottorien yhteyteen.

Suosittelemme

Atecaa saa kolmella eri varustetasolla, joiden nimet ovat Reference, Style ja Xcellence. Vaikka mallinimi tuleekin Espanjan kartalta, auto valmistetaan Tšekin Kvsinyssa yhdessä Skodan tulevan katumaasturin kanssa. Skodan SUV nähdään Genevessä vasta konseptin muodossa, eli Seat pääsee kaksikosta ensimmäisenä myyntiin. Atecaa odotellaan kauppoihin kesän kuluessa.

Seat_2

 

Lue lisää