Tässä katumaasturissa on peräti neljä turboa – BMW X3:n pohjalta tehty Alpina XD3 esitellään Genevessä

Saksan Buchloessa päämajaansa pitävällä Alpinalla on vuosikymmenten kokemus Bemareiden tuunaamisesta. Virityspajana ja kilpa-autojen rakentajana aloittanut Alpina on sittemmin löytänyt oman linjansa hillityn tyylikkäästi muokatuista baijerilaisista, jotka eivät eroa perusmalleista yhtä selvästi kuin tehtaan omat M-autot. Alpinankin luomuksissa on useimmiten vähintään riittävästi tehoa, mutta lähestymistapa on tehtaan Motorsport-osastoa mukavuuspainotteisempi.

Katumaasturi sopii mainiosti tällaiseen filosofiaan, ja niinpä Alpina toi nyt julkisuuteen oman versionsa viime vuonna markkinoille tulleesta kolmannen sukupolven BMW X3:sta. Tehtaan oma M-malli X3:n pohjalta on vasta kehitteillä, joten Alpina pääsee iskemään hyvään saumaan. Erottautumiskeinona toimii myös voimanlähde, koska Alpinan uusin luomus kulkee dieselöljyn voimin.

XD3:a vauhdittaa peräti neljällä turbolla ryyditetty kolmilitrainen suora kuutonen, joka luovuttaa mukavat 388 heppaa. Vääntölukema on kuitenkin paljon vaikuttavampi, koska se kirjataan massiiviseen 770 newtonmetrin arvoon. Voimansiirrosta vastaa kahdeksanpykäläinen automaatti, ja potku välitetään kaikille neljälle pyörälle BMW:n xDrive-nelivedon kautta. Sitä on kuitenkin hienosäädetty Alpinaa varten, ja järjestelmän ominaisuuksiin kuuluu nyt vääntöä eri puolen pyörien välillä jakava torque vectoring -toiminto.

Auton luvataan singahtavan näillä voimavaroilla 4,6 sekunnissa nollasta sataan, ja huippunopeuttakin riittää enemmän kuin saksalaismerkeillä yleensä. Huippuja ei ole nimittäin rajoitettu BMW:n tapaan 250 km/h:n lukemaan, vaan XD3 saa kirmata 266 km/h:n vauhtiin asti. Ajo-ominaisuuksia on optimoitu Alpinan kalibroiman jousituksen avulla, jossa hyödynnetään sähköisesti säädettäviä iskunvaimentimia. Käsiteltävyyttä parantaa myös aktiivinen takatasauspyörästö. Pyörät ovat vakiona 20-tuumaiset, mutta 22-tuumaiset kiekot saa lisähintaan.

Suosittelemme

Ulkoisesti teho-SUV:n erottaa hillitystä etuhelmasta ja neljästä putkenpäästä, eli ero nykyään varsin brutaalin näköisiin M-autoihin on melkoinen. Sisällä on puolestaan Alpinan perinteiset siniset mittarit ja auton erikoisstatuksesta kertovia logoja, mutta täälläkään ero ei ole kovin suuri tavallisiin X3:iin verrattuna. Alpinan asiakaskunta arvostaa hillittyä tyyliä, joka alkaa olla valitettavan harvinaista sporttisten uutuusmallien joukossa. XD3 tuodaan suuren yleisön silmien eteen Geneven autonäyttelyssä, ja tilauksia aletaan ottaa vastaan kevään aikana. Ensimmäiset omistajat saavat neliturboisen sportti-SUV:nsa kuitenkin vasta ensi vuoden alussa.

LähdeBMW Blog

Aihepiirin uusimmat

Stellantis on valmis kääntämään takkinsa, jos sähköautojen kysyntä sakkaa

Stellantiksen toimitusjohtaja Carlos Tavares on todennut, että maailman kolmanneksi suurin autonvalmistaja on valmis muuttamaan sähköautostrategiaansa ensi vuoden tärkeiden Yhdysvaltojen ja Euroopan vaalien tulosten perusteella.

Tesla Cybertruckin tuotantomalli esiteltiin vihdoinkin – osa lupauksista jäi kuitenkin täyttymättä

Siitä on kulunut jo neljä vuotta, kun Tesla Cybertruckin tutkielma tuotiin julkisuuteen. Monien viivästysten jälkeen nyt on vihdoinkin tuotantomallin esittelyn vuoro.

Uusi Porsche Panamera esiteltiin – iso luksusauto kallistuu nyt kaarteisiin kuin moottoripyörä

Porsche on jo julkaissut monenlaisia tiisereitä kolmannen sukupolven Panamerasta, ja nyt uutuus tuotiin vihdoinkin julkisuuteen. Panamera ei ole täysin uusi auto, mutta sekä tekniikkaa että ulkonäköä on hiottu kattavasti.

Maailman suurin autonvalmistaja kamppailee yhä vaikeuksien kanssa

”Emme ole enää kilpailukykyisiä”, on Volkswagenin toimitusjohtajan viesti, kun yhtiö vähentää henkilöstöä osana 10 miljardin euron säästökuuria.

Tyyliniekan uusimmat