Tässä Lancia Delta -restomodissa on aimo annos safarihenkeä – pelkkä muutostyö maksaa lähes 600 000 euroa

Klassikkojen pohjalta tehdyt restomodit ovat olleet viime vuosina kovassa suosiossa. Automobili Amos -niminen firma modernisoi jo aiemmin Lancia Delta Integralen Futurista-nimiseksi restomodiksi, ja nyt vuorossa on rallihenkisempi versio samasta aiheesta.

Jo luomuksen Safarista-nimi kertoo, että autolla pystyy pitämään hauskaa myös asfaltoitujen väylien ulkopuolella. Lähtökohtana käytetään Delta Integrale 16V:tä, joka asiakkaalla täytyy olla valmiina. Tarvittaessa myös Automobili Amos pystyy varmasti auttamaan sopivan lähtökohdan löytämisessä, mutta heidän varsinaista osaamisaluettaan on muutostyö. Siitä peritään huimat 570 000 euroa, mikä ehkä selittää sitä, että tavoitteena on korkeintaan 10 auton rakentaminen.

Ulkoisiin muutoksiin kuuluu räätälintyönä tehty hiilikuituinen kori, joka on samalla muutettu kolmioviseksi. Auto saa myös vakio-Integralea muhkeammat lokasuojanlevitykset ja viimeisten Evo-versioiden kaltaisen konepellin pullistuksen. Takaspoilerikin on massiivisempi kuin 30 vuoden takaisissa ralli-Deltoissa. Aiempaan Futuristaan verrattuna Safaristan jousitus on paljon korkeampi, ja auton alla pyörivät all terrain -renkaat. Ulkoiset muutokset viimeistellään ledivaloilla, uusiksi laitetuilla puskureilla sekä rallimallisilla kuraläpillä.

Ohjaamokin on riisuttu tarkoituksenmukaisuuden ehdoilla. Turvallisuudesta huolehtivat täyskaaret sekä neli- tai viisipistevöillä varustetut kuppipenkit. Ratin takana piilee digitaalinen mittaristo, ja käsijarru on kisatyylinen. Kabiinista löytyy myös täysikokoinen varapyörä, vaahtosammutin sekä alcantaralla verhoiltu kojelauta. Integralen kaksilitraisen turbonelosen jäähdytystä päivitetään rankkojen olosuhteiden ehdoilla, ja voima välitetään kaikille neljälle pyörälle rallityylisten tasauspyörästön lukkojen sekä sekventiaalivaihteiston kautta.

Suosittelemme

Alustaakin on vahvistettu rallin entisen A-ryhmän vaatimusten mukaisesti. Teknisten herkkujen listalle kuuluvat myös säädettävä jousitus, päivitetyt jarrut teräslevyillä, kisatyyppinen bensatankki ja hydraulinen käsijarru. Tarpeeksi varakkaiden Delta-fanien täytyy vielä odotella kärsivällisesti päästäkseen testaamaan Safaristaa käytännössä, koska ensimmäisiä asiakastoimituksia on kaavailtu vasta vuodelle 2023.

LähdeCarscoops

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Dacian SUV-suosikki uudistuu – kolmannen sukupolven Dusteria saa myös hybridinä

Osittain kierrätysmuovista valmistettu Dacia Duster siirtyy kolmanteen sukupolveensa, joka on edeltäjäänsä näyttävämpi ja sähköisempi.

Stellantis on valmis kääntämään takkinsa, jos sähköautojen kysyntä sakkaa

Stellantiksen toimitusjohtaja Carlos Tavares on todennut, että maailman kolmanneksi suurin autonvalmistaja on valmis muuttamaan sähköautostrategiaansa ensi vuoden tärkeiden Yhdysvaltojen ja Euroopan vaalien tulosten perusteella.

Tesla Cybertruckin tuotantomalli esiteltiin vihdoinkin – osa lupauksista jäi kuitenkin täyttymättä

Siitä on kulunut jo neljä vuotta, kun Tesla Cybertruckin tutkielma tuotiin julkisuuteen. Monien viivästysten jälkeen nyt on vihdoinkin tuotantomallin esittelyn vuoro.

Uusi Porsche Panamera esiteltiin – iso luksusauto kallistuu nyt kaarteisiin kuin moottoripyörä

Porsche on jo julkaissut monenlaisia tiisereitä kolmannen sukupolven Panamerasta, ja nyt uutuus tuotiin vihdoinkin julkisuuteen. Panamera ei ole täysin uusi auto, mutta sekä tekniikkaa että ulkonäköä on hiottu kattavasti.

Tyyliniekan uusimmat